Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość swieczkaaromatyzowana

Da się ukryć 39 tydzień? Stosunkowo mały brzuch.

Polecane posty

Po pierwsze: nie, nie jestem uczennicą czy nastolatką. Mam rozmowę o pracę - po raz pierwszy od roku mnie zaproszono. Jak ostatnio wspomniałam ciążę w piśmie motywacyjnym (bo myślałam: po co przemilczać 8 msc?), papiery poszły dalej z notatką: nie, bo w momencie rozpoczęcia pracy na urlopie macierzyńskim - a do sądu iść mi się nie chciało. Czy znacie jakiekolwiek sposoby ubierania się, by nieco zmniejszyć brzuch optycznie? Apaszka pomaga, ale jak stanę bokiem, wszystko widać jak na dłoni. Jak mi się poszczęści, urodzę do wtedy - jeszcze 13 dni do rozmowy, a czop wypadł już tydzień temu... Wtedy powiem o dziecku już po podpisaniu umowy.

Nie radzę tak kombinować bo na dobre ci to nie wyjdzie!!

Gość kacccia
Nie wydaje mi sie,zeby to sie moglo udac. brzuch ciazowy jest specyficzny trudno.miec taki od nadwagi

Gość kijciwoko
I tak nic Ci to nie da. Za ukrywanie tego faktu grożą Ci konsekwencje prawne.

wydaje mi się, że wówczas nie masz szans - nie możesz sobie podpisać umowy i nic nie przepracować tylko iść na macierzyński i jeszcze sobie kasy życzyć... chociaż nie wiem jak to wygląda ze strony prawnej, więc może ktoś bardziej zorientowany się wypowie ;)

Ale nie możesz nie powiedzieć pracodawcy, że nie przyjdziesz do pracy bo akurat zaczniesz urlop macierzyński. Nie jestem pewna, ale w takim przypadku mogą chyba od razu Cię zwolnić za oszustwo i będziesz tylko problemy miala. Nie lepiej powiedzieć, że chętnie podejmiesz pracę za 3-4 miesiące?

Gość c435cffee
Qrde w 8 miesiącu pracy szukasz? W tym czasie od roboty jest facet a Ty siedź na dupie, nie narażaj dziecka i ustąp miejsce pracy innym niezaciążonym kobietom!

Gość c435cffee
Sorry w 9! Przecież Ty możesz urodzić na tej rozmowie! To jest chore!

Błagam, od dwóch lat jestem na utrzymaniu faceta, od roku mnie nawet nie zapraszają :\

Gość kijciwoko
A poza tym trzeba przepracować pół roku, żeby można było iść na macierzyński.

Mieszkam w Niemczech, są inne przepisy - związek zaw. sprawdził to przy ostatnim odrzuceniu papierów - prawnie mam milczeć, nie wolno mnie o to pytać, nawet muszę mówić nie, ponadto pracodawca musi od razu znaleźć zastępstwo, a ja wracam po urlopie. Tylko że nie miałam siły podawać tamtych do sądu.

Ja tu czegoś nie rozumiem.Bardzo chcesz pracować,przeszkadza ci to że utrzymuje cię chłopak a dziecko sobie zrobiłaś.Trzeba było znaleźć sobie pracę,popracować kilka miesięcy i wtedy zachodzić w ciążę.Teraz nie było by problemu.Nie masz innego wyjścia jak odczekać jakieś 4-6 miesięcy dziecko oddać do żłobka i szukać pracy.

Gość tatatatattatata
Ty madra jestes kobieto ? Brzuch opasac ? :O

Gość c435cffee
Ale to że Cię zaprosili na rozmowę wcale nie znaczy że dostaniesz pracę! Więc pójdziesz tam, zestresujesz się, oni zobaczą Twoją ciążę, wybiorę kogoś innego, tylko czas stracisz.

O co błagasz? Idź na rozmowę i powiedz, że zaraz rodzisz i jesteś chętna do pracy zaraz po macierzyńskim. Moją przyjaciółkę tak właśnie zatrudniono. Nie oszukuj bo tylko problemy będą z tego i nawet jeśli nie będą mogli Cię zwolnić od razu, zrobią to zaraz jak do pracy przyjdziesz. I w świadectwie pracy będziesz miała odpowiedni zapis o oszustwie. Bo to co chcesz zrobic to nic innego. Jak to sobie wyobrażasz? Oni do ciebie, no dobrze to proszę przyjsc w poniedzialek na 10 a ty w piatek dzwonisz, ze w sumie to wlasnie urodzilas i idziesz na macierzyński i do zobaczenia w poniedzialek ale za pol roku?

Gość c435cffee
Jak wracasz po urlopie? Wrócić to można jak się gdzieś pracowało a Ty przecież nawet nie zaczniesz pracować! Daj spokój, 2 lata Cię utrzymywał to jeszcze te parę miesięcy go nie zbawi. Wkurza mnie takie postępowanie- to jest próba oszustwa pracodawcy. Niestety w Niemczech mają kretyńskie przepisy.

Jak zdecydowaliśmy się na dziecko, dostałam na krótko pracę w szkole, gdzie przepracowałam miesiąc po to, by nie dostać zezwolenia od Landu na pracę nauczycielki bez specjalizacji nauczycielskiej. Byłam po umowie i szafa grała, tyle że praca znikła. A zgoda Landu miała być tylko formalnością, na którą nie ma sensu czekać, mówili w radzie szkolnej ;/

mi sie udalo ukryc w 32 tyg (chociaz nie zalezalo mi aby to ukryc po prostu nie chcialam aby zwracal uwage od tematu romowy. Zalozylam koszule a na to troche luzniejsza czarna marynarke, ale ona miala taki fason ze robila troche 'sztuczna ' talie jak sie ja zapielo na 1 guzik. Do tego spodnie w kant troche dluzsze na niskie szpiliki (spodnie przykrywaly szpilki ale wydawalo sie ze jestem smuklejsza). Tylko ze ja jeszcze wtedy mialam jakies 7kg na plusie a brzuch dopiero sie pokazal w27 tyg wiec mi bylo latwiej ale powodzenia

Gość fionuella
Ale o co błagasz? Piszą Ci tutaj,że bedziesz miała problemy jak zaczniesz oszukiwać:/ To się nazywa ładnie - wymuszanie uprawnień do zasiłku macierzyńskiego wiesz?Szef Cię zatrudni (musiałby być idiotą by nie zauważyć ciąży w 8 miesiącu) a ty zaraz urodzisz i na urlop - pozwie Cię o oszustwo i próbę wymuszenia świadczeń od zusu.Potrzeba Ci takiej "reklamy"?

Urlop trwa nie pół roku, a 2 miesiące, a praca i tak na pół etatu.

To idź i powiedz, że bardzo chętnie podejmiesz tą pracę za 2 miesiące. Tym bardziej przez 2 miesiace nie zbawi Cię bycie czyjąś utrzymanką

Fionuella, tu przepisy inne. Poza tym jak dla mnie może mnie zatrudnić za dwa miesiące, tyle że ten rodzaj stanowiska zaczyna w konkretnym dniu i nie można przesunąć.

Gość fihwihvwitr
Nie wiem w jakim kraju mieszkasz i nie wiem jakie jest tam prawo pracy - ale w każdym kraju jedno jest to samo - ludzie nie tolerują kłamstwa. Więc jak ich na wstępie oszukasz to nie licz że sobie długo tam popracujesz. Jeśli już oszukujesz to jaką oni mają gwarancję że później tego robić nie będziesz? Ja sama jestem pracodawcą i wierz mi że takim działąniem sobie zaszkodzisz.

acha i tak jak pisza dziewczyny lepiej powiedz prawde , ja akurat jak bylam w ciazy to mialam prace a na te rozmowy to sobie chodzilam tak na zeby zabic czas i obczaic rynek (bo po macierzynskim nie chcialam wracac do starej pracy). Mowilam otwarcie ze jestem dostepna od danego czasu. bylam na kilku rozmowach , z 2 dostalam oferte pracy , z druga zadzwonili z tego miejsca 2 miesiace po rozmowie!

Gość fionuella
Gdybys szukała u mnie pracy to byś się spaliła na całej linii tym kłamstwem - bo to juz nie kwestia oszukiwania w celu płatnego urlopu tylko jawne robienie durnia z szefa.

Gość kijciwoko
No to źle ktoś Ci powiedział. Niemcy mają zaostrzone prawo jeżeli chodzi o zatrudnianie kobiet w ciąży. I obowiązkiem kobiety jest powiadomienie swojego przyszłego bądź obecnego pracodawcy o ciąży. Chcesz się później tułać po sądach? I w najgorszym wypadku dostać zakaz wjazdu do Niemiec?

Gość c435cffee
Ale został tydzień do rozwiązania... Równie dobrze możesz urodzić podczas tej rozmowy! Nie narażaj siebie i dziecka! Jeszcze rozumiem jakbyś była sama bez faceta i środków do życia... ale Twój facet pracuje...

Gość ertyuiokjh
A ja sie nie obnosiłam ze swoją ciążą :) częsc wiedziała,częsc nie,ale były osoby któe widywaly mnie do monca ciazy i nie zauwazyly ze mam brzuch :D co wiecej kuzynka powiedziala,ze zeszczuplałam :D a to ci koplement! jaka mieli mine jak sie dowiedzieli ze urodziłam :D wielka radosc i niespodzianke! :)

i Ty na prawde myślisz, że jak tak zrobisz to zostaniesz w tej pracy i nie zwolnią Cię przy pierwszej lepszej okazji? bo ja bym takiego pracownika za takie oszustwo na pewno nie chciała trzymac...

To idę normalnie na rozmowę. A jak zapytają, to im powiem, zgodnie z prawdą, że inny oddział u nich mnie odrzucił z tego powodu - a przyfirmowy związek (Personalrat dla wyznających się w Niemczech) radził skarżyć. Ale że to nowe miejsce mi się bardziej podoba - bo tak jest - to tamto zostawiłam. Pytam, bo sąsiadka kilka dni temu zorientowała się dopiero, gdy zobaczyła mnie w samej sukience - w płaszczu nie zorientowała się do tej pory. Brzuch naprawdę nieduży, przybyło mi 5 kg od czasu przed ciążą. Biodra szerokości drzwi, to i maluszek się w nich schował.