Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamazkafe.

czy któraś z Was ma storczyki w domu? proszę o porady.

Polecane posty

Gość mamazkafe.

witajcie, dostałam na parapetówkę storczyka. problem w tym, że nigdy nie miałam do czynienia z kwiatami i nie wiem jak z nim postępować. jest on w plastikowej przeźroczystej doniczce z dziurkami - trzeba go przesadzić czy tak musi być? co ile trzeba go przesadzać jeśli w ogóle oczywiście trzeba. a w jakiej temperaturze trzymać? jak w ogóle o niego dbać, jak podlewać? na razie mam go jeden dzień i nic z nim nie robiłam, bo się boję, że "zdechnie":p stoi w pokoju na parapecie gdzie są 22stopnie i cały czas z tamtej strony cień...pomóżcie proszę...najchętniej bym go oddała w "dobre ręce", ale nie chcę, by się osoba, od której dostałam pogniewała:)

Gość warto przeczytac
wejdz na forum o storczykch.

Gość mamazkafe.
odwiedziłam pewną stronę, ale jest w niej multum informacji pisane takim ogrodniczym żargonem. chciałabym krótko, zwięźle i na temat, a tam jest milion pięćset rad na kilku stronach...:/

Gość jumla
doniczka ma być taka jaka jest. Ewentualnie możesz kupić osłonkę w którą wstawisz doniczkę z kwiatkiem i tyle. z ręką na sercu powiem że moje storczyki w zasadzie to tylko stoją na oknie i nie przejmuję się nimi (od czasu do czasu robię im tzw. kąpiel -wstawiam do miski z wodą i tak sobie postoją ze 24godz.) a już któryś raz mi kwitną więc jak widać jest im dobrze. zwróc tylko uwagę aby nie stał na oknie nasłonecznionym bo promienie poparzą liście storczyka, temperaturę mam w domu normalną a kwiaty się mają dobrze. podlewać nie podlewam tylko jak wyżej napisałam wkładam do wody co jakiś czas -dość rzadko.

Musi być w przezroczystej doniczce, a jeśli chodzi o podlewanie to wlewasz wodę do spodeczka na którym stoi. No i trochę słonka by mu się przydało. A jak przekwitnie to trzeba mu obciąć te gałązki na których były kwiatki.

Gość jumla
u mnie stoją na oknie północnym a temp. mam ok 20-21 stopni. to naprawdę mało kłopotliwe kwiaty. Pewnie dostałaś popularny phalaenopsis. Luz to naprawdę wdzięczny kwiat i długo kwitnie. Choć potem też musi odpocząć i wówczas nie ma kwiatów.

Gość mamazkafe.
jumla- dzięki, właśnie o takie streszczenie mi chodziło:) jak przeczytałam kilkanaście zdań z forum o storczykach to się lekko zakręciłam, było tam tyle szczegółowych informacji o pielęgnacji tych roślin, że głowa boli, wywnioskowałam, że trzeba im poświęcić więcej uwagi niż niemowlakowi:p chciałabym, żeby właśnie stał i był podlewany raz na jakiś czas i tyle...a nie trzeba ich przesadzać? nie potrzebują jakichś specjalistycznych rzeczy? ten pokój, w którym stoi storczyk jest nienasłoneczniony, bo tam nigdy nie świeci wprost słońce...

Gość jumla
z obcinaniem pędu po przekwitnięciu to poczekaj aż pęd zacznie zasychać i żółknąć po zrzuceniu ostatniego kwiatka. Czasem taki pęd jeszcze po jakiś czasie rozwija dalsze pąki albo nawet wypuszcza odnogę. nie ma się co śpieszyć. :)

Gość mamazkafe.
dzięki jbt również, właśnie też coś było o tym podcinaniu gałązek, jeeeeeej ja nigdy nie miałam kwiatów i się w ogóle do tego nie nadaję, wolałabym mieć już zwierzątko, do roślin mam dwie lewe ręce:D

Ja mam storczyka od roku i jeszcze żyje :D :P A więc robię tak jak poradził mi sprzedawca. - nie lubią przeciągów - zima,jesień,wiosna kiedy słońce jest mniej groźne to stoi sobie na parapecie i się wygrzewa. -latem przy mocnym słońcu nie zaleca się stawiać kwiatka bo liście będą żółte od poparzenia -podlewać raz w tygodniu,latem nawet i dwa razy - wlewam przegotowaną wodę do donicy i wypije ile chcę.Co nie wypije to nie wylewam,stoi sobie ta woda. I chyba dobrze robię bo znów zakwitł i mam już 5 kwiatków a 4 kolejne wychodzą.

Gość mamazkafe.
jumla, jeszcze raz dzięki, w takim razie jutro zrobię mu kąpiel i będę ją powtarzać raz w tyg bodajże, bo tak było chyba na papierku, który był wbity w kwiatka, a tą osłonkę to kupię gdzieś w obi itp? czy może stać na podstawku bez niej? aaa, on jest w takiej folii ozdobnej, muszę ją pewnie zdjąć?

Gość jumla
co do przesadzania to jeszcze ani razu nie przesadzałam moich storczyków a mam je już niektóre a chyba ze 4-5lat. przesadza się je dopiero gdy za bardzo wyrosną z doniczki że chwieją się w zasadzie. to że mu wystają korzenie górą a i często dołem doniczki to normalne. Tak ma być bo to roślina z górnych partii lasów deszczowych i ona właśnie tak na powietrznie sobie rośnie częściowo w korze. O słońcu pisałam wyżej. co do specjalistycznych rzeczy to kupiłam sobie odżywkę ale jakoś nei używam jej a kwiatki kwitną i tak. :D

Gość mamazkafe.
potworze, dzięki, kolejne informacje przydatne...może go przestawię, bo w tym pokoju co teraz stoi to tam nigdy słońce nie świeci, blok jest tak ustawiony, natomiast po drugiej str mieszkania przez 3/4 dnia wali słońce, że mam aż rolety gorące i muszę je zasłaniać, bo bym zdechła, więc może jednak zostanie tam, gdzie jest?

Gość jumla
folię zdejmij koniecznie. moze stać bez osłonki ale tak to ładniej doniczka wygląda. :) moczenie raz na tydzień to moim zdaniem zbyt często. te kwiaty żyją w lasach deszczowych a tam czasem jak nie pada to i długi czas. A jak lunie to leje znów długo -stąd też taka delikatna gleba -kora. Nie zatrzymuje wody na długo a dzięki temu roślina nie zgnije. Ja tam nie zostawiam moim storczykom wody w doniczkach. To co się napiją w kąpieli im wystarcza. Zbytni kontakt z wodą może spowodować gnicie korzeni.

Gość jumla
lepiej będzie bez tego bezpośredniego słońca -raz zrobiłam taki błąd i biedny storczyk miał strasznie poparzone liście. Teraz stoją od północy i kwitną więc jest im dobrze.

Jumla -----> widzę że Ty jesteś spec :D To mi kochana pomóż :) ...bo ja dopiero zaczynam przygodę z tymi kwiatami. Rok temu dostałam storczyka w zwykłej plastikowej dolnicy. Chciałabym bym przesadzić.Czy można to robić kiedy się chcę czy : zależy od poru roku,czy jak mi opadną kwiatki itd. i czy kupuje się specjalną ziemię do tych kwiatów czy taką "uniwersalną" ? Byłam wdzięczna za pomoc :)

Gość mamazkafe.
o, widzę, że się storczykowy temat rozkręca:p no to dzięki za wszystkie informacje, na pewno do nich wrócę jeśli coś tam mi umknie, poleciałam zdjąć folię,a jutro zrobię mu kąpiel i kupię osłonkę...to na ile wystarczy? raz na 2tyg? i jak długo ma stać w tej kąpieli jumla? woda obojętnie jaka?

Gość piękne storczyki
ziemia musi być specjalna do storczyków (kora).doniczka najlepiej przezroczysta,lub większaod niej osłonka ,żeby trochę światła do korzeni dotarło .Podlewać raz na tydzień odstałą wodą (nie lubią wapnia).Odżywkę stosować umiarkowanie -lepiej mniej niż więcej .Nie zostawiać wody w doniczce na dłużej .Po przekwitnięciu zostawić go w spokoju i rzadziej podlewać .Można przyciąć uschnięte łodygi .Najlepsze jest okno północne i bez grzejników.

storczyki hoduje sie w korze nie w ziemi. warto poczytac o ich srodowisku naturalnym- to duzo wyjasnia. one zyja w koronach drzew- dlatego najlepiej sie czuje w niezbyt nasłonecznionym miejscu. "podlewa" sie je kiedy maja zupełnie sucho- najlepiej własnie przez kapiele. zarówno doniczka jak i osłonka powinny byc przezroczyste-wiekszosc z nich oddycha i przeprowadza rózne procesy przy pomocy korzenii. czasem dzieje sie tak, ze kwiaty opadna i storczyk długo nie kwitnie- nie znaczy to ze juz nic nie da sie z nim zrobic. jest kilka sposobow zeby go pobudzic

Gość mamazkafe.
alonuszka, prosimy o więcej:) jakie to sposoby? to tak na zapas wiedza, jakby coś się z moim stało:p

Gość jumla
ziemia tylko i wyłącznie do storczyków ma być. W zasadzie to storczyki przesadza się dopiero gdy będą miały już w doniczce więcej korzeni a ziemi naprawde mało. A tak poza tym to im jest dobrze w tych plastikowych osłonkach i na dobrą sprawę przesadzanie polega raczej na dołożeniu kory a doniczki większej się w sumie nie daje. korzenie mają wystawać bo to są tzw. korzenie powietrzne i to norma.

Gość natrafilam na ten temat ciekaw
ile w tej kąpieli ma stac storczyk i co ile wykonujecie ta kapiel? ma to byc zimna przegotowana woda z czajnika? duzo? do jakiej wysokości ta woda? czy to wszystko bez znaczenia?

Gość natrafilam na ten temat ciekaw
jest tu jeszcze jakas storczykowa opiekunka?:)

Gość dvdfhnmgddsh
''a już któryś raz mi kwitną więc jak widać jest im dobrze.;'' mi kwitną cały rok, więc chyba nie jest im za dobrze:D ja podlewam na maxa aż się przeleje stawiam w wannie aż przestanie pzeciekac () nawet cała noc) i wkładam do osłonki i na parapet. a podlewam co 1tydz-1,5 na południowym oknie :) cały rok kwiaty:) naprawde

ja mam 4 badyle- trzymam je na wschodnim oknie podlewam srednio co 2 tygodnie ( jak liscie zaczynaja mieknac a korzenie zmieniaja kolor na srebrny) woda nie moze byc kranowa (niszczy korzenie) musi odstac kilka dni odzywke daje jak mi sie przypomni na razie kwitna i maja sie dobrze - i wypuszczaja nowe listki :)

Gość KamilaKatowice
a jak to jest z mgielką do storczyków - podobno sa takie specjalne? działa? polecacie?

Gość anka z górek
nie lubią podlewanai ,tylko kapiele ustaw w miejscu jasnym ale nie na pełnym słońcu niczego nie podcinaj(co za rady) nie przesadzaj ich ,dobrze im w korze nie chowaj korzeni do doniczki na siłę

Gość gość
Pomóżcie. Mój storczyk nagle zaczął więdnąć podlewałam go 2 razy w tygodniu nie wiem czy to ze starości mam go już 7lat .Do tej pory ładnie kwitł,i nagle coś się z nim stało.