Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość motylkowa....

Czy warto kupować rożek dla noworodka?

Polecane posty

Gość motylkowa....

Czy przydał się wam, czy raczej trafił do szafy po miesiącu?

Gość kolka123456
zdecydowanie u mnie sie nie sprawdzil, tylko w szpitalu i to raz jak maly byc wieziony do innego skrzydla szpitala na badanie, w domu lezy pod przescieradlem w lozeczku :/

Trafił po miesiącu do szafy, jakiś czas robił za kołderkę, ale jak tylko dziecko raz zasnęło przykryte kocykiem bo oba rożki przesikało, to już nie chciało nic innego i kocyk został. Kupiłam właściwie dlatego że w szpitalu wymagają noszenia w rożku- chodzi też o bezpieczeństwo, tak samo jak nie pozwolą z dzieckiem na ręku po korytarzu chodzić, i tam faktycznie czasem łatwiej mi było podnieść chociażby. Ale w domu nawet nie planowałam korzystać. Ładny miałam, teraz siostrze dałam do porodu.

Gość en dgfn8m,
Używałam tylko w szpitalu i potem kilka dni w domu. Później służył jako kołderka. Także jak dla mnie to bezsensu kupować bo w kocyk też można dobrze owinąć.

Powiem tak przy pierwszym dziecku w szpitalu się przydał bo bałam się w małego podnieść w rożku czułam się pewniej ale w domu poszedł w odstawkę za drugim razem kupiłam i nawet nie odpakowałam ,oddałam znajomej .

Gość fdgfdgd
generalnie dziecko szybko z niego wyrasta, ale dla noworodka jest ok

Gość użyłam tylko przy wypisaniu ze
szpitala i ....koniec !

Gość tez mama
kupiłam i ani raz nie użyłam. kocyk wygodniejszy

Gość motylkowa....
Dzięki za rady :) Na Allegro wypatrzyłam taki jeden przecudny i z tego co piszecie, to posłuży mi tylko chyba do ozdoby pokoiku dla dziecka.

Gość mamciuchna
Moim zdaniem warto, bo nie jest to jakiś wielki wydatek, a maleństwo dobrze się czuje owinięte ciasno w rożek. No i przez te pierwsze dni czy tygodnie jest bezpieczniejsze, zwłaszcza jak ktoś bierze malucha na ręce. Oczywiście zamiast rożka można owijać dziecko w kocyk, wychodzi na to samo, tylko porządny grubszy kocyk jest na pewno droższy i bardziej go szkoda, gdyby dziecko miało upaprać go przy przewijaniu albo miałby być utłuszczony kremami czy oliwkami.

warto! moja córka zaczyna 3 msc, w rożek się już nie mieści ale ponieważ śpi z nami ;) to ją w ten rożek wkładam - tzn tylko zapinam rzep na bokach, żeby się nie odkopywała z cienkiego kocyka, który jest w rożku. mam pewność, że nie naciągnie nic sobie na buzię. poza tym spała w nim od urodzenia w nocy. Czasami jak kładę ją na kanapie to na rozwiniętym rożku.

Wszystko zależy od upodobań dziecka. mój starszy syn długo w nim spał. Czuł się dobrze taki mocno owinięty. Córka ewidentnie niemal od urodzenia nie życzy sobie jakiegokolwiek krępowania.

Gość moja corcia ma 7 tygodni
i wciaz uzywamy - zamiast kolderki. Wydaje mi sie,ze tak jest bezpieczniej, bo zapiety na rzep rozek nie nasunie jej sie na twarz. Co do noszenia, to nieoniecznie mi je ulatwil, ale ja sie raczje nie balam brac dziecka na rece. Aha, mam taki zwykly, bez usztywnienia. Dalam za niego cale 20 zl, wiec nie zaluje :)

Gość Miraculum5
Ja polecam. Mnie się bardzo przydał. Po szpitalnym wiązaniu sztywno dziecka, w domu po nocy wojowania, żeby usnęło, zawiązałam w becik i usnęło od razu. Córkę w beciku trzymałam do miesiąca. Potem odstawiłam becik do szafy, bo raz, że źle wpływa już późnij na rozwój, bo krępuje ruchy, a dwa, że już było mi niewygodnie np karmiąc. Ale przez pierwszy miesiąc jak znalazł: - do karmienia, żeby niunia leżała sobie na boczku równo - do spania w nocy, żeby leżała na boczku i nie zakrztusiła się - dla poczucia bezpieczeństwa dla córci, bo uwielbiała być zawiązana na 500 supełków:) (teraz ma na odwrót)

jak dla mnie - warto, może to dziwnie zabrzmi, ale córka ma 6 m-cy i nadal używam, mam trzy, przy pierwszym dziecku było tak samo na początku dzidzia w nim spała, była noszona - rożki usztywniane wkładem kokosowym, teraz kładę ją na nim gdy karmię (piersią), dziecko nie jest takie pokrzywione, wydaje mi się, że jest mu wygodniej, a mnie na pewno, oczywiście nie zawijam jej, bo już dawno się nie mieści

Gość mamama27
ja miałam 3 rożki - u nas super sie sprawdziły - raz w szpitalu a potem w domu dziecko spało ze 3 m-ce w nim - dopóki nie wyrosnął z niego - miał ciepło i był bezpieczny że sie nieczym niezakryje ani nic - potem miał kołderkę z niego

Gość lllllllllllllllllllllll
u mnie sie bardzo przydał, synuś ma 8 m-cy i nadal używamy , spi na nim oczywiscie nie zawijamy , ale mam dwa na zmiane i polecam

Gość ona winna czy niewinna
moj synek spal pierwsze tygodnie w rozku, on czul sie bezpiecznie a ja bylam spokojniejsza, teraz kupilam mu spiworek;)

Gość lubię Jabłka
dziwne co te mamuśki ci tu wypisują,że w kocyk wygodniej...wcale,że nie i w dodatku niebezpiecznie a rożek na rzep bardzo dobrze mi dziecko trzymał,ja nawet po miesiącu drugi kupiłam,ale fakt,że na 2 miesiace tylko wystarczył bo mała rosła na potęgę i był za mały.Uważam to jednak za super rozwiązanie dla matki,która bardzo się boi na początku nosić dziecko,ja miałam usztywniany dodatkowo.

U nas się sprawdził przez pierwsze 3mc :) praktycznie córka non stop była w rożku, w rożku ją karmiłam, w rożku nosiłam i w rożku spała :) miałam pewność, że jestjej cieplutko i wygodnie.

mój synek ma 10 miesiecy i bez swojego rozka nie zaśnie hehe.. musi go mnieć przy sobie.. ale przynajmniej wie ze jak juz rożek widzi to trzeba iść spać :)

Gość nieeenjieeeniee
Rozek ok ale pod warunkiem ze ma funkcje ustawiania nozek w pozycji zabki

Gość gość
Ja dopiero zaczynam 4 miesiąc ciążh, ale już teraz koleżanka mi powiedziała, że kompletnie jej się nie przydał i mi pożyczy. W szpitalu użyła go może z raz. A potem w domu jak ktoś nie przyzwyczajony do małych dzieci chciał ponosić jej córeczkę i się bał to wtedy był przydatny.

Gość gość
Nie mialam, wiec nigdy w zyciu nie uzylam rozka. Moje dziecko i tak nie lubilo byc czymkolwiek owiniete, juz w szpitalu sie z "kokona", w ktrory je zawinela polozna, potrafila sie wygramolic i ciesze sie ze nie kupowalam, bo to by byla po prostu tylko strata pieniedzy. Do spania mialo spiworek.

Gość gość
Uzywalam przez moze pierwsze 2 tyg a potem sie dowiedzialam od ortopedy ze to zabojstwo dla bioderek. Jak rozek to tylko z funkcja "zabki"zeby nie sciskal nozek w bioderkach.

Gość GosiaMaj
Oczywiście, że warto z małym "ale". Rożek się bardzo przydaje, ale w krótkim okresie. Warto zatem znaleźć taki trochę "wielofunkcyjny". Mnie się udało kupić na allegro od Ludilo: rożek, mata i trochę kocyk w jednym. Mają też takie na stronie: http://ludilo.pl/rozki-beciki-niemowlak