Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kobietkataka90

centralne + boiler elektryczny- wytlumaczcie mi

Polecane posty

Gość proste i od ciebie
Oczywiście to niezły pomysł, aby bojler był z wężownicą, wtedy bojler pełni funkcje baniaka i wodę ogrzewa piec CO, i rachunki sa niższe. Pytasz o koszty korzystania z ciepłej wody przy korzystaniu z bijlera elektrycznego...zależy od tego ile zużywasz ciepłej wody i ile osób przykład ...młode małżeństwo z dzieckiem...bojler 150-litrowy + normalne korzystanie z energi w domu...rachunki za elektr na miesiąc ponad 400 zł miesięcznie....ale jaki komfort korzystania z ciepłej wody!

Gość Ivan Koniev
Nie mam bojlera elektr. więc nie odpowiem jak z rachunkami. Trzeba by znać moc urządzenia w kW.

Gość Ivan Koniev
Ale już ktoś napisał.

Gość kobietkataka90
o matko 400 zl miesiecznie... to nie ma szans... ale woda ciepla potrzebna tylko wieczorem na prysznic jednej osoby....

Gość kobietkataka90
a za wode placimy miesiecznie 70 zl. za zimna wode.

Gość Ivan Koniev
Jak jedno osoba to tyle nie wydasz.

Gość kobietkataka90
kurcze, niby tak sie wydawalo ze wreszcie bedzie dobrze, ze bedzie mozna sie w kazdej chwili wykapac a nie tak jak teraz palic w piecu w ciepla woda za godzine-dwie od rozpalenia, jeszcze nie zawsze chce sie rozpalic... meczarnia. ale jak pomysle ze rachunki beda wieksze... mieszkamu w 4 osoby, ale tylko ja sie codziennie kape. wiec moze nie bedzie ogromnych kosztow...

Gość Ivan Koniev
Bojlery pojemnościowe podgrzewają całą ilość zgromadzonej w nich wody. Jej wystudzeniu zapobiegają izolacja termiczna zbiornika oraz termostat włączający grzałki, w sytuacji gdy temperatura wody obniża się poniżej nastawionej wartości. Szybkość ogrzewania wody uzależniona jest od pojemności bojlera oraz mocy grzałki. Nie wiem ile dokładnie wody zużywa się na prysznic,ale myślę, że można się zmieścić w 5-8 litrach oszczędnie gospodarując. W waszym przypadku 50-60 l bojler zdałby egzamin nie zajmując przy tym dużo miejsca i nie nabijając wysokich rachunków za prąd.

Gość gośćandy
witam .jak i czy jest mozliwosc w okresie zimy,,,w bojleze jest grzałka na 230v , i teraz PYTANIE -- nie pale w piecu ,przełanczam zawory właczam grzałke czy wtedy grzałka ogrzewa grzejniki -czy to mozliwe ? i jesli ogrzewa to nastepne PYTANIE-----czy mozna ja wymienic na grzałke pracujaca na 12 v,sa takie a po co a po to zeby zaoszczedzic na weglu,drzewie,,,,zmieniam grzałkez 230 na grzałke 12 v,dokupujac przetwornice napiecia 230na 12v i co czy to jest mozliwe,,,,moj meil maro-62@wp.pl

Gość gośćandy
witam .jak i czy jest mozliwosc w okresie zimy,,,w bojleze jest grzałka na 230v , i teraz PYTANIE -- nie pale w piecu ,przełanczam zawory właczam grzałke czy wtedy grzałka ogrzewa grzejniki -czy to mozliwe ? i jesli ogrzewa to nastepne PYTANIE-----czy mozna ja wymienic na grzałke pracujaca na 12 v,sa takie a po co a po to zeby zaoszczedzic na weglu,drzewie,,,,zmieniam grzałkez 230 na grzałke 12 v,dokupujac przetwornice napiecia 230na 12v i co czy to jest mozliwe,,,,moj meil maro-62@wp.pl