Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chyba nie pojde...

Dziewczyny mialyscie smear test? mam isc ale chyba nie pojde...

Polecane posty

Gość chyba nie pojde...

GP nalega zebym zrobila sobie smear test skoro mam juz 25 lat. ale wlasnie sobie to wygooglowalam i widze ze oni wkladala ''kaczke'' = czego ja wprost nienawidze, nie chce mi sie przez to ''przechodzic''- mialam raz zakladana spirale,wiec wiem jak to uczucie. dziewczyny robilyscie sobie ten smear test?

Gość aniamoniqaa
mi nikt zadnej kaczki nie wsadzal! pobrala pielegniarka co miala pobrac i do widzenia. mam 22 lata:P

Gość chyba nie pojde...
smear test jest od 25 roku zycia.

Gość hkuiouio
Ja mialam juz kilka razy to sie chyba nazywa pap smear. Trawa chwile i nic zlego ci sie nie stanie, moze nie jest przyjemne, ale nie ma co przesadzac, jak trzeba to trzeba.

Gość wybaczy i zostanie z nim
a doczytalas po co ten smear test sie robi, kretynko?

moja mama miala raka szyjki macicy - gdyby nie smear test to juz by jej na tym swiecie nie bylo. jak nie chcesz to nie rob - nikt cie nie ma prawa zmuszac. ale potem nie win sluzby zdrowia w uk ze dali ci umrzec.

Każda dziewczyna, która rozpoczęła współżycie, powinna co 3 lata poddawać się badaniom cytologicznym, czyli smear test. Nie wkładają żadnej "kaczki", ani gęsi, tylko zazwyczaj plastikowe cusco. Inaczej się nie da. Pielęgniarka pobiera wymaz szczoteczką, 5 razy nią obraza wokół szyjki. Jeśli dziewczyna nie ma nadżerki, to badanie nie boli. Jeśli jest nadżerka, to możemy odczuwać lekki ból w podbrzuszu, jak przy okresie. Ja miałam swój w czwartek i teraz czekam na wynik. Nie kryję, że się boję. To przesiewowa metoda wykrywania raka szyjki macicy, oraz zmian dysplastycznych, które mogą do niego prowadzić. Radzę tego nie zaniedbywać.

Gość olabyga
Tez mialam, jest tak jak opisala iskra_boża. Nic nie boli. Wyniki dostalam poczta.

Gość aniamoniqaaaa
A ja mam 22 lata ,syna i test robili mi pol roku temu!!!!!!Wiec nie od 25 roku zycia.

Gość mndkjdnd
ja mam test robiony od 17 roku zycia. plus rok temu zaszczepilam sie na wirus HPV takze jestem na dobrej drodze aby nie miec raka szyjki macicy. PAP smear robiony regularnie prawie w 100% eliminuje ryzyko raka szyjki macicy, poczytajcie sobie o tym..jesli zmiany zostana wykryte robi sie wymrazanie i po problemie. Jak sie zapuszcza przez kilka lat mozna narazic sie na nowotwor. Po co to komu?

Gość mndkjdnd
jest takie zimne dziwne uczucie ale test trwa tlyko 20 sekund...poza tym lekarz bada tez piersi i podbrzusze..test profilaktyczny powinno sie miec co rok

W UK smear test co 3 lata, nie co rok, kiedyś przed 25 rokiem życia, teraz po. Po 1 przed 25 rż rak szyjki macicy jest bardzo rzadki. Po 2 zaś, co roku nie ma potrzeby robienia cytologii, gdyż rak ten rozwija się bardzo powoli. Nawet wiele lat. Dlatego w ramach NHS badania wykonywane są co 3 lata. Pracowałam w poradni ginekologicznej i kolposkopii tutaj ;)

Gość numerowaaa
Nie boj sie, bedzie dobrze. Wkladaja ten plastikowy lejek, ale nawet nie boli, tylko musisz sie rozluznic. To trwa tylko chwile.

Kiedys musiało być od 20 roku życia bo ja miałam tu robiona cytologie jakieś 15 lat temu , miałam nadzerke wypalona laserem , po tym cytologie co pól roku , bo zawsze zły wynik, dopiero od ostatnich 8 lat mam dobre wyniki ale dlatego ze były wczesniej problemy muszę robić cytologie co rok. Autorko lepiej idź na ta cytologie , to trwa dosłownie 2 minuty a może ocalić Ci życie.

Gość 2edeww
Jak ci chlopak wklada to ci nie przeszkadza? to nie idz kiedys bedziesz umierac na raka szyjki macicy i pluc sobie w brode, ze nie poszlas na glupi test. Idiotka z ciebie, po co sie pytasz w ogole? Kaczka, skad to slownictwo w ogole? To jest speculum ty idiotko skonczona. Wez juz nie pisz bo tylko cisnienie podnosisz spokojnym obywatelom.

Gość jsishsish
Man 22 lata i chce mieć zrobiony smear test...tylko czy to po prostu trzeba iść do GP i powiedziec że się chce czy co?

Gość numerowaaa
Takie cos wlasnie mi wkladali jak mi robili smear test. Powiem szczerze, ze bylam zaskoczona pierwszy raz, bo w Polsce mialam cytologie co rok i nic takiego mi nie wkladali... To wyglada groznie, ale na szczescie nie boli, bo wkladaja cienszym koncem najpierw, wiec jest ok :) niekomfortowo, ale nie boli.

Gość rany goscia ,zadna z was
nie widziala wziernika ?

Gość jak to bedziiiieee
jezu a co w tym dziwnego ze ktos czegos nie widzial? zawsze jest ten 1 raz. czy musicie dodawac takie komentarze bo ktos czegos nie wie!!!! czy to jest naprawde az takie dziwne ze czlowiek to nie jest chodzaca encyklopedia. :O

Idz, i nie martw sie o nic. To bedzie trwac minutke i masz z glowy. Nie boli !!!!!! Nawet jesli by ci wsadzili ta KACZKE , wiec badz odwazna dziewczynka ;)

Gość chyba nie pojde...
w takim razie pojde. Dzieki za wsparcie dziewczyny :) 2edeww-daj znac jak ci cisnienie spadnie to ci podniose :P

Dziewczyny, naprawdę nie boli. Trzeba od razu uprzedzić pielęgniarkę, że się boimy, podejdzie delikatnie i powoli, zagada żeby odwrócić uwagę. Warto też ją poinformować, jeśli nie rodziłyście, dobierze mniejszy wziernik. Najlepsze są te medium long. Na wziernik i tak nakłada nieco żelu nawilżającego, wsuwa do środka i powoli rozszerza, kręcąc tym pokrętłem, co je widać na podanym gdzieś powyżej linku. W Polsce też są takie wzierniki, z tym że zazwyczaj wielorazowe. W UK w szpitalach się je używa, w poradniach nie ma sterylizatorni, więc używa się plastikowych, jednorazowych.

Gość OszczednaPani DomuLondyn
Mialam smear test. Nic strasznego.Nie boli,nie ma sie co bac.

Gość OszczednaPani DomuLondyn
A swoja droga przy rejestracji do GP umawiaja Cie na smear test.Rozumiem,ze nie poszlas?

Gość ex dziewczyna Pakistanczyka
Nigdy tego nie mialam jeszcze w Anglii a juz tyle razy mi przysylali listy, ze mam sie zglosic zeby to zrobic. Dlugo sie czeka na wyniki?

NHS podaje 2 tygodnie jako umowny okres oczekiwania. Ja robiłam w czwartek, wczoraj już dostałam wynik.

Gość thetimeisnow
numerowaaa - co ty pieprzysz? jak ci ta cytologie bez wziernika robili????