Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

LoreleyL1

Ankieta o Planie Porodu

Polecane posty

Witam, Jestem studentką V roku położnictwa na Collegium Medicum UJ. W ramach pracy magisterskiej przeprowadzam ankietę na temat poziomu realizacji planu porodu. Jeśli któraś z Pań sporządzała przed porodem taki plan i chciałaby pomóc w przeprowadzeniu badań to proszę o wypełnienie anonimowej ankiety, która dostępna jest pod adresem: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dDN6TnR5dERvSFFtMF9vcXduQy1fZ2c6MQ Jeśli znają Panie kogoś kto również sporządzał plan porodu to przekazanie tej ankiety dalej stanowiłoby dla mnie nieocenioną pomoc. Dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam. Ola

Gość wypelniona
wypelniona

Gość dlkflsglsglsglsgl;d
wysłałam

Serdecznie dziękuję za wypełnienie ankiety, dzięki Paniom jest szansa że uda się uzyskać wymaganą liczbę badanych. Jeśli jeszcze któraś z Pań sporządzała plan porodu to również proszę o wypełnienie ankiety:)

Gość blue two
prosze:)

Gość fwfwef
A może chociaż jakieś wstępne wyjaśnienie co to jest ten "plan płodu"?? Mój w każdym razie raczej nic nie planował.

Gość fwfwef
O, sorry, źle zrozumiałam, oczywiście.

W ramach krótkiego wyjaśnienia: Plan Porodu jest to dokument, który od kwietnia 2011 roku jest możliwy do zrealizowania w Polsce. Sporządzając taki plan można w wpłynąć na przebieg swojego porodu akceptując bądź nie niektóre interwencje medyczne jak choćby nacinanie krocza. Problem pojawia się np wtedy kiedy występują jakieś przeciwwskazania i nie można zrealizować niektórych punktów z planu. Ja badam na ile taki plan jest realizowany (nie tylko w Polsce, za granicą np w Anglii Plan Porodu też funkcjonuje i to o wiele dłużej) oraz z jakich powodów niektórych punktów się nie realizuje. Więcej szczegółów możecie dowiedzieć się ze strony www.planporodu.pl Polecam każdej chcącej świadomie rodzić mamie :)

W ramach krótkiego wyjaśnienia: Plan Porodu jest to dokument, który od kwietnia 2011 roku jest możliwy do zrealizowania w Polsce. Sporządzając taki plan można w wpłynąć na przebieg swojego porodu akceptując bądź nie niektóre interwencje medyczne jak choćby nacinanie krocza. Problem pojawia się np wtedy kiedy występują jakieś przeciwwskazania i nie można zrealizować niektórych punktów z planu. Ja badam na ile taki plan jest realizowany (nie tylko w Polsce, za granicą np w Anglii Plan Porodu też funkcjonuje i to o wiele dłużej) oraz z jakich powodów niektórych punktów się nie realizuje. Więcej szczegółów możecie dowiedzieć się ze strony www.planporodu.pl Polecam każdej chcącej świadomie rodzić mamie :)

Gość wypelnione
wypelnione:)

Gość kikolec
wypelnione

Jeszcze raz wam dziękuję:) Cieszę się, że bierzecie sprawy w swoje ręce i piszecie plan porodu. To znaczy, że chcecie być świadome tego co się z wami dzieje, tak trzymać :)

Może któraś z mam chciałaby jeszcze pomóc? Zebrałam już trochę odpowiedzi ale to wciąż mało by uzyskać wiarygodne wyniki. Właśnie od użytkowniczek kafeterii otrzymałam ich najwięcej :) Jeszcze raz dziękuję wszystkim mamom, które wypełniły ankietę :)

Gość Werka_K
Gotowe

Gość TurystkaXXXO
Ja nie pisałam takiego planu, ale jak kiedyś będę rodzić to napiszę :)

Gość MisiaBellla
W ramach krótkiego wyjaśnienia: Plan Porodu jest to dokument, który od kwietnia 2011 roku jest możliwy do zrealizowania w Polsce. Sporządzając taki plan można w wpłynąć na przebieg swojego porodu akceptując bądź nie niektóre interwencje medyczne jak choćby nacinanie krocza. Ale rzeczy typu nacinanie krocza itp. to podpisuje się przed porodem na dokumencie który podsuwa nam lekarz, dlatego nie wiem po co ten plan porodu.

Faktycznie, jeśli chodzi o planowanie porodu nie da się wszystkiego przewidzieć i czasem trzeba pozwolić na wykonanie danego zabiegu np. nacięcia krocza ze względów bezpieczeństwa. Jednak czasem możemy decydować co uważamy, że jest dla nas lepsze. Jeśli chodzi o nacięcie krocza to pisząc w planie porodu, że chcemy go uniknąć informujemy położną, żeby robiła wszystko żeby nas nie nacinać. Np. dlatego, że wolimy lekkie pęknięcie niż nacięcie które narusza także tkankę mięśniową, a samoistne pęknięcie jeśli już wystąpi jest zazwyczaj bardziej powierzchowne i mniej przykre podczas gojenia. Oczywiście, jeśli mimo wszystko bardziej korzystne byłoby nacięcie to położna powinna to zrobić i w tym punkcie nie zrealizować planu porodu. Wszystko zależy od sytuacji. Nacięcie krocza to przykład dotyczący większości aspektów które ujmuje się w planie. Plan porodu jest po to, żeby nadać kierunek w którym będzie przebiegał poród.

Gość KosiaraPL
Jak ja rodziłam to na szczęście nie było ani nacięcia, ani pęknięcia. Nawet nie musiałam pisać planu porodu żeby mnie nie nacinali, ale to chyba nie wszędzie tak jest.

Gość dede bubu
teraz w polsce robi się te plany porodu? pierwsze słyszę! we Wrocławiu nie dają znieczuleń (co jest absolutnym skandalem) i nacinają taśmowo!!!

Gość dede bubu
ej połozna, a metoda Kristellera nie jest przypadkiem zakazana? bo cos mi się wydaje że tak...a wy dalej to praktykujecie:O co to ma być? do sądu z wami rzeźniczki!

Niedługo minie rok odkąd można w Polsce pisać plan porodu. Jeśli chodzi o znieczulenie (zewnątrzoponowe) to owszem, uważam że czasem są wskazania, ale zamiast się z miejsca buntować przed jego rutynowym stosowaniem radziłabym poczytać trochę na temat powikłań, które może wywołać. Chwytu Kristellera nie powinno się stosować, położne i tak tego nie robią.