Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość di wlascicieli kotow

Dzwne zachowanie kota

Polecane posty

Kto ma kota wztlumaczcie mi dlaczego kot sie tak zachowuje: podejdzie na przyklad do koczka polozonego na kanapie i wezmie go koniuszek w zeby i z przymknietymi oczami przebiera po nim przednimi lapami. Zwariowal czy co

Wlasnie nie wzglada jakby chcial sie bawic, bo nie jest przy tym jakis pobudzony czy cos, po prostu przy dluzszym takim mietoleniu kocyka w pysku i dreptania nogami (dodam, ze w skulonej pozycji, nie na stojaco), kot zasypia.

Gość niezla włascicielkaa z ciebie
chyba od niedawna masz kota kot tak robi najczesciej jak jest mu dobrze czuje sie na tyle bespieczny ze zachowuje sie jak przy matce kiedy ssal ja male kociaki ugniataja brzuch matki przyjzyj sie kotu raczej watpie zeby robil to na tle stresowym dobrze mu z toba

moja kotka robi tak juz od dawna najbardziej lubi na moim brzuchu kiedys niezle mnie podrapala bo ona wbija pazurki pozwalam jej jak mam koldre czy koc i cieszy mnie to bo wiem ze czuje sie ze mna bardzo dobrze

Moja kotka swiętej pamięci tez tak robiła, wskakiwała mi na kolana i tak układała sie do snu nieźle przy tym drapiąc mnie po kolanach:)

Gość a powiedzcie jeszcze mi
mam kota, od niedawna. Uratowany. Dowiedzialam sie, ze poprzedni wlasciciel od ktorego go wyciagnelam- powiedzmy nie opiekowal sie nim jak trzeba, zrobilo mi sie go szkoda i chociaz nie chcialam miec kota przygrnelam go. Ona- bo to kotka jest coraz spokojnijesza ale atakuje moje 3letnie dziecko. Przebiega i lapie moja corke pazurkami srednio mocno. 2 razy zdarzylo sie ze zrobila komus powazna krzywde- krew wszedzie itp tak z niczego, bo chcialam ja przeniesc np, a ona nie chciala.. czy wyrosnie z tego, jeli bedzie ok jej u nas??

bylas z nia u weterynaza ???podejzewam ze czuje sie zagrozona ja mam w domu roczne dziecko balismy sie jak kotka zareaguje jest wykastrowana i bardzo niezalezna tymczasem corka ciaga ja za ogon czasem zlapie ja mocniej zabraniamy jej tego uczymy dziecko ze nie moze tego robic suzii chyba widzi nasze starania i znosi julke dzielnie jak ma dosc idzie sobie i tyle nigdy jej nie zadrapala tylko ze ona wie ze jest krolowa w naszym domu widac to

Gość firma dba o klienta
moj kot co prawda nie gryzie niz, ale tez staje na koldrze i ugniata (to sie mowi ze kot ciasto ugniata :P ) i czasem tak staje na jakiejs szmatce co upadla na podloge, na lozko, i niewazne czy ktos jest obok, czy nie, czy kot kladzie sie dosnu. oczywiscie zawsze wtedy mruczy.

Gość kociara8888888
a wiec tak: wczesniej juz Ci napisały poprzedniczki , ze w taki sposob kotki okazuja zadowolenie i faktycznie jest to odruch zapamietany z dziecinstwa kotka jak byl przy mamie:) koty zazwyczaj zaraz po tym ukladaja sie do snu :) jesli chodzi o drapanie dziecka musisz uwazac.nie wydaje mi sie zeby kotu przeszlo to w pozniejszym wieku.moja kotka kolejna bo mialam ich dosc sporo.zazwyczaj zbieralam koty i szukalam im domu jednak ta zostala, ona jest bardzo zlosliwa.od malego wlasnie drapala i gryzla nawet i zostalo tak do dzis.inne kotki ktore mialam rowniez takie sa ale to dlatego ze poprostu nie lubia jak im sie przeszkadza.dobrowolny atak mozesz odebrac jako zabawe bo kotek nie wie ze komus wyrzadza krzywde.koty to drapiezniki i czesto bawia sie w polowanie wiec wtedy pazurki ida w ruch.kota tez ciezko nauczyc czegokolwiek.maja wlasne drogi i zasady. kup mu jakies zabawki albo zrob wlasnorecznie .wystarczy cos zawiesic na sznurku.jesli dziecko wezmie do reki kotek nie bedzie polowal na niego a na zabawke.moze sie nauczyc w ten sposob ze to jest jego zabawka a nie np. dziecko.musisz duzo poczytac ...kazdy kot jest jednak inny ale wszystkie maja podobne zachowanie :P

ze czuje sie pewnie i czasem nawet ociera sie o mala z twoim kotem jest innaczej czuje sie zagrozony dziecko jest dla niego konkurencja masz go krotko nie wie czego moze sie spodziewac nie zniechecaj sie idz do weterynaza i popytaj co zrobic a twoje dziecko ciaga ja meczy ????jak wygladaj ich relacje

Bylismy i powiedzial, ze koty sa rozne i roznie z nimi bywa. Dlatego pytam tutaj, doswiadczonych kociarzy. taramy sie zeby bylo jej u nas dobrze, dziecko jest uczone milosci do zwierzat- mamy jeszcze psa

Gość firma dba o klienta
"razy zdarzylo sie ze zrobila komus powazna krzywde- krew wszedzie itp tak z niczego, bo chcialam ja przeniesc np, a ona nie chciala.. czy wyrosnie z tego, jeli bedzie ok jej u nas?" nie ruszaj wtedy kota, jesli od niedawna ja macie, to powinno powoli przejsc. co do przyatakowywania dziecka, to to jest troche problem, przede wszystkim radzilabym uswiadomic dziecku, zeby kota nie draznil, nawet dla zabawy, bo to oznacza ze moze byc niebezpiecznie. i mozesz zawsze jak tak porzyatakuje albo robi cos, czego nie powinna (gryzie, drapie bez powodu, jest agresywna do ludzi) spryskiwac ja wodą, bo to odstrasza, po jakims czasie sie nauczy.

Gość firma dba o klienta
spryskiwanie wodą ja odstraszy, ale z drugiej strony nie zrobi krzywdy i nie spowoduje bolu u zwierzecia, wiec kot nie bedzie mial przez to poczucia zagrozenia wiec agresja nie bedzie wzrastala.

tak wlasnie robie- pryskam ja woda :) a dziecko zdarzylo sie, ze pare razy zlapoalo ja za ogon wlasnie, ale poz a tym sama ja karmi :) daje przysmaki, zabawki podrzuca i ogolnie jest ok. O tym przypadku z krwia to wlasnie bylo podczas podnoszenia jej ( wlazla na biurko i o malo nie zrzucila monitora) chcialam ja zdjac a ona wbila mi swoej szponki i rozwalila mi cale przedramie.. wczesniej to samo mojemu chlopakowi zrobila. Skakala na glowke naszemu dziecku- ono spalo- i chcial ja wyniesc z pokoju..

Gość Do wlascicieli kotow
Dzieki za info, juz myslalam, ze moj kto jest jakis dziwny ;) jeszcze mam pytanie: iedy wykastrowac kota i jakie to niesie za soba skutki? To prawda mam kota od niedawna i szczerze jakos niewiele o kotach wiem, przygarnelam go bo sie przyplatal taki maly zastraszony a zimno bylo wiec go wzielam. Chociaz w sumie nie lubie zwierzat w domu, ale niech juz bedzie. Wkurza mnie tylko ze smierdzi, ale coz :O

smierdzi?? to dziwne- koty nie smierdza.. a macie jeszcze jakies sprawdzone sposoby na siersc? Uczycie swoje koty zeby nie wlazily np na szafki czy na lozka? da sie to zrobic?

SWIETNY POMYSL Z TA WODA koty sa bardzo inteligentne twoja przezyla tralme wierze ze sie oduczy narazie lepiej trzymac dziecko z daleka dopuki kotka nie zmadrzeje mysle ze nie jest gotowa na takie czulosci nic na siele dajcie kotu czas i spokoj a wszystko bedzie dobrze a weterynaz nie podoba mi co ci powiedzial koty sa rozne fakt ale nie atakuja bez powodu

Gość ja też miałam
ludzie co wy piszecie z takim podejsciem wychowacie kocura terroryste a nie przytulasnego kolankowego kotu trzeba jak psu pokazać jego miejsce , gdy ugryzie kogoś wal sciera przez łeb sam zrozumie ze tak nie wolno , moj ugryzł dwa razy trzeciego podejscia nie zrobił bo wie ze mu nie wolno , nie wchodzi na blaty i stoły , nie wspina się po wszystkim ostrzac pazury , nauczył się szybciutko wasze koty będą zachowywały sie tak jak im pozwolicie jak ja słysze te idiotki którym kot zaglada do talerza siedząc dupskiem na stole ze przecież to są koty i one tak muszą ........

Gość
Kasdtracja nic nie robi kotowi , jak jest kocurem to nie będzie znaczył swojego terytorium no i nie bedzie mógł zapłodnic jakiejś samiczki. Mój kot np. lubi wchodzic do wody i to tez nie jest kocie . Każdy kot jest inny

Gość
to nier wiecie że koty są takie że lubia polować na różne rzeczy nawet na jedzenie które im smakuje:D

ten twoj kot to kociak w rzeczywistosci w jakim jest wieku ??????kastracja nie ma zadnych nastepst poza tym ze kot troche tyje robi sie ja od roku ale pewnosci nie mam co do skakania pewnie da sie ja tego oduczyc ale prawde mowiac nie wiem jak moja chodzi gdzie chce i nikomu to nie przeszkadza poprostu nic nie trzymam na wierzchu z tym smierdzeniem to bardzo dziwne bo fakt koty nie smierdza zmien weterynarza i zapytaj o to co cie niepokoji i koniecznie zajmij sie tym zapachem zeby nie bylo ze jest chory

A ja myslalam, ze jak sie go wykastruje, to bedzie spokojniejszy. W nocy szaleje, tlucze sie po mieszkaniu, jak dorwie cos na podlodze to sie tym bawi, robi halas. Kastracja nie zmieni tego? On czasami naprawde zachowuje sie jak szalony - skacze znienacka itd. albo probuje zlapac swoj ogon, ale to akurat chyba koty robia. Moj wlasnie zgubil mleczne zeby, w jakim moze byc wieku?

jak z kuwety to jest zwirek zapachowy moze pomoc tylko jest dosyc drogi a jak kot sie juz go nauczy nie zalatwia sie w inny wiec to przemysl co do autorki co pisala o biciu szmata moze to i dziala nie wiem nie bije kota nie mam takiej potrzeby poprostu bo uwielbiam zwierzaki i widok jak moj pan i wladca siedzi na stole i oglada swiat przez okno mnie rozczula

Gość
Może sie tez równiez uspokoic kot po kastracji, a jak stracił młeczaki to jest młodym kotem

Kuwety waszych kotow naprawde nie smierdza??? czego uzywacie, sa jakies preparaty ktore zabijaja ten zapach? Nosz przeciez jak kot nasika albo zrobi kupe to musi smierdziec :O o to mi chodzi, sam kto nie smierdzi, w sensie ze jego futro czy z pyska.

ok mojej czasem tez odbija hyba problem lezy gdzie indziej czy kot u poprzedniego wlasciciela wychodzil na dwor czy byl caly czas w domu bo u ciebie rozumiem nie wychodzi na dwor

Gość
Mój wychodzi na podwórko , ale długo nie siedzi na nim, sam przychodzi pod drzwi i miauczy

NIe to nie ja pisalam ze dostal szmata, reka dalam mu klapsa zeby zabolalo. Bez przesady ale jak kto wlazi mi na blat kuchenny i zre moje jedzeniue to troche za duzo, ma wiedziec gdzie jego miejsce. teraz juz wiem ze mam nic nie sotawiac na wierzchu, nauczylam sie. Ale nie znoslabym jakby mi kto na stole przesiadywal, w zyciu!!! pozwalam mu wychodzic na 1 parapet ina kanapy, jeszcze spi na lozku corki. Na moje ma zakaz wchodzenia. i nigdy go tam nie widzialam. A co do zwirku to probowalam juz wiele rodzajow i kazdy jest praktycznie taki sam, masz nazwe tego zapachowego zwirku?

moze czuc ze jest kuweta ale ze smierdzi to za duzo powiedziane powinnas kota zaczac wypuszczac na dwor na bank sie uspokoi tylko czy masz taka mozliwosc to najlatwiejszy i najszybszy sposob kot potrzebuje ruchu szaleje w domu do nie ma gdzie