Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smutasek :(((

Zna się ktoś na prawie ?

Polecane posty

Gość smutasek :(((

Mój brat ma bardzo duże długi i mam pytanie. Jeżeli nadla on mieszka z moimi rodzicami to czy jeżeli komornik ie będzi mógł od niego ściągnąć należności to czy rodzice będą musieli za niego płacić ?

Gość łoł
isc moze owszem sciagnac dlugi z rodzicow tylko za to ze nimi sa nie! co innego z mezem i zona

Tak myślałam, że Levviatan będzie w czołówce. :D Od ciąży, przez anal, od lewa do prawa. :) :) :)

Gość gęsiareczka
Z tego co wiem, komornik nie może zajmować majątku rodziców. Oni mówią,że wszystko należy do nich i już. No chyba, że brat ma majątek własny(np. samochód zarejestrowany na siebie itp.). Ważne, żeby rodzice nic komornikowi nie podpisywali i nie dali się ogłupić tekstami, że skoro pod jednym adresem to i tak bez różnicy.

Gość poziomeczqa
Leviatan nie wprowadzaj ludzi w blad !!! komornik nie ma zadnego prawa sciagac dlugow z majatku rodzicow do cholery !!!!!!! jak mozna tak bredzic ?????

Często zdarzają się sytuacje, iż rodzice posiadają pełnoletnie dzieci, które zaciągnęły długi, których to nie są w stanie spłacić. Rodzice obawiają się wówczas, iż zjawi się u nich Komornik, który od nich będzie domagał się spłaty długów zaciągniętych przez dzieci. Taki rozumowanie jest błędne, gdyż zasadą obowiązującą w polskim prawie jest odpowiedzialność za długi tylko przez osobę, która je zaciągnęła oczywiście z pewnymi wyjątkami. Jeżeli więc dojedzie do sytuacji, iż pełnoletnie dzieci zaciągną długi, których później nie będą mogły spłacić, wówczas nie ma możliwości, aby Komornik przeprowadził postępowanie egzekucyjne z majątku należącego do rodziców. Pełnoletnia osoba za swoje długi i poczynania w tym zakresie odpowiada samodzielnie i wyłącznie swoim majątkiem.

Sytuacja oczywiście wyglądałaby inaczej, gdyby rodzice poręczyli za długi swoich dzieci, wówczas razem z dziećmi odpowiadaliby za cały dług, zaś Komornik mógłby prowadzić egzekucję z całego majątku rodziców. Póki taka sytuacja nie będzie miała miejsca, rodzice nie muszą się obawiać, iż Komornik dokona zajęcia np. wynagrodzenia za pracę rodziców lub też zajmie ich samochód, a następnie go sprzeda. Czytaj więcej na Wieszjak.pl: http://windykacja.wieszjak.pl/windykacja-konsumencka/226194,Odpowiedzialnosc-za-dlugi-pelnoletniego-dziecka.html#ixzz1p5Yw7Bu0

Wspólne zamieszkiwanie z dzieckiem dłużnikiem Jednocześnie jednak należy mieć na uwadze, że jeżeli dzieci nadal zamieszkują w mieszkaniu wraz z rodzicami, Komornik będzie mógł dokonać zajęcia znajdujących się w tym mieszkaniu ruchomości (np. komputera, telewizora, pralki, lodówki). Jeżeli określone przedmioty zostały zakupione przez rodziców, którzy nie są dłużnikami, wówczas powinni oni podczas wizyty Komornika okazać stosowne dokumenty potwierdzające ich prawo własności do tych przedmiotów. Gdyby wykazanie tego przed Komornikiem było niemożliwe, zaś Komornik dokona zajęcia tych przedmiotów, wówczas wyłącznie w drodze powództwa przeciwegzekucyjnego będzie można domagać się zwolnienia spod zajęcia komorniczego określonych przedmiotów.

Levviatan, już kilka razy pisał, żebyś nie wypowiadał się w tematach, o których nie masz pojęcia. A Ty jak osioł.

Rodzice żyrowali poręczali coś? Jak nie to komornik nic nie zrobi im. Może zająć tylko jego mienie albo ewentualnie próbować dobrać sie do części wspolnych jesli to możliwe. Komornik to nie złodziej więc nie zabierze co sie da. Tak to windykacja straszy bezprawnie że zabiorą ci wszystko ;)

niestety komornik może bez problemu ściągnąć z rodziców za długi syna wystarczy że syn będzie niewypłacalny, odpowiedni wniosek do są du i zgoda sądu ;]

Gość poziomeczqa
nie dociera do ciebie, ze pleciesz bzdury ??? :o

Gość Levviatane
Jestem ekspertem od prawa chociaż nawet nie dostałem się na te studia :classic_cool:

To nie alimenty. Komornik nie zajmie majątku rodziców jesli nie uczestniczyli w długach.

bzdury? gdyby komornik (jeśli wierzyciel się uprze) nie mógł by zając majątki mojej rodziny to już dawno bym wziął pożyczki i kredyty na kilkaset tysięcy rozdał bym im ta kasę a sam bym żył z części odsetek z tej kasy i mówił bym im co i gdzie inwestować a cześć zysku dla mnie i kiedyś może bym to spłacił jakbym dzięki tej kasie zrobił fortunę :D

Gość poziomeczqa
no idiota :o na szczescie nie wezmiesz zadnej pozyczki ani tym bardziej kredytu, bo nawet pracy na czarno nie masz, nie wspominajac o legalnej umowie, nieudaczniku

To je weź kto ci broni. Że nie masz zdolności i ci nie dają to inna bajka. Przestań ludziom mieszać. Nawet jak komornik zajmie własność to możesz ją odzyskać jeśli nie jest ona dłużnika. Pomyłki się zdażają.

http://windykacja.wieszjak.pl/windykacja-konsumencka/226194,Odpowiedzialnosc-za-dlugi-pelnoletniego-dziecka.html proszę bardzo i taj bardzo ważne zdanie "Jednocześnie jednak należy mieć na uwadze, że jeżeli dzieci nadal zamieszkują w mieszkaniu wraz z rodzicami, Komornik będzie mógł dokonać zajęcia znajdujących się w tym mieszkaniu ruchomości (np. komputera, telewizora, pralki, lodówki)"

Gość mlaskam radośnie odbytem
wyposażenie to własność rodziców

Takie rzeczy to sie dzieja u osob ktore pojęcia o prawie nie maja albo szkoda im wydać pare złotych na poradę prawną albo radcę prawnego ktory powie jak tego uniknac. Tylko człowieka ktory nie wie co mu wolno i jakie ma prawa mozna w imieniu prawy wyruchać. Proste i bardzo polskie ;)

kaoso -> ja opowiem autentyczna sytuację która może komuś się przydać w życiu Jest w mojej miejscowości "Karczma u xxx" (iksy to moja cenzura :P ). face chciał rozbudować ją na co "uprzejma" sąsiadka nie chciała się zgodzić bo coś tam sobie ubzdurała (pewnie chciała pokazać że jest kimś czy coś w tym stylu). No i facet kombinował co by tu zrobić w końcu poszedł do radcy. Rozwiązanie okazało się banalne. wystarczyło od strony działki tej sąsiadki wydzielić działkę szeroką na 4 metry, przepisać ją na syna i teraz wszystkie pisma o zgodę szły do syna a nie do tej "uprzejmej" sąsiadki i po problemie bo jak syn miał się nie zgodzić na rozbudowę restauracji w której pracuje? :D

Levviatan, czytaj dalej: Jeżeli określone przedmioty zostały zakupione przez rodziców, którzy nie są dłużnikami, wówczas powinni oni podczas wizyty Komornika okazać stosowne dokumenty potwierdzające ich prawo własności do tych przedmiotów. Gdyby wykazanie tego przed Komornikiem było niemożliwe, zaś Komornik dokona zajęcia tych przedmiotów, wówczas wyłącznie w drodze powództwa przeciwegzekucyjnego będzie można domagać się zwolnienia spod zajęcia komorniczego określonych przedmiotów.

11:50 [zgłoś do usunięcia] Levviatan komornik może iść do rodziców o spłatę jego długów. Poza tym, napisałeś na wstępnie takie zdanie, co Cię totalnie wyłącza z dyskusji. I nie pieprz więcej głupot.

a to spłacać długi można tylko gotówką? :P i tak wiem o tym "dalej" tylko przeczytaj sobie o tym "powództwie przeciw egzekucyjnym" niekoniecznie mogą wygrać tą sprawę