Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwionnaaa

Ile słówek i jakie mówią wasze 18 - miesiączniaki?

Polecane posty

Gość zmartwionnaaa

J.w :)

A ile mówi Twoje dziecko? To chłopak czy dziewczyna? Moja jak miała półtora roku to mówiła już praktycznie wszystko-ale jak to logopeda określiła-ma lekką mowę. A u logopedy byliśmy,bo mówi h zamiast f. Czyli np. ale hajny piesek, ptaszki hruwają itd. Śmiesznie wychodzi fuj,ale śmierdzi w jej wykonaniu :) każde dziecko rozwija się we własnym tempie nie martw się.

Gość zmartwionnaaa
Mam córeczkę. Martwię się bo ogólnie ona dużo rozumie, pokazuje, ale prawie nic nie mówi. Tylko mama, tata, dziadzia, baba nasladuję kilka zwierzątek, kaćka i to by było chyba na tyle. Nie umie powiedzieć prostego słowa jak pić itd. tylko robi takie "aaaab" albo" eeee" denerwuje się i macha rączką. Trochę się martwię.

Gość cccccccacy
mój ma 15 miesięcy i prawie nic nie mówi... chłopiec. Mówi takie sylabowe słowa daj dada tata ostatnio zaczał mówić baba ale nie wiem czy świadomie. Mama jeszcze nie mówi. Ktoś tak miał?

mój młody w tym wieku też tyle mówił, może nawet mniej teraz gada jak najęty, zdaniami i nie tylko, ma prawie 26 miesięcy

Gość zmartwionnaaa
cccccccacy moja córka do tej pory różnie mówi mama, zaczeła ok. miesiąc temu, ale zdarza jej sie powiedzieć na mnie " maba" a jak to nie wychodzi to mówi na mnie " ej "

dzieci w tym wieku naprawdę rzadko mówią prawie wszystko. a potem następuje taki dzień że dziecku buzia się nie zamyka. też się martwiłam o synka, teraz ma już 6 lat. zaczął gadać jak mała katarynka tak jak miał ponad 2 latka. moja rada dużo mów do córki, czytaj książeczki opowiadaj. zobaczysz nadejdzie taki dzień kiedy zatęsknisz za czasem kiedy nie mówiła :P

oj na mnie w tym wieku młody mówił tata, ale jakoś mu to przeszło

Moja córa ma 30 miesięcy i dopiero teraz w ostatnich 2miesiącach zaczęła mówić. Tak to upierała się strasznie i mówić za nic nie chciała. Teraz powtarza i po swojemu mówi ale z każdym dniem jest coraz lepiej.

Gość Mena_
MOja corka ma za chwile 19 m-cy i mowi tylko mama, tata i da (daj).

Gość Mena_
MOja corka ma za chwile 19 m-cy i mowi tylko mama, tata i da (daj).

Córka ma prawie 23 msc i mówi praktycznie wszystko . W wieku 18 msc mówiła sporo ale większość było bardzo trudno rozszyfrować .

Gość zmartwionnaaa
Moja mała też dużo mówi po swojemu, ale te słowa są jakieś dziwne nie bardzo wiem jak to okreslić. Jakiś taki dziwny dźwięk wydaję z siebie.

daj jej czas. moja w wieku Twojej córci nawet po swojemu nie chciała mówić. Pokazywała tylko co chce bo zauważyła że w tedy ją rozumiem i nie wysilała się zbytnio by cośpowiedzieć

Gość Mena_
dziecko, które ma 18 m-cy nie musi w ogóle mówić takze spokojnie. Grunt zeby sporo rozumiało, to jest bardzo ważne.

Gość gryczka
Mój syn ma niecałe 16 miesięcy. Mówi "tata", "ta" (czyli "tak"), "ne", "be", "mama" i coś co brzmi jak "cześć" :-D No i naśladuje kilka zwierząt. "Mama" zaczął mówić dosłownie ze 2 tygodnie temu. Myślę, że dziecko 16-18-miesięczne jeszcze nie musi mówić, zwłaszcza chłopcy podobno zaczynają później.

Gość spodziewająca się dziecka
Córka jak była w tym wieku mówiła wszystko i miała bogaty język, z tym że r nauczyła się wymawiać na 2 urodziny a wcześniej jiowel zamiast rower itd bardzo dużo mówiliśmy do niej od urodzenia i była pierwszym dzieckiem w rodzinie, takie oczko w głowie :)

Gość fdgfhrhrfhgf
Moja córka też za wiele nie mówi, ma 15mieś. i słyszę jak jej się zachce : mama,. tata, dada, baba, to/ty przy tym pokazuje palcem, nie, tam, no i to by było na tyle ;) no i gada bardzo dużo po swojemu, czasami buzia się jej nie zamyka, ale to są słowa bezsensowne. Mojej znajomej córka rozgadała się blisko 2 roku życia i teraz się jej buzia nie zamyka, wszystko dobrze nazywa i powtarza.

Gość 27 letnia dumna mama
Mój synek ma 13 miesięcy i mówi ze zrozumieniem : mama , tata, baba, tam, chcę, nie , tak, gdzie, dobra, bach, gra, nie gra (gdy jest włączony lub wyłączony telewizor) nie ma (łączy w zdania np. tata nie ma, mama nie ma) ostatnio zaczął też mówić "uciekła" gdy piłka za daleko poleci. Naśladuje głosy niektórych zwierząt, rozróżnia 3 kolory (żółty, zielony, niebieski) bardzo dużo rozumie. Umie też dużo "migusiów" co nam ułatwia porozumiewanie. Wiem kiedy jest głodny, spragniony, kiedy chce spać, kiedy chce się bawić, kiedy chce żeby mu włączyć muzyczkę lub kiedy chce smoka :) Porównując z innymi, starszymi (nawet rok lub więcej) dziećmi jest o wiele lepiej rozwinięty, można z nim już prawie dyskutować :)

Gość Dunny
Moje młodsze dziecko w tym wieku już gadało jak najęte, starsze w sumie jakieś 20 słów.

Gość mama córeczki
Mówi normalnie wszystko tylko nie wymawia r - dziewczynka

zmartwionnaaa Mam córeczkę. Martwię się bo ogólnie ona dużo rozumie, pokazuje, ale prawie nic nie mówi. Tylko mama, tata, dziadzia, baba nasladuję kilka zwierzątek, kaćka i to by było chyba na tyle. Nie umie powiedzieć prostego słowa jak pić itd. tylko robi takie "aaaab" albo" eeee" denerwuje się i macha rączką. Trochę się martwię. CZYM TY SIE MARTWISZ ? bo nie rozumiemduzo rozumie a mało mówi to raczej prawidłowo ,mój cos tam mówi ale mało rozumie i to dopiero problem bo potrzebuje gestów,naprawdę przesadzacie