Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość idziewiosna

Jakie kosmetyki dla noworodka ? i co na pępuszek ?

Polecane posty

Gość idziewiosna

Dziewczyny podpowiedzcie,jakie kosmetyki dla noworodka sa potrzebne,tzn.mydełko,oliwka to wiem ale czy coś jeszce jakiś płyn do kąpieli czy szampon ? i i co kupić na pępek ?

Ja używałam balsamu do ciała i od czasu do czasu oliwki w żelu, krem do buzi, szampon i płyn do kąpieli 2w1, mydełka nie używałam do roku - bo wysusza skórę - nawet oilatum - mimo, że hipotetycznie nie powinno wysuszać. Na pępek stosowałam Leko, ale opinie są podzielone, jedni są za inni twierdzą, że lepiej wacik ze spirytusem. U nas się sprawdziło.

Gość tak sie pytam
ja wlasnie uzywalam tego oilatum a na pepek wacik ze spirytusem, pepek odpadl po 5 dniach

Gość moik
na pępek póki nie odpadnie to Octenisept (na patyczek z wacikiem i przemywać) a potem w razie potrzeby rozcieńczony spirytus na wysuszenie. do mycia mam Emolium i to wystarcza. plus sól fizjologiczna do przemywania oczu i twarzy.

na pępek zdecydowanie octenisept (jakoś tak się pisze;) szkoda walki ze spirytusem i małym kręciołkiem ;) ja kąpię w j&j płyn do mycia i kąpieli 3w1. Mówią, że uczula - u mnie nic się nie działo. Mam jeszcze krem j&j i oliwkę po kąpieli. W zestawie ze szpitala miałam próbkę płynu do kąpieli Ziajka - bardzo ładnie pachniał i nawilżał! napewno go kupię po j&j, więc jeśli chcesz coś tańszego to myślę, ze Ziajka jest ok :)

a kosmetyki- jak ktoś nie chce emolientów- to też polecam ziajkę. jest tania a uważam, że bardzo dobra. Na starszym dziecku wypróbowałam różne specyfiki i ani z nivea, ani z hipa ( nie mówiąc już o j&j) nie byłam tak zadowolona. Początkowo do ziajki podchodziłam sceptycznie. Ale mąż zakupił młodemu na wakacjach jak zapomnieliśmy kremu. i od tamtej pory bardzo polubiłam te kosmetyki.

Gość Londyn
Ja na początku uzywalam samego oilatum jest super pózniej dopiero dozucilam mydelko co do pepuszka nic nie uzywalam tylko delikatnie przemywalam wacikiem bądź gaza i ładnie sie zagioil a moja koleżanka używała spirytusu i dzidzi strasznie sie babral

Gość diablique123
Oilatum lub Emolium - do kapieli nie trzeba zadnych oliwek itp. na pepuszek Octanisept, a jak nie odpadnie to gaziki Leko na ciemieniuszkę - parafina ciekła, u mnie sprawdził się szampon Mustela w piance - rewelcja. na sucha skorę - żadne balsamy, tylko parafina ciekla

na suchą skórę w pierwszych dniach po porodzie polecam jeszcze maść cholesterolową.

Gość octenisept do pepka
balneum do kapieli, krem do twarzy na spacerki (nivea na kazda pogode), oliwka na ciemieniyche. Sol fizjologiczna do oczu i noska.

Gość idziewiosna
Ogromne dzieki :) za podpowiedzi

Gość fhthvgft
ja przez pierwszy miesiąc uzywałam mydełka i oliwki a teraz plyn do kapieli z szamponem 2w1 i mleczko nawilzające a tak pozatym to krem bambino do buzi, sudokrem do tyleczka a do pępuszka octenisept. pępuszek odpadł po 6 dniach