Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdesperowana mamka

Co robie żle?? Pytanie do doświadczonych mam

Polecane posty

Gość zdesperowana mamka

Problem dotyczy karmienia MM.. Moja córcia ma 1,3 miesiąca. Jada bardzo nieregularnie (juz nie przestrzegam tych 3 godzin - zalecenie lekarza) i w dodatku bardzo różne wielkośći. Tzn, raz zje 130 ml, raz 70 ml, raz 100 ml. Generalnie na dobe ok 600 ml. Wczoraj wyjatkowo nieco ponad 700 ml. I ciągle mam wrażenie ze jest głodna. dodatam jeszcze ze urodziła się dość duża (4 100 kg), tak więc jej wymagania żywieniowe tez są pewnie większe. Największy problem jest w tym, ze mała zaraz po przebudzeniu dostaje wieeelkiej histerii, domagając się butelki. Zresztą nie tylko tak się zachowuje po drzemce. Potrafi ładnie siedziec w leżaczku i nagle wieeeelki krzyk. NIepomaga noszenie, głaskanie, tulenie. Odwaracanie uwagi. Nie są to bóle brzucha. Pieluszka sucha. Uspokaja się dopiero jak zje. I wtedy mam szczęśliwe, uśmiechniete dziecko. Nierozumiem tylko skad u niej taka tendencja do krzyku. Tak wiem, dziecko nie wie, ze zaraz dostanie. I sygnalzuje w ten sposób swoją potrzebę. Jednak skąd odrazu taka histeria? najgorzej jest teraz, po zmianie na bebilon peptki. Myslałam, ze bedzie lepiej, bo to mleko jest prawie 3xbardziej kaloryczne niż zwykły bebilon który dostawała wcześnie. Jednak lepiej było przez pierwsze dwa dni. teraz jest jeszcze gorzej. I tak było od samego początku. Dodam jeszcze ze mała przybrała na granicy normy. Czyli kolejny argument za tym, ze coś jest nei tak. Poza tym jeszcze to jej przysypianie przy jedzeniu. Zaspokaja piewszyy głod i .... spi. karmienie trwa czasem 50 minut - czy to nie za długo? Nie wiem, co robie źle, co robie nie tak? Jak jej pomóc? Czy rzeczywiście niedojada? Na miejscowych pediatrów nei mam co liczyć .... Licze, ze któraś z mam miała podobny przypadek i doradzi cokolwiek, bo powolo łapie depreche.

Jada bardzo nieregularnie (juz nie przestrzegam tych 3 godzin - zalecenie lekarza) i tu robisz błąd, Reguła w jedzeniu to podstawa nawet u dorosłych

Gość zdesperowana mamka
A jak ją przettrzymać, skoro ona popada w taką histerię?? Nie pomaga nic .... Zdaję sobie sprawę, ze brak regularności to problem. Bo jesli mniej czasu minęlo od poprzedniego posiłku to jest mniej miejsca na nastęny.

może spróbuj trochę zagęścić mleko kleikiem? ale skonsultuj się najpierw z pediatrą

Gość jhjh
przetrzymuj najpierw piec minut potem dziesiec i tak dalej wtedy ona tak tego nie odczuje a ty sobie zapisuj odstepy i sprobuj jutro tak zrobic te kilka minutek jak sie da wiecej

moj urodzil sie taki sam jak Twoja;) tez 4100 i tez takie cuda bylyz poczatku, pomogl zwykly rumianek...i pilnowalam tych 3 godzin . wiadomo te 20min w ta czy tamta strone ale pilnowalam i sie uspokoilo

zgadzam się z MamąMałpki wystarczy przepajać, czyli między karmieniami podawać herbatkę. Moje też takie było dawanie dodatkowej porcji mleka nie jest dobrym pomyslem, bo maleństwo się przeje i będzie bolał brzuszek. Jak masz problemy z karmieniem ,możesz zapytac w przychodni polożnej .

Gość a jajajajajjjjj
Sprobuj dopajac i przestrzegac tych odstepow miedzy karmieniami,bo moze brzuszek ja boli i placze.Zapisuj wszystko godzine posilku i np ile czasu po jedzeniu zaczyna plakac,obserwuj kupy ich wyglad Moze miec problem z jelitami albo nietolerowac laktozy .Nie twierdze ze jest tak na 100% bo lekarzem nie jestem,ale moja corka miala problem z brzuszkiem i okazalo sie ze ma skaze.Dlatego obserwuj uwaznie,jesli dalej tak bedzie idz do pediatry ze swoimi spostrzezeniami.A pepti zawiera laktoze mimo ze jest mlekiem dla alergikow

Gość a jajajajajjjjj
Nie zrozum mnie zle ,wiem ze napisalas ze jak zje to jest spokojna i zasypia,ale ten placz moze pojawia sie w momencie kiedy zaczyna trawic to mleczko i byc moze boli brzuszek.I to ze nie przybiera dobrze na wadze tez moze swiadczyc o problemach z jelitami konkretnie z zaburzeniem wchlaniania .

Gość a kto ci takich głupot
nagadał, że niby bebilon pepti jest 3 razy bardziej kaloryczny od zwykłego... wszystkie mleka maja mniej więcej tyle samo kalorii...

Gość zmień lekarza!!!!!!
to jakiś debil, żeby kazać matce karmić mm na żądanie :O dziecko na mm potrzebuje stałych, regularnych posiłków, a nie raz 60 ml, za pół godziny 20 ml, po godzinie 100 ml... :O rozwalisz córce nie tylko rytm dnia (co może ją wkurzać i stąd ten płacz), ale również metabolizm

Gość gryu7i8
2 miesięczne dziecko powinno jadac co 3 godziny...ty lepiej zmień lekarza, bo nic dobrego z tego nie wyniknie....