Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość noellia90

Wyrwana siódemka.

Polecane posty

Gość noellia90

Witam. Od zawsze miałam lęk przed dentystą, ale nie o tym chciałam pisać. W zeszły piątek byłam na wyrwaniu dolnej lewej siódemki. Wyrywanie było ciężkie. Dwa korzenia, pokręcone itd. W trakcie wyrwania zostałam wysłana na zdjęcie. Potem wróciłam na fotel, dentystka kontynuowała mękę z zębem. Wyszedł cały, nieukruszony. Włożyła gazik i standardowo powiedziała co i jak. Dzisiaj mija tydzień od wyrwania, miejsce boli i na moje oko wydobywa się z tego ropa, jest ten okropny posmak w buzi i zapach, który odrzuca. Tak, wiem - napiszecie "Idź do dentysty". Tak właśnie zrobiłam, wczoraj. Najpierw udałam się do dentystki, do której ogólnie chodzę, ale nie tam wyrywałam. To raczej ona mnie skierowała do poradni chirurgicznej, bo ponoć nie była w stanie zrobić tego normalnie. Sam ząb wyrwany był jednak normalnie, nie potrzebne były nacinania itd. Odesłała mnie z kwitkiem, nie zaglądając nawet do zęba, na którego się skarżyłam. Powiedziała, że widać musi boleć i faktycznie jestem opuchnięta - powinnam iść do dentystki, która wyrywała. Poszłam, okazało się, że jest na urlopie przez ten tydzień. Przyjął mnie inny dentysta, który już na wstępie wyraził wielkie zniechęcenie, że musi mi zajrzeć do buzi, ale ok... Mniejsza z tym Zajrzał, po czym powiedział, że nie ma ropy, nie ma suchego dołu, czy jak to się tam pisze i "skoro już przyszłam" to da mi tabletkę, gazik i miałam wypluć go za 10-15 minut. Tak też zrobiłam. Pomogło na chwilę, czyt. wczoraj. Dzisiaj jest tak, jak było. Nie przepisał żadnego antybiotyku, ani nic podobnego. Stwierdził, że to co uważam za ropę jest wyżynająca się ósemka obok. Ropę, ból sobie widocznie ubzdurałam. Myślałam, że to co zaaplikował jakoś pomoże, ale posmak ropy dalej czuję i boli te dziąsło. W zasadzie ból chyba jest normalny, bo to był naprawdę duży ząb, a od wyrywania minął zaledwie tydzień, ale na punkcie swojego uzębienia jestem ostatnio przewrażliwiona. Pytanie do Was: czy mieliście takie objawy po wyrwaniu, co stosowaliście itp Z góry dziękuję za odpowiedź

Gość Oczywiście że
płukanie zaparzoną szałwią.

Gość Mi dentystka po wyrwaniu
też 7,gdzie została mega dziura bo korzenie były mutantami ;) kazała płukać płynem Eludrill i mogę powiedzieć,że jest naprawdę dobry. Możesz na zmianę z Dentoseptem jeśli w ranie zbiera się ropa wyciągnie ją na wierzch. Do tego tabletki przeciwbólowe Solpadyne,najlepiej musujące.

Gość tertryuiy
po co sobie wyrywalas tego zeba? moglas isc do drozszego gabinetu, by ci odbudowali na korzeniu

Aha,dodam,że na ulotce Eludrilu pisze,żeby rozcieńczać w ciepłej wodzie. MI lekarka kazała używać nierozcieńczony. Do ust i potrzymać na ranie albo na wacik

Czasami nie da się już nijak uratować a ząb z samego tyłu to nie tragedia :P

Gość najstits
mi sie uwalil zab, samo tak wyszlo jakos, korzen zostal, tez mi ropa troche cieknie, nic nie boli, plukam szalwia i jest lepiej. ale do dentysty bede musiala isc zeby mi wygrzebal te resztki zeba :O boje sie...

Gość najstits
tertryuiy taka odbudowa jest gowno warta :P strata kasy, nie zostanie to na bank na stale, i fakt to tylnie zeby wiec ubytku nie widac przy usmiechaniu sie :D

Gość noellia90
No przyznam, że długo zwlekałam z leczeniem tego zęba. Miałam traumę po dentystce, która z tego co pamiętam zrobiła mi w buzi masakrę. Ale człowiek się zmienia, lęki stają się mniejsze i gdy ruszyłam do boju z dentystą, okazało się, że nie da rady go leczyć i pozostało mi go tylko wyrwać. Wyrwany i od razu człowiek czuje się lepiej [oczywiście psychicznie :D] Szałwią płukam, ale słabo działa. Po tej wczorajszej tabletce dziąsło mi się zrobiło delikatniejsze i jaśniejsze w tej okolicy :/ Dzięki za rady :)

Gość zgadzam się,o tak
Eludril i Dentospet na zmianę. Eludril kosztuje troszkę bo i do 20 zł ale warto,a na ropę nie ma nic lepszego niż Dentospet.