Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jolka z Sieradza

Co lepsze chomik , świnka morska , szczur , skoczek pustynny , myszka ,królik ?

Polecane posty

Gość Jolka z Sieradza

Chce sobie kupić gryzonia do hodowli , co wybrać ? W czym trzymać w klatce , czy w akwarium ?

Gość najpierw sprawdź na co nie
masz alergii :(

Gość Jolka z Sieradza
E , tam nigdy nie można na Was liczyć ! Nikt nie podpowie !

Gość Jolka z Sieradza
no szybciej, brudne cweluchy...

Gość fjfjfjfjfj
ja lubie koszatniczki

Gość do autorki....
miałam wszystkie z tych zwierząt które wymieniasz oto moja ocena: szczur - chętny do zabawy, inteligentny, można go świetnie oswoic, bedzie do ciebie przychodził, reagował na imię, mozesz go głaskac, nosić, nie ugryzie cię nigdy jak go oswoisz (jest na to za mądry), kolejne plusy to ze szczur nie jest jaroszem jak wszystkie gryzonie, uwielbia mięsko i zbliza nas to do niego jak wcina kawałki kotleta czy wędliny. lubi wszystko jeść więc nie ma problemu z jedzeniem. świnka - jest głupsza od szczura, ale mądrzejsza od skoczka, myszki, chomika. jest fajna do noszenia i fajnie "kwili" minusy swinki to : duzo brudzi i trochę smierdzi jak nie dbasz codziennie o czystość wyściołki, ze strachu sika, aha i jak ja puścisz zeby sobie pochodziła to będzie zostawiać kupki (tak już świnki mają) skoczek, myszka - praktycznie to samo, nic ich nie nauczysz, zero kontaktu z człowiekeim, interesuje ich tylko woda i jedzenie, nie sa zbyt inteligentne więc radości z nich żadnej nie ma, zyja dla jedzenia nic więcej. plusy: mało sprzątania bo sa bardzo małe chomik- całkiem fajny, troche mądrzejszy od myszki czy skoczka, ale nie za bardzo kontaktowy. jest dość smieszny, ale może cie ugryżć do krwi bez powodu jak go np będziesz chciała wyciągnąć z klatki zaspanego. plusy: mało brudzi królik - dość inteligentny, ale pamiętaj zeby miał wybieg, codziennie musisz sprzątac. taki królik musi miec świeże warzywa codziennie, nie zadowoli się ziarnem, wszędzie skacze, no i duzo sprzątania, zeby bardzo mądry był to nie powiem.plusy: ładny, minusy: czasem rośnie bardzo duzy, praktycznie jak mały pies

Gość Anna posłanka
ja mam pekińczyka, bo królikowi już zdrętwiał język od lizania mojej kuciapy

Gość do autorki....
aha i trzymaj zwierzęta w klatce niee w akwarium

Szczury są najinteligentniejsze, ale mają bardzo nieprzyjemny zapach. Chomik odradzam - mało kontaktowy i paskudnie umiera. Króliki są podobno wredne, ale w miarę łatwo oswoić, mają brzydki zwyczaj przegryzać wszystko na swojej drodze, wliczając w to tapety. Brudzą, ale przynajmniej kontaktowe. Mysz - w sumie słodkie, ale nic tego nie nauczysz - sama wpadnie na to, że Ty jesteś ta od jedzenia i tyle w kwestii oswajania. Może gryźć. Świnka morska - inteligentna - nie aż tak jak szczur, ale łatwo się oswaja. Z zasady nie gryzą, chociaż to indywidualna cecha zwierzątka. Klatkę sprzątać trzeba w najgorszym przypadku co drugi dzień. Samo zwierzątko jest trochę jak kot - jak chce to przyjdzie, jak nie to go nie znajdziesz. Problem ten sam co z królikiem - wszystkie kable, drewniane meble, książki itd to potencjalne gryzaki.

Gość ludź.,
szynszyle są urocze i długo zyją :)

Gość ludź.,
hehe miałam świnki, są super :) nawet co nie co można je nauczyć, tylko wpierdalały mi zeszyty :D

Gość Emilka 25latkaaaa
Moorland Szczury są najinteligentniejsze, ale mają bardzo nieprzyjemny zapach. Chomik odradzam - mało kontaktowy i paskudnie umiera Może powiedzieć co masz na myśli z tym paskudnym umieraniem?

Gość Jolka z Sieradza
Paskudny podszywacz !!!

Żyją krótko (2-3 lata) i zazwyczaj umierają na paraliż który może się ciągnąć nawet dwa dni, zwierzak się męczy, Ty nie możesz nic zrobić - paskudna sprawa. Nasz chomik umierał przed ponad dwie doby, trochę wody dawaliśmy mu ze strzykawki, a na koniec już nawet pić w ten sposób nie mógł. Tak więc bardzo odradzam chomiki.

Gość Jelito
Jolka daruj sobie dziewczyno , tylko kupa smrodu , obojętnie jaki gryzoń ! Co drugi dzień trzeba wymieńiać trociny bo śmierdzi !

Gość Jolka z Sieradza
To co nic nie kupować ?

Gość zrob to co inne
w sumie to obowiazek, ani gdzies wyjechac ani nic..

Nic ciekawego wszystke te zwierzaki , co wymieniłaś całe dnie śpią , tylko w nocy hałasują w klatce . No smród jest niesamowity szczególnie moczem , trzeba wymieniać 3 razy w tygodniu trociny !!!

Gość moorland jak
zwykle wszystko wie najlepiej :D

mialam 2 szczury i myszy i wcale nie smierdzialy, wiadomo ze klatke trzeba czyscic i one wcale nie spia w dzien :P przynajmniej moje nie spaly :D tylko baraszkowaly w pokoju moja myszka byla taka madra (japonska mialam) ze noca wychodzila z klatki, nie wiem jakim cudem zreszta i wchodzila do mojego brata na lozko i spala z nim do rana :D

Gość zrob to co inne
szynszyle maja pdoobno wredne charaktery i mocno gryza, do tego lenia sie potwornie

Gość poruszenie_W_bokserkach
morświn :classic_cool:

Gość zrob to co inne
niezla wtopa z tymi wdowami :D hahahaha

Gość q co to autorka nie umie sama
poczytać o zwierzatkach i wybrać odpowiednie dla siebie? Głupia pipa że tak napisze bo nei mam szacunku dla takich bezmózgów, co napisze ze zwierzątko x jest lepsze od y i polecisz kupić? Jak się okaże że jednak to nie to bo czasu brak, warunków etc. to co zrobisz...? Najlepiej nic nie kupuj, dojrzej do posiadania zwierząt!!!