Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość motylkowa....

Czy warto kupować rożek dla noworodka?

Polecane posty

Gość Ale to już było
Potrzebny był tylko w szpitalu, bo taki był wymóg.W domu w ogóle nie korzystałam z tego i leży nieużywany do tej pory.Przyda sie dla drugiego dziecka:D

Gość H helix
Jeśli to pierwsze dziecko, to z pewnością usztywniony rożek się przyda. Wiele młodych mam nie ma jeszcze wprawy i pewnej ręki do noszenia noworodka, więc rożek bardzo pomaga w pierwszych dniach. Poza tym noworodki dobrze śpią w rożkach. No i w szpitalu bezpieczniej. Na mojej sali po porodzie (gdzie spędziłam tydzień, więc trochę matek się przewinęło) niektóre mamy, których dzieci prawie non stop wisiały na piersi, kładło dziecko w rożku obok siebie na łóżku, żeby co chwilę po niego nie wstawać, kiedy nie ma sił na podnoszenie się z łóżka. Szczególnie po cesarce przyjęcie pozycji pionowej może być bardzo trudne. W rożku bezpieczniej, bo nie przygniecie się śpiącego obok maleństwa. Niestety rożek nie posłuży zbyt długo. Jeśli dziecko urodzi się ok. 4 kg, to ok. miesiąca. Jeśli dziecko małe, to dłużej. Potem można wyjąc usztywnienie i używać jako przykrycia.

Gość gość
mi sie nie przydał-ze sz[itala i tak wychpdzicie z nisidełkiem do auta

Gość gość
Przydal mi się w pierwszym miesiącu. Caly czas maly w nim spal. Mielismy dwa na zmiane z wkładem kokosowym. Nie wyobrażam sobie tych pierwszych tygodni bez tego rozka.

Gość gość
dla mnie rożek jest ratunkiem na histerię córki, czyli płacz ze zmęczenia/nadmiaru bodźców, którego nie daje się utulić owijam ją wtedy ciasno w rożek, żeby nie mogła machać rączkami i nóżkami i tak noszę - skrępowanie szybko ją uspokaja i tak zasypia

Gość gość
myślę, że warto kupić, dla wygody tatusia, który czuje się pewniej nosząc właśnie rożku malucha:)

Gość gość
nie uzylam ani raz, zawadza tylko w pokoju

Gość gość
Mojemu maluchowi kupiłam rożek w jednolitym kolorze http://studiobarw.com/beciki,-ro-ki.html i jestem bardzo zadowolona, a co więcej brzdąc jest zadowolony :). Jest praktyczny i wygodny, nie ma go jak rozkopać itd. Czytałam gdzieś że to najbezpieczniejsza forma opatulania dziecka :)

Gość gość
Ja kupiłam fajny otulaczek w sklepie internetowym pontipino.pl. i jestem bardzo zadowolona. Używam na razie miesiąc ale myślę, że jeszcze trochę się przyda - moja malutka jest naprawdę malutka. wiem, ze niektórzy wogole nie kupują takich rzeczy ale ja uważam ze warto

Gość gość
Ja urodzilam corke we wrzesniu ,bylo zimno i rozek bardzo sie przydal i dlugo uzywalismy ....Jako rozek,podkladka gdy lezala na podlodze,kocyk.Syn urodzil sie pod koniec maja i praktycznie go nie uzywalismy ,bylo goraco...

Gość gość
Tak, używałam najpierw jako typowego rożka, potem - rozłożonego - jako podkładki do leżenia, kołderki - długo nam służył.

Gość gość
Ceny tez fajne.

Gość gość
Mnie się bardzo przydał rożek, ale miałam taki mieciutki nieusztywniany, rozłożony wygląda jak gruby kocyk. Syn ma 2,5 miesiąca i nadal w nim śpi, chociaż już niedługo wyrośnie. Super alternatywa dla spowijania, wystarczy ciasno zapiac na rzepe.

Sprawdzi się tylko nie taki bardzo sztywny. Musi być lekki i koniecznie bawełniany, żeby dziecko się w nim nie pociło. Sprawdza się szczególnie, gdy urodzisz w zimowych i jesiennych miesiącach. Polecam mojego bloga o ciąży, macierzyństwie i nie tylko: www.szczesliwamama.pl Pozdrawiam

Uważam, że warto mieć otulacz i rożek, bo to nie to samo. Jeśli chodzi o rożek, to pamiętajcie, tylko miękki, żaden usztywniany. Ja mam taki: www.babymama.pl/rozek-niemowlecy-milkyway-blue-color-stories-p4367.html

Gość RóżowoMi
Rożek to najlepsze rozwiązanie dla świeżo upieczonych rodziców:) Kiedy człowiek boi się wziąć na ręce ta małą istotkę. Kupiłam taki piękny dzianinowy rożek w sklepie internetowym http://dladzieciaka.com/pl/ a do tego dopasowałam w identycznym wzorze kocyk-cudo polecam bo ceny tez dobre jak na tak wysoką jakość.

Gość gość
Osobiście polecam rożek bambusowy, jestem zachwycona jakością, jest cudownie miękki i delikatny dla skóry dziecka mamy w domu taki: www.babymama.pl/rozek-bambusowy-baltic-70x70-camphora-p6363

Gość gość
Ja miałam chyba z 4 rożki. Jestem mamą 3 dzieci i ja sobie chwalę rożki. Każde dziecko w rożku było od narodzin do ok 6-7 miesiąca. Kupowałam bawełniane z wkładem kokosowym. Mi się fajnie dziecko w tym nosiło i usypialo. A maluchom było cieplej. Ale co kto lubi.

Gość gość
Nie polecam! Wszelkie otulacze hamują naturalne ruchy dziecka i zaburzają rozwój motoryczny! Dziecko należy kłaść na brzuchu, stosować gniazdka a nie sztywno wiązać w rożki, beciki.

Gość gość
Na mojej liście wyprawkowej jest taki otulacz rożek: www.babymama.pl/otulacz-rozek-babynomade-rozowy-0-6-miesiecy-red-castle-p5772 Jest wykonany z miękkiego i wygodnego polaru, dzięki czemu skóra niemowlaka oddycha i nie poci się. I co wazne, można go zamontować do fotelika samochodowego. Czyli spełnia też nieco rolę śpiworka.

Gość gość
Czy warto? To już zależy od Ciebie i Twojego malucha. Mój na przykład nie potrafi zasnąć bez tego rożka . Ogólnie duży ich wybór masz tutaj http://gra3miasto.pl/sliczne-rozki-dla-niemowlat/ . Na pewno znajdziesz coś dla siebie i swojego małego

U nas nie kupowalimy rożka, bo i tak go nie chcieliśmy używać. Królowała od początku chusta dla maluszka. Więcej ciekawych rzeczy wyprawkowych na blogu: www.zaraz-wracam.pl

Gość gość
U mnie rozek sie sprawdzil. Wiem tylko, ze nie powinno sie uzywac usztywniaczow w rozkach. Rozek ma byc miekki. Moze to spowodowac plagiocefalię oraz kręcz szyji. U nas w szpitalu na położnictwie zaraz o tym mówią. Ja to również wiem od rehabilitanta. Mozna kupić rożek z usztywniaczem i odrazu wyjąć i wyrzucić. Nigdy nie używać. Może to być niebezpieczne dla zdrowia dziecka.

Gość Wawrzyn1231
Myślę, że warto. Szczególnie prosił o to mój mąż, mówi, że łatwiej mu się trzyma dzieciaczka i czuje się z tym pewniej. Kupiliśmy dla naszego Arturka na babydoro.pl, mają bardzo ładne te beciki, a co najważniejsze - świetnie spełniają swoją funkcję