Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fhgf

Batonik Daim...

Polecane posty

Gość fhgf

to poezja

Gość śpiąca jestem niemożebnie
e tam sa lepsze

Gość fhgf
akurat przechodzę okres fascynacji Daimem, ale chyba każdy z dostępnych batonów był przez jakiś czas moim ulubionym... :P

mowie ci, nie ma nic lepszego niz rolada kokosowa, ktora ja potrafie zrobic. niebo w gebie, zadne daimy, liony czy inne takie sie nie umwaja nawet.

Gość fhgf
akurat do ciast nie pałam taką miłością jak do batoników :) a torty... bleee :o

ale to nie jest takie zwykle ciasto. to rolada bez pieczenia :) tylko tam trzeba zmieszac pare skladnikow,, zwalkowac, zrolowac i do lodowki. pycyha, jak chcesz to podam ci z czego robie moja wersje :)

Gość fhgf
podaj, chętnie spróbuję. :)

bazą jest ten przepis http://www.wielkiezarcie.com/recipe39411.html składniki, które ja dodaję: *ciastka koniecznie milly schaar, takie jak tu http://www.sklep-bezglutenowy.pl/oferta-bezglutenowa/detale/184/16/slodycze-bezglutenowe/ciastka/milly-friends-ciasteczka-kruche.html to wazne bo one nadaja dosc charakterystyczny posmak * śmietana zamiast zwykłej to sojowa *koniecznie trzeba dodac proszek kokosowy http://www.decare.pl/mleczko-kokosowe/ye-kremowy-proszek-kokosowy-75g reszta bez zmian. i proszek kokosowy i ciastka sa slodkie, jesli nie lubisz rzeczy ekstremalnie slodkich to powinno wystarczyc, chociaz mozesz dodac cukier jesli chcesz sie zaslodzic smietane sojową i ciastka kupisz w supermarketach w dzialach z zywnoscia eko albo w eko sklepach, proszek kokosowy widzialam tylko w Piotr i Paweł ale nie wiem czy gdzies indziej jest, pewnie w jakichs azjatyckich sklepach bedzie. i smacznego :) aha, jak kupisz kokosa, to w sklepie sprawdz go, jak jest swieży to musi ci chlupać w środku przy trząśnięciu. a żeby go później rozbić, to włóż go do piekarnika i nagrzej kilka chwil, to później łupina bardzo łatwo się rozbija.

Gość fhgf
Dzięki, zrobię sobie w niedzielę. :)

proszek kokosowy oczywiscie do masy jasnej, tej z kokosem :) do ciemnej cukier puder dodac, ale do jasnej jak ten proszek bedzie to tak jak mowie, moze okazac sie zbyt slodkie. musisz sobie w trakcie sprobowac po prostu. i ja pomijam tez te olejki do ciast, uwazam ze to zbedne. i jak masz lidla w poblizu, to teraz jest skandynawski tydzien i sa chocobollar i punschroller takie owsiane ciastka, polecam, bardzo smaczne :P

Gość fhgf
spoko, za słodkie na pewno nie będzie - przyjmuje dowolne ilości cukru bez zbednych protestów :D