Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niedoszły prawnik

Czy opłaca się studiować prawo?

Polecane posty

Gość Niedoszły prawnik

Kierunek niby prestiżowy, ale niewiele dający. Zastanawiam się nad sensem studiowania tego kierunku, mam zdolności matematyczne i poważnie zastanawiam się nad zmianą studiów i przeniesieniem się na jakąś uczelnię techniczną po II roku. A wy co o tym myślcicie?

Gość cos ty!!!
Jesli masz prawnikow wrodzinie- to owszem, jesli nie- to zapomnij...prawo jest dla ludzi majacych znajomosci, kancelarie zatrudniaja swoich po co wpuszczac kogos z zewnatrz...wiec przykro mi stary ale jesli nie masz wtyki to bedzie kiepsko to taki jakby interes rodzinny-na studiach mi nei raz o tym gadali...slkoro masz takie umiejetnosci jest masa innych fajnych kierunkow:)powodzenia

Gość sxwsxcswcsdzc
opłaca się ludziom wybitnym, miałam koleżanke bez znajomości, ale mowie wam - mózg - jest radca prawnym.

Gość Annnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
opłaca się jęsli masz znajomości. zreszta skonczenie studiow a potem jeszcze 3 letnia aplikacja i egzaminy zawodowe strasznie duzo pracy trzeba w to wlozyc. a za aplikacje sie placi oczywiscie

Gość Przeciez w
Cv korzystniej wyglada prawo, niz jakies zarządzania etc. A po prawie nie trzeba pracować w zawodach prawniczych, ma sie większe szanse na pracę w różnych urzędach, instytucjach, nawet bankach no i w firmach na bardziej prestiżowych stanowiskach.

Gość daria18
Prawo prestiżu już niema tak jak miało, jest teraz absolwentów po prawie jak po pedagogice a tych z aplikacjami jak po zarządzaniu...zarobki bez znajomości i jak jesteś przeciętny też jak po zarządzaniu 1500-2000 zresztą tak jak po humanistycznych studiach czym prawo jest bez wątpienia. Prawo nie robi dziś na nikim wrażenia, jak zarządzanie. Teraz najlepiej studiować medycynę, i kierunki ścisłe, informatykę, albo iść do mundurówki lub urzędu.

Gość as231
Po prawie zarobki już nie są tak wysokie jak by się wydawało i głoszą mity, no może z wyjątkiem jakiś dużych międzynarodowych kancelarii (w rękach obcokrajowców), ale tak to przyszli pracodawcy nie są skłonni płacić, bo jak nie Ty to 100 innych na Twoje miejsce, w urzędzie radca zarabia jak urzędnik na wyższym szczeblu. (Chociaż nie wiem, po co radcowie są w urzędach potrzebni) w firmach czy bankach to samo jest pełno ludzi po prawie/administracji dlatego pracodawcy mogą przebierać i dyktować warunki płacy, która jak mówię już wysoka nie jest. A własna działalność też się nie opłaca raz, że ludzie nie chodzą do radców chyba, że jest przymus i się ich zmusza (zgodnie z konstytucją), a dwa, że przebicie się przy tak nasyconym rynku graniczy z cudem, bo i jak chcecie pokonać starych wyjadaczy z doświadczeniem PRAKTYCZNYM czy też dużą kancelarie, a dostać się do takiej bez znajomości graniczy z cudem, bo mają w czym wybierać co roku setki absolwentów po studiach dziennych, zaocznych z prywatnych szkółek, samo prawo dziś nic nie daje i nie znaczy, trzeba jeszcze znać biegle język min. 1 i skończyć coś dodatkowego...

Gość prawo bylo marzeniem mej
sis,ale w tylko jej l.o na prawo idzie z 60osób,z tylko jednego liceum:O,nie mamy znajomosci,i stwierdzilam ze to to kierunek mało elastyczny,lepiej miec jakiś konkretny zawód,a jesli bedzie nadal marzyła o prawie to je zrobi zaocznie

Gość gość
tak zaocznie możesz w 2 lata po lic uzupełnić, ale prawa nie polecem z aplikacją cięzko, a bez aplikacji tragedia = administaracja= bezrobocie...tylko polibuda, medyczne...no albo zachód

Gość LidikaMore
jeżeli interesuje Cie ta dziedzina życia i jestes gotowa na kucie ustaw to moim zdaniem jak najbardziej. Ja studiowałam pedagogikę i mam pracę ale pensja ponizej oczekiwań, mam kolezanke z liceum, która robi juz aplikację radcowską - dostała się na nią do kancy Fic-Syryca w Poznaniu i jest mega zadowolona - pracy sporo, ale hajs się zgadza ;) prawnicy zawsze będą potrzebni - tak długo jak prawo będzie tak dziurawe i tak poplątane ;)