Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość printa

Wyprawka dziecka - kiedy?

Polecane posty

Gość printa

Witajcie. Jestem w 6 miesiącu ciąży i zastanawiam się czy już jest czas by zacząć kompletować wyprawkę? Mnie rodzina ciągle ostrzega że za wcześnie jeszcze, że w 9 można spokojnie. Ja jednak nie mogę się już tych zakupów doczekać. Jak to u was wyglądało? Nadal czekać?

Ja jestem pod koniec 6 i już zaczęłam powoli. Jest to moje 2 dziecko i nie zamierzam kupować wszystkiego na hop siup. Fakt ubranka zostawię na sam koniec, ale za takimi rzeczami jak łóżeczko, pościel, wózek, fotelik, podgrzewacz, rożki, kocyki i zawartość torby do szpitala można się już rozglądać. Poza tym rodzina chyba nie da ci gwarancji, że dociągniesz do 9 miesiąca

Gość migotka. 27
w pierwszej ciąży kupowałam w 9miesiącu. Praktycznie dzień przed porodem skończyłam kompletować całą wyprawkę i rzeczy do szpitala. W tedy twierdziłam że mam jeszcze czas na wszystko a urodziłam 10dni przed terminem. Łóżeczko mąż składał jak byłam w szpitalu, po fotelik do samochodu pojechał sam. Teraz jestem w 2ciąży w 13tyg i już kupuję by znowu nie obudzić się z ręką w nocniku. Zresztą odbijam sobie za 1ciążę kiedy było kiepsko finansowo a teraz mam taką możliwość i okazję.

Gość piksi-diksi
Powoli możesz zacząć kompletować wyprawkę, szczególnie to co będzie potrzebne do porodu. Po co zostawiać wszystko na ostatnią chwilę? Nie lepiej zrobić to już teraz i nie martwić się potem?

Gość wenus25
Przecież się nie popsuje jeśli kupisz wcześniej. Nawet wygodniej bo będziesz spokojna, że jakby co, to jest wszystko przygotowane. W większej ciąży też niekoniecznie musisz się dobrze czuć na zakupy. Fajna sprawa te przygotowania, aż sobie miło powspominać.

najlepej to kupic po 2/3 ciuszki i poczekac az dziecko sie urodzi, potem jak beda dokladne wymiary to wybrac sie na zakupy mozna juz ewentualnie sie przymierzyc do czegos ale zeby zaraz kupowac mase ubran to odradzam

Gość juhuuu787
Ja tam też wszystko kupowałam wcześniej. Po pierwsze to wielka frajda takie zakupy, a po drugie ciężko jest chodzić po sklepach w 9 miesiącu ze względu na wielkość brzuszka :P Ubranka lepiej zakupić troszkę większe - jak dzieciątko urodzi się malutkie to poczekają na nie aż podrośnie. Gorzej jak kupisz ubranka w najmniejszych rozmiarach i od razu okażą się za ciasne. Poszukaj też sprawdzonego sklepu dziecięcego z fachową obsługą, tak abyś mogła się poradzić ekspedientek w razie wątpliwości. Zyczę szczęśliwego rozwiązania :)

Gość ja tez bym juz teraz kupowala
nie sluchaj się rodziny, ogladaj, wybieraj kolory, kupuj, to prawdziwa frajda:) a pozatym łatwiej finanse rozlozyc w czasie

Gość piksi-diksi
Ja też nie mogłam się doczekać i dwa razy w tygodniu chodziłam do sklepu oglądać ciuszki i prawie za każdym razem coś kupiłam, szczególnie jak było w promocji to aż żal było nie wziąć. Tak więc w sklepie Zebra w Warszawie na Bodycha to do tej pory mnie pamiętają.(jesli któraś jest z okolic W-wy to polecam- można tam trafić na niezłe promocje :D )

patrząc na wszystko z punktu widzenia osoby trzeciej to warto ochłonąć i rozłożyć finanse w czasie, bo wydamy dużo a później połowa z rzeczy zostanie nieużywana, jednak sama wiem jak wielką frajdą są zakupy dla malucha i że aż nie idzie się oprzeć :) jedyne na co naprawdę trzeba popatrzeć to ciuszki, bo faktycznie można kupić za dużo w złym rozmiarze. nie warto kupować w drogich sklepach, mieszkam pod Warszawą, ale dotarły do mnie opinie że w wyżej wspomnianej Zebrze (o ile to ta sama Zebra, o której słyszałam :D) można kupić bardzo tanio dobre jakościowo rzeczy, a i wybór jest duży.

Gość nestea..........
9 m-c to zdecydowanie za późno, bo np. na wózek czy mebelki często trzeba czekać. ciuszki to akurta najmniejszy problem, bo chociażby w Tesco można kupić, ale pozostała lista jest naprawdę długa a to też się wiąże z duzymi kosztami. ja już ok 32 tc miałam wszystko, teraz jestesm w 37 i już mam wszystko poprane i poprasowane i nawet jestem już spakowana do szpitala.

Ja jestem w 24 tc i już trochę ciuszków pokupowałam, a nawet łóżeczko już stoi zmontowane, tylko materac jeszcze zafoliowany. Zaczęłam kupować w 4 m-cu, powoli zaczęłam od bodziaków na różnych przecenach....no i poleciało, a to czapeczki, śpiochy, spodnie, itp., itd. Człowiek trochę ma obawy, ale rzeczywiście tak się nie odczuwa finansowo jak co jakiś czas coś tam kupisz. Łóżeczko kupiłam niedawno, ale to dlatego, że było w sumie dość tanie i bałam się że okazja przejdzie mi koło nosa. Wózek kupię najpóźniej.

Ja już dużo ciuszków miałam na początku,zapakowane w worki.Rodziłam w kwietniu 2011,w grudniu 2010 miałam już wózek.W 2011 od poczatku roku zaczęłam składać wszystko-meble do pokoiku dziecka,akcesoria.W zasadzie całą wyprawkę do początku marca udało mi się zorganizować.Ciuszki prałam i prasowałam 2 tygodnie przed porodem.Zawsze warto mieć wcześniej kilka rzeczy i mieć z głowy.