Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

..ona...1234

Kiedy czuć pierwsze ruchy?? przy pierwszej ciąży

Polecane posty

Ja czułam w 16 tc- w pierwszej i drugiej, z tym że w pierwszej ciąży byłam szczuplejsza (ponoć ma znaczenie). No i umiejscowienie łożyska- z przodu czy z tyłu- też ponoć ma wpływ na to jak czujesz ruchy.

Gość takie jest życie...
A w którym jesteś tygodniu?:) Ja jestem w 13:)

Gość takie jest życie...
A mam takie pytanie:) Robiłaś może badania prenatalne? Bo ja teraz bede miala taka mozliwosc na wizycie ale nie wiem czy robic to badanie???:)

Doti, to już to :-) ja miałam wrażenie że klucha mi się przemieszcza w macicy. W 18 tc poczylam pierwszego kopniaczka. Ale nie czuło się ręka tylko od środka. Dopiero pod koniec 19 tc bylo czuć kopniaki reka bo brzuch az sie podnosil. Ale to tez sporadycznie. Dzieciak ma tam teraz tyle miejsca, że sobie hula ;-)

Gość takie jest życie...
A mogłabyś mi wyjaśnić jak wygląda takie badanie i w ogóle?:) Byłabym wdzięczna:)

pewnie:) duzo sie nie rozni od zwylkego usg:) tyle ze to badanie trwa nieco dluzej bo lekarz mierzy wszystko...np.przeziernosc karkowowa itp. jest to wazne badanie w ciay:)

Gość hgddh
Ja poczułam koło 20 tygodnia, teraz czuję prawie non stop;)

Gość alka85
ja poczułam ok 18 tygodnia:)

Gość takie jest życie...
Dziękuje ci:) A na tym badaniu lekarz wykonuje już normalne usg czy jeszcze dopochwowe?:)

Gość hgddh
Poczujesz na pewno:)

Doti, taaak. Spokojnie czekaj. Ja tą kluchę to dopiero kolo 17 tc poczułam. A jak już poczułam to też nie cały czas. Nic sie nie martw. Jak pisałam, dzieciak ma bardzo dużo miejsca bo jest jeszcze mały więc go aż tak nie czuć. Teraz jak już poczułam kopniaczki to też np ze 2-3 razy po śniadaniu i po 18 trochę więcej. Czasem w nocy. A tak to tez nie czuję. Wierci się jak jeżdżę tramwajem. Potem już jak Maluch będzie większy i będzie miał mniej miejsca to częściej i wyraźniej będziesz czula. Na razie tylko delikatnie

Dziecko też będzie Ci dawało znać, że ma za ciasno np. U mnie jak siadam z nogami podciągniętymi pod brzuch albo mam nogę na nogę i go cisnę to się rozpycha :-) Jeszcze potem będziemy miały dość ;-) jak się zdarzy dziecku kopnąć a pęcherz, nerki albo żebra he he

Do takie jest życie... Zazwyczaj przez powłoki brzuszne ale jak słabo widać to mogą zrobić przez pochwę. I jak chcesz takie badanie wykonać to się pospiesz bo już mało czasu Ci zostało

Gość takie jest życie...
Dziękuje Kropelka03:) Wiem że mało czasu zostało bo lekarz mi mówił że najpóźniej do 13 tygodnia się to wykonuje:) W środę mam wizytę:)

kropelka dziekuje ci:) czyli wszytsko ok??a bo kazda dziewczyna co innego pisze a ja mam schize:) 20 dopiero mam lekarza:) takie jest zycie:) to zalezy od lekarza mi robil dopochwowo bo lepiej mogl zmierzyc:)

Doti- no tak u mnie wyglądało na początku, jakby rybka w podbrzuszu, łaskotanie, zabawne. Swoją drogą, ruchy jelit też wtedy czasem czuć, ale odrobinę inaczej, na początku można się pomylić. Maleństwo ma kilka centymetrów dopiero, kopniaka w żebra raczej się nie spodziewaj :)

Historynka-hihi masz racje:) ale to bulgotanie bylo moze z dwa razy wiec sama nie wiedzialam czy to malenstwo:) ale mam w sumie jeszcze czas:)

ja pamietam pierwszego kopniaka, zaszłam w ciąże w połowie stycznia, a 26maja W DNIU MATKI poczułam pierwsze ruchy, było to fantastyczne, było to w 4miesiacu

na początku łatwo się pomylić, bo ruchy są strasznie delikatne. Tak byłam pewna, że to dziecko od ok 19 tygodnia:-)

a mam jeszcze pytanko kochane...jak poloze reke troszke na wysokosci pepka i czyje takie jeżdżenie jakby rybka czy to dzidzia?? i mozliwe ze czuc serduszko przez brzuszek?

Jeżeli czujesz to od środka to raczej dziecko, na skórze jeszcze za wcześnie.