Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciężarówka first

USG rozszerzone badanie płodu, biometra + doppler

Polecane posty

Gość ciężarówka first

Właśnie za godzinkę wybieram się prywatnie na to badanie (koszt 200zł) , normalnie do ginekologa chodzę na kasę chorych, ale ten ginekolog do którego wybieram się prywatnie ma jeden z najlepszych sprzętów USG i bardzo go polecają. Jestem w 22tc. Miałyście może podobne badania? Ktoś mi potrafi powiedzieć na czym ogólnie/konkretniej polegają, co będą robić? :)

Gość color mini dater
standard-to tzw usg kardiologiczne

Gość color mini dater
to zwyczajne usg tylko po prostu z poszerzona diagnostyka

Gość ciężarówka first
No domyślam się że USG :D ale dokładnie na co patrzą itd, o to mi chodziło. Bo wiem że jest wiele kobietek w temacie ;)

Gość Jo-------anna
Ja sobie kiedyś skopiowałam z którejś strony żeby wiedzieć na przyszłość: BADANIA USG rozwoju ciąży połówkowe 18-22 tyg Ocena liczby płodów, ich położenia i czynności serca, ilości naczyń w pępowinie. 1.Biometria płodu. BPD, HC, AC, FL + ewentualna orientacyjna masa płodu (EFW). 2.Ocena budowy płodu a.czaszka - ciągłość, kształt twarz - profil, oczodoły, kości nosa, ewentualna ocena podniebienia i wargi górnej, b. mózgowie - komory, sploty naczyniówkowe, tylny dół czaszki, móżdżek, c. kręgosłup - ciągłość, symetryczność, d. klatka piersiowa, serce - wielkość, położenie, prawidłowy obraz czterech jam, częstość i miarowość, Je. ama brzuszna - ciągłość ściany powłoki jamy brzusznej, żołądek (lokalizacja, wielkość, kształt), echogeniczność jelit f. pęcherz moczowy nerki - opis ewentualnych nieprawidłowości ( szerokość UKM ), g. kończyny - ocena obecności kości udowych, ramieniowych, przedramienia, podudzia, rąk i stóp, ruchomość kończyn. 3.Ocena łożyska. lokalizacja struktura - stopień dojrzałości wg Grannuma (opis ewentualnych nieprawidłowości budowy, krwiaków pozałożyskowych ) 4.Ocena sznura pępowinowego. liczba naczyń, opis ewentualnych nieprawidłowości 5.Ocena ilości płynu owodniowego - w przypadku nieprawidłowości AFI (Amniotic Fluid Index) 6.Ewentualna ocena mięśniaków, zmian patologicznych w przydatkach. 7.W uzasadnionych klinicznie przypadkach - ocena szyjki macicy (długość, kształt ujścia wewnętrznego) - badanie głowicą przez pochwową BADANIE PRZESIEWOWE SERCA PŁODU - (wykonywane przez lekarza położnika - ginekologa) Badanie to powinno obejmować ocenę: 1.Położenia serca 2.Wielkości serca - (1/3 klatki piersiowej ) 3.Czterech jamy serca - (uwidocznienie tzw. "krzyża serca" ) 4.Rytmu serca - ( miarowy 120 - 170/min ) 5.Zalecane jest uwidocznienie skrzyżowania dużych naczyń (drogi wypływu z lewej i prawej komory serca) oraz śródpiersia górnego (obraz trzech naczyń = 3 vessel view).

Gość ja miałam takie usg
Sprawdza wszystko. Wszystko! Czy trzustka produkuje coś tam, czy wątroba produkuje, czy ma kość nosowa, oczodoły ( w sensie czy nie będzie miało zespołu Downa), sprawdza mózg, jak rozwija się itd itp. To co napisała Jo-----anna