Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trzeci migdałek a krzepliwość

trzeci migdałek a krzepliwość

Polecane posty

Witam nie wiem gdzie mam szukać pomocy , ale opiszę swój problem. Mój Synek 3,5 roczku, został przez laryngologa skierowany na zabieg usunięcia trzeciego migdałka. Zrobiliśmy wszystkie badania grupa krwi, morfologia i krzepliwość. Laryngolog dał skierowanie do szpitla i powiedział że badania są dobre. w szpitalu natomiast lekarz stwierdził że krzepliwość jest niedobra podaję wyniki CZAS PT= 18,5s (normy 10,8-16,3); WSK. PT= 71% (normy 80-120); INR=1,40 (normy 0,8-1,2). i należy po miesiącu powtórzyć badania i jak dalej będzie coś nie tak do hematolog zrobi szczegółowe badania i dopiero wtedy jak ta krzepliwość będzie oka, to zabbieg będzie można przeprowadzić... jestem załamana tym, do tego dopiero za 10 dni powtórka badania i zobaczymy... dziecko z tym migdałem się męczy bardzo a tu taka okropna draka że trzeba czekać... czy ktoś miał podobny problem? dodam że mały nigdy nie miał problemu z krwawieniami na przykład z ran, zadrapań itp. siniaków prawie wcale nie ma, chyba ze porządnie się uderzy jak to dziecko...

kuźwa co za bałwan w tym szpitalu nie wie, ze dla dzieci czas APTT ma inne normy? ja piernicze, wyślij go do hematologów dziecięcych to go uświadomią czsa APTT skraca sie z wiekiem dzieci, a ponad połowa dzieci zdrowych (nie chorych na hemofilie) ma ten czas wydłużony i po to sa normy dla dzieci i dorosłych

dziękuję bardzo za odpowiedź, troszkę mnie uspokoiła bardzo się bałam,

ale nie doczytałam inr jest lekko ponad normę, tutaj musiz zapytać o normę dla dzieci, bo ja interesowałam się tylko APTT choroba von Willebranda też odpada, bo tam chyba wydłuza się czas krwawienia u was najprawdopodobniej winne sa normy dla dzieci zainteresuj się tym

tak ja będę się konsultowała z lekarzami pediatrą i laryngologiem jeszcze raz, w internecie jest niewiele informacji na ten temat,

bardzo niewiele ale najlepiej pogadać z hematologiem dziecięcym, bo pediatrzy też nic nie wiedzą na temat krzepliwości i norm dla dzieci

niemniej jednak bardzo dziękuję za odpowiedź

tak dla przykłądu APTT- mój syn miał wynik 58 s., troszeczke inna rozpiętość w sekundach, jak dla każdego laboratorium ale my w szpitalu na hematologii dziecięcej badaliśmy i miał bardzo niewiele przekroczony, bo norma dla dzieci jest do 55 (przekroczenie wynikało ze złego pobrania próbki krwi) co i u Was moze też być tego powodem - tj. przekroczenia norm dla dorosłych, złe pobranie, za długie leżenie fiolki z krwią - badanie powinno się przeprowadzić w ciagu godziny od pobrania za 3 miesiące miał już 41 z kawałkiem, gdzie dla dorosłych norma jets do 36 s., a dla dzieci do 55 - różnica jest co?

zrobią mu badanie na 3 czasy miejmy nadzieję, ze nic w trawie nie piszczy, ale musimy pamiętać, ze dla dzieci zawsze są inne normy, co by to nie było

no tak i ja mam nadzieję że będzie dobrze, strasznie się wczoraj w szpitalu zdenerwowałam, lekarz powiedział że krzepliwość jest zmienna, w sumie jak wszystko w naszm organizmie. morfologię mały ma dobrą. nie wiem ale jednak zaniepokoiło i wystraszyło to mnie bardzo, chyba jak kazdą mamę.

oj ja jak przeczytałam artykuł w necie dot hemofilii i skojarzyłam wyniki młodego, te 58 sekund, to padłam prawie trupem, zwłaszcza, ze miał 2 miesiące i hemofilia przed nami, bo wychodzi ta najcięższa do 18 miesiąca na jaw ale później znalazłam profesorskie artykuły badawcze czasu aptt odpowiedzialnego za hemofilię i doczytałam, ze mamy dla dzieci inne normy, gdyz fizjologiczne ten czas u dzieci jest wydłużony, po to, zeby z wiekiem zacząć sie skaracac poza tym hematolog na litewskiej w stolicy mnie też tym stwierdzeniem uspokoił i stąd te normy znam

rozumiem, no tak wyobrażam sobie ja też naczytałam się o hemofilii itp. schorzeniach ale dziecko nie ma żadnych objawów, zimą prawie wcale żadnych zadrapań i ran, latem się wywraca to wiadomo że są strupki ale normalne szybko się goją. nie wiem nie rozumiem. Mąz mnie uspokaja że lekarz chce cały układ krzepnięcia dziecka żeby móc ocenić a ja już się bardzo zaniepokoiłam. podjadę może jutro do tego laryngologa dziecięcego po skierowanie to jeszcze go spytam bo chyba nie wytrzymam tak dłużej...

to, ze płytkie rany krzepną normalnie to nie znaczy, ze hemofilii dane dziekco nie ma - ale cię pocieszam co? ale do 3,5 roku to juz niestety wylewy dostawowe by były, a u Was chyba nic takiego nie miało miejsca także spokojnie mozesz doczekać do wizyty lekarza wyniki moga wyjśc podobne i wtedy potrzebna konsultacja hematologiczna, bo jak widać lekarze w szpitalu nie bardzo się na tym znają wchodzi w grę jeszcze czynnik X czy XX już nie pamiętam - często przy jego brakach czas aptt wydłuża sie, ale dla zdrowia i życia nie on żadnego znaczenia, taki urok dziecka czy człwieka po prostu ale takie badania muszą wykonać w instytucie, tam gdzie badają już hemofilików i trwają do 3 tygodni, tj. tyle czeka sie na wyniki

ten cały układ krzepnięcia to aż 3 czasy, o 1 więcej niz zrobiliscie moze szuka von willebranda u synka? ale miejmy nadzieję, że nie, bo wtedy wydłużony jest inny czas, krwawienia, jak pisałam wczesniej, aptt jest w normie

przepraszam musiałam iśc po synka do przedszkola. Mój synek ma grupę krwi ARh+.

kurcze straszne co piszesz, mam nadz że hemofilii ani nic złego nie ma, w ogóle to jest straszne.. nie znam się na tym kompletnie mówisz że 2 czasy zrobili małemu, a są 3. co robić jak wyjdą mu dalej takie same wyniki... hematolog? czy on moze rozwiać ten stan rzeczy... az się boję pomyśleć

to co piszesz von Willebranta czy jakoś tak czytam w internecie że jest okropne oby nic nie było

a w zasadzie jeszcze jedno co to jest APTT? w badaniach syna mam tylko trzy wsk. PT, czas. PT. i inr, ale tego nie mam. i ta choroba won villebranta jakie są przy niej wskaźniki? też nie można w internecie znaleźc?

aptt, to jest oznaczane też jako pt - czas kaolinowo-kefalinowy - jego wydłużenie moze oznaczac zachorowanie na hemofilię typu a lub b, jest też typ c najłagodniejszy, ale w polsce niespotykany u was raczej napewno nie jest to hemofilia, bo jak pisałam wcześniej byłyby wylewy dostawowe lub inne wylewy np. śródczaszkowe w wieku już niemowlęcym (nie częste, ale czasem sie zdarzają) - to jest oznaka zachorowania bez uprzednich badań na najcięższy typ hemofilii moim zdaniem przekroczenie jest batrdzo niewielkie i podane są normy dla dorosłych, więc nie masz się co martwić ale gdyby wyniki wyszły podobne, a najpewiej tak bedzie, to jak nic musicie uderzyć do hematologa, zeby małego sprawdził i sprawdził czy w wnormach dla dzeici się meiszczą mogło też być złe pobranie materiału do badania ( zła ilość do danej próbówki lub za długie pobieranie - to ma też w czasie krzepnięcia duże znaczenie) i za długie trzymanie go w próbówce, bo cały koagulogram, a zwłaszcza aptt powinno sie wykonać w ciągu godziny od pobrania maksymalnie choroba von W. jest to wydłużenie czasu krwawienia, którego nie zrobiliście, czasem może sie zdarzyć do kompletu wydłuzenie aptt, ale inr zostaje bez zmian - więc tu też raczej nie ma sie co martwić i tak poza tym, czas krzepnięcia moze sie wydłużyć podczas infekcji itd. a uw was jest chory migdał, co moze mieć też znaczenie i tak kółko sie zamyka

a osoby z grupą krwi 0 mają najczęściej kłopoty z krzepnięciem, wiec u Was na plus jest grupa A - takaz bzdurka, ale jednak ja mam 0

dziś byłam u laryngologa, uspokoił mnie bardzo, powiedział że z takimi wynikami normalnie operuje dzieci bezpiecznie te zabiegi przebiegają, ale ordynator jest formalistą i powtórzymy badania. Spytałam czemu takie ma wyniki obejrzał dokładnie mofologię z grudnia i z teraz i powiedział że jest ciągły stan zapalny wywołany tymi trzema przerośniętymi migdałami i że jesli dalej będą takie wyniki to małego pediatra musi wyprowadzić z tego... ja widze zamknięte koło pediatra wysłał nas do laryngologa bo dziecko ma ciągle katar zielony przez te migdały i kaszle codziennie może nie dużo ale codziennie i zatkany nos, chrapanie okropne, i to należy wyciąć chyba nie ma na to leku innego. Ale uspokoiłam się bo twierdzi że dziecko jest zdrowe i to naprawdę nic poważnego z krzepliwością. mam nadzieję ufam lekarzowi tyle lat już operuje migdałki u dzieci i z gorszymi wynikami także musi być ok. a ten który nas jeszcze raz skierował jest ordynatorem oddziału i jest dokładny ale to dobrze, nie będę się doszukiwała już niewiadomo czego wczoraj cały dzien nad tym siedziałam.

teraz doczytałam to co napisałaś mały ma ciągłą infekcję od tych przeklętych migdałów jego dwa migdały które widać wyglądają jak dwie śliwki wielkie jakby nie mieściły się w gardle, we krwi ma od kilku miesiecy przez to podwyższoną leukocytozę 10,9 czy jakoś tak. i laryngolog twierdzi że to dlatego tylko i wyłącznie. no ale jak się to nie zmieni bo pewnie nie, to wyleczyć (bez wycięcia) też będzie ciężko, laryngolog mi powiedział że wyniki poprawią się ale nie od razu po wycięciu migdała. i kółko się zamyka.

no dokładnie, wiec nie martw sie tak i daj znać jak tam kolejne wyniki i czy was wreszcie zoperowali

dzięki dzięki wielkie :) no napewno napiszę :) Pozdrawiam życzę zdrowia dla Ciebie i Twojego synka

witam powtórzyłam badania małemu i wyszły już inne a mianowicie : Wsk. pt = 80, inr=1.25, i czas pt= 16,5 i już mamy wyznaczoną datę zabiegu na maj dopiero, tam pewnie powtórka badań dzień przed operacją, i te badania juz podobno są ok, ale ciągle w krwi infekcja, teraz jeszcze katarzysko złapał,

no witaj no to fajnie, ze wartosci mieszczą sie w normie, na zabieg pewnie pozwolą he he a we krwi infekcja, bo jest infekcja czyli katar powodzenia na zabiegu

zabiegu u dziecka bardzo się boję, płakać mi się chce jak sobie o tym pomyślę, ale wiem że jest niezbędny by mógł normalnie oddychać przez nosek

oj wiem to dla Was wielkie przeżycie, ja chyba na prochach bym była, ale mam nadzieję, ze zabieg będzie szybki i łatwy, nawet się nie obejrzycie jak wrócicie do domku ale wiem, ze jeśli chodzi o dziecko to serce pęka ja kiedyś też często chorowałam i też miałam mieć wyciety migdał, ale żyję z nim nadal, przestałam chorować i mam się dobrze nie zawsze trzeba wycinać, a ja chorowałam średnio raz w miesiącu.