Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama jeremiego

co robicie z dziecmi, że uważacie że to praca na pełen etat?

Polecane posty

Gość fiolkowa323
mialo byc "lajcik"

Gość fiolkowa323
dopiero przeczytalam: dziecko bawi sie jedna zabawka przez godzine? kobiety, gdzie rodza sie takie dzieci? moj syn zazwyczaj w ogole nie interesuje sie zabawkami, woli wywalac mi rzeczy z szafek.

Gość moja kuzynka ma takie
śpiące i jedzące tylko dziecko. Pogratulować;) Moje nie dość że mało spało to jeszcze jak tylko nie spało było u mnie albo u męża na rękach. Nie cierpało leżeć samo w łóżeczku, do tej pory jest taka kontaktowa, lubi ludzi- ma 2 lata. Ale wbrew innym napiszę że jak mała zaczęła zwiedzać mieszkanie to ja ODPOCZĘŁAM, bo zeszła z moich rąk

Gość fiolkowa323
u mnie podobnie. pomimo tego, ze balagani w domu to jest mi lzej, bo nie musze go dzwigac na rekach

Gość mama uroczej dwojki
to ja ci opisze moj dizen: wsraje rano, razem z mezem, biore prysqznic ubieram sie, w tym czasie maz robi kawe? dzieci sie budza, maz ubiera sie do pracy, i daje butle starszej corce. ja pije kawe i jem jakies sniadanie. POtem wyladowuje pralke i zmywrke, razem z dwuletnia corka, kilkumiesieczny syn w tym czasie jest w chuscie lub w lezaczku. Jesli mam czas to rozwieszma pranie, rowniez z corka ( pomaga mi ale zajmuje mi to wiecej czasu).o Jelsi akurat trzeba jechac na zakupy czy do lekarza czy cos innego zalatwic to pranie czeka. Jak juz wszytko powyjmuje i powywyieszam to idziemy na space, kupic chleb wyslac listy itp. Potem klada mlodego spac, jelsi nie spal na spacerze. i biore sie z arobie obiadu, mieszkam za granica i maz przyjedza na obiad o 12h30. Ma godzine na zjedzenia. W miedzyczasie corka uczy sie uzywac nocnika , wiec lmabo jej assytuyje albo ja przebieram jak sie zabrudzi. o 12 corka je obiad, potem przyejdza maz i jemy razem. MAz idzie polozyc corke naz ^popoludnuiwaq drzemke i razme sprzatamy po obiedzie. Pije kawe i jesli mlody mi pozwoli to odpisuje na listy, pisma urzedowe, wchodze na konto bankowe w necie, dzwonie do lekarzy zeby umowic sie na wizyty itp itd. Ogarniam dizeciece zabawki.Odkurzam dol domu, myje podlogi. Jelsi jest taka potrzeba to tez lazienki i kuchnie.7 BUdzi sie dwultaka , biore jakis podwieczoprek i idziemy na space, plac zabaw albo basen. wracamy do domu, zaczynam rpzygotowywac kolacje dla dziecka i dla nas. Wraca z pracy maz, jemy kolacje, potem on bawi sie z dizecmi, sprzata ich zabawkija szykuje kapiele. mycie i usypianie dzieci. Nie napisalam, ze karmie piersia na zadanie i zmieniam pieluchy mlodemu jak jest taka potrzeba. PO 21 siadam przed telewizorem, z ksiazka lub kompem. Cszesciej jednak skladam rpanie i aobie niezbedne prasowanie. ok 23-24 ide spac zmeczone ajak rolnik po zniwach. I z reka na sercu przysiegam, ze jak corka miala 6 miesiecy i wrocilam do pracy to bylam mniej zmeczona. Odbieralam corek od nianki, ewentumanie jakis psacer, powrot do domu, w kotrym przez caly dzien nikogo nie bylo, wiec bylo CZYSTO i POSPRZATANE! Robilam kolacje dla wszytkich, bawilam sie z dizeckiem, i kladlam spac. Wbrew pozorom bedac na wychowaqwczym haruje wirecej niz pracuajc zawodowo. Wydaje mi sie ze jestem dosc dobrze zoragnizowana, ale jesmi cos wypadnie to clzy plan dnia bierze w leb i spedzam nop cala sobote potem na prasowaniu czy skladaniu prania.ALbo na zakupach jedzniowych.

Gość fiolkowa323
ja niestety nie dam rady wziac prysznica rano i ubrac sie bez dziecka. maly wstaje czasem nawet o 5.45. wiec wstaje i z nim musze szykowac sie do pracy.

Gość AleUbaw
dziecko bawi sie jedna zabawka przez godzine? Na planie M jak Miłość albo innego Klanu :P W innym przypadku jest autystyczne albo wypchane :P

Gość sdfghjoin
Babki siedzą przy piaskownicy na ławkach W życiu nie siedziałam, z żadnym z dzieci. Mając trójkę zwijam się jak w ukropie, a i tak czasem wolę odpuścić. "Z dup" nam się także "nie sypie" :P a nie powiem, żeby roboty było mniej niż na etacie, na którym pracuję. Pytanie, co dla kogo znaczy posprzątane, wyprane i ugotowane, bo tak się składa, że nie to samo. Nie realizuję się w kuchni i łazience, wolę czasem pobawić się z dzieckiem, niż pucować domowe muzeum. A jednak mam full pracy przy potomstwie.

Gość maldzka25
kochana :D ubawilam sie czytajac tego posta :) zmienisz zdanie pozniej , pierwszy rok moj i zuzi to sielanka dopiero teraz zaczela sie jazda :), wiec korzystaj puki mozesz :D

co takiego robimy???? mamy starsze dzieci, to wystarczy. Zycie Cie nauczy.

fiolkowa- z tego co piszesz, to twoje dziecko toba rzadzi! Przeciez 2-latka mozna juz na tyle wychowac, zeby nie musiec uciekac do domu, jak mu sie cos nie spodoba...

Gość mama Kornelki _
A ja siedzę na urlopie wychowawczym i jestem zadowolona:) Mąż zarabia, ja zajmuję się domem i 2-letnią córką. Wreszcie mam czas dla siebie, dla domu, dla rodziny. Mogę spokojnie ugotować obiad, wyjść z dzieckiem na spacer, pobawić się ciastoliną, kredkami itd. Wypić kawę, poczytać przez chwilę książkę, poszaleć po necie. Dla mnie ten czas spędzony z dzieckiem,to ODDECH od pracy(od rana do wieczora), kursów, szkoleń, humorów szefa.

Gość trochę prawdy_
no cóż, prawdopodobnie te grzeczne, mądre, refleksyjne dzieci to dzieci rodziców inteligentnych i mądrych... geny, moje drogie, geny:) a także dojrzałe i inteligentne podejście do dzieci, kulturalna, spokojna atmosfera w domu... to wszystko wpływa na zachowanie dziecka już od urodzenia. i oczywiscie, ze takie dzieci są - ale są w mniejszości, tak samo, jak w mniejszości są mądrzy i inteligentni dorośli = ich rodzice:D a reszta wmawia sobie i innym, że takie dzieci nie istnieją;) żeby usprawiedliwić swoje wrzaskliwe, tępe dzieciaki.

Gość Kaatrinkaa
grzeczne, mądre, refleksyjne dzieci to dzieci rodziców inteligentnych i mądrych... pracujących przy nich od rana do wieczora :) wrzaskliwe, tępe dzieciaki produkują leniwe flądry pytające od rana do wieczora na forach:co robicie z dziecmi, że uważacie że to praca na pełen etat? Cóż, troche prawdy.. :P nie zaszkodzi :)

Gość trochę bezdzietnej prawdy_
zawsze się wciśnie na forum dla dzieciatych

Gość mała czarna 28
No, cóż trochę prawdy w tym jest... Wielu rodziców uważa, że wychowanie to karmienie, kąpanie,kupienie ciuchów, zabawek, telewizora i wyprowadzanie na plac zabaw. I byle im dzicko zbytnio głowy nie zawracało. Mało kto ma stałą i przemyślaną linię wychowawczą dla własnego dziecka. Mało kto rozwija jego talenty, zainteresowania, wspomaga rozwój. Większość mamusiek żyje z dnia na dzień, od serialu do serialu i niech im dzieci nie przeszkadzają:-0 A dzieci właśnie dokuczają, a one nie wiedzą dlaczego to dziecko takie trudne, złośliwe, wrzeszczące:-0 No, ciekawe, dlaczego??

Gość mała czarna 28
Pomijam tu rodziców dzieci chorych , ze zdiagnowanymi problememi.

Gość Szyderra
A gdzież to taka kraina niewydolnych leży?

Gość Mamaoscara
No widzisz twoj ma dopiero 3 miesiące ja tez tak myslalam jak mój miał 3 co większość czasu spał jadł sral i na okrągło na wszystko miałam czas a teraz jak ma 10 miesięcy i juz chodzi jest wszystkiego ciekawy czasami tez marudny ze masakra i nic nie da sie zrobić a jesCze ostatnio coś zle sypia mozna powiedzieć płacze przez sen masakra:-/ napisz pózniej jak dzidzie podrosnie jak ci idzie :-p ja mojemu staram sie wypełniać tydzień to idziemy na play group to na basen to na płac zabaw a jak brzydka pogoda to rysujemy bądź malujemy w domu a do tego jeszcze muszę sprzątać gotować prasowac itp itd ale to jak większość mam które lubią porządek :-)

Gość brygida z przemyśla
Opieka nad dzieckiem to jest praca, inaczej wszystkie niańki, przedszkolanki, nauczycielki pracowałyby za darmo.

Gość brygida z przemyśla
I nie wiem, czy nie trudniejsz, bardziej odpowiedzialna i twórcza niż podbijanie pieczątek na poczcie, wydawanie kredytów w banku czy siedzenie przed kompem 8 godzin. Nikomu tu nic nie ujmuję, po prostu uważam, że opieka i wychowanie dziecka to ciężka praca. Nie rozumiem, dlaczego wiele osób wypowiada się o tym z takim lekceważeniem i pogardą.

Gość AleUbaw
dlaczego wiele osób wypowiada się o tym z takim lekceważeniem i pogardą? Bo dziecko widziały tylko przez okno albo w TV :P

Gość TakaSobieMama ;)
Dlaczego jecza ? Ano dlatego ze wydaje im sie ze jak przez pol dnia zabawki beda porozrzucane po domu to sie swiat zawali :D Gdyby troche na luz wrzucily to od razu moze czesciej by sie usmiechaly do dzieci a mniej zebami zgrzytaly i japki na dzieci i reszte otoczenia otwieraly :P Ja nie narzekam za bardzo :).... corka 3 lata, w domu z niania (zeby nie bylo, nienia zajmuje sie TYLKO corka i nic w domu nie robi) albo z tata wiec w takim wypadku tez po powrocie do domu mieszkania "na blysk" nie zastaje ;) Ja wracam do domu po calym dniu pracy prosto na kolacje (ok 19h00), pozniej chwila wspolnych wyglupow, kapiel i mloda do lozka idzie.... od 22 zaczyna sie moj "drugi etat" ;) w domu. Trzeba przygotowac obiad na nastepny dzien, troche kuchnie ogarnac, wiadomo bierzace porzadki ... Ale nie latam na odkurzaczu codziennie (nie mam pojecia jak trzeba syfic zeby codzienne odkurzanie i mycie podlog bylo konieczne :O ) Sanitariaty myje dwa razy w tygodniu (nie widze porzteby czesciej, bo po scianach za przeproszeniem nie sramy i kazdy po sobie porzadek zostawia) odkurzamtez raz w tygodniu caly dom (jak mi sie uda troche wczesniej (czyli przed 19h00 do domu wrocic i wten sam dzien jak mloda spi myje podlogi tez w calym domu... Zabawki ktorymi mloda sie przez dzien bawi sprzatamy RAZ, przed snem i zapewniam was ze wszystkie i tak sa ladnie posprzatane i poukladane, dom nomalnie wyglada a przynajmniej mloda frustracji nie ma ze caly czas tylko jej sprzatac kaza :P ... Dopuki mamy nie pozbeda sie przekonania ze dom musi byc CALY CZAS na blysk" to nigdy na nic czasu miec nie beda :) I jeszcze jedno.... ktos tu pisal o spacerze ... i zaliczyl go do kategorii "praca" ... z takim podejsciem napewno nigdy czasu na "przyjemnosci" miec nie bedzie :D :D

Gość Mamaoscara
No dokładnie ten kto nie wychował / uje ten nie wie jak to jest do mnie mąż czasami mówi ze przecież siedzisz cały dzien w domu nie moglas tego czy tamtego zrobić to ja mu mówię zeby spędził kiedyś cały dzien z dzieckiem które marudzi bo zabkuje i na dodatek ma biegunke a trzeba obiad zrobić i wiele innych rzeczy ja tez uważam ze to praca na pełen etat a moze i ciezsza bo po pracy człowiek wraca i odpoczywa albo w weekend przy dziecku tak nie ma a zwłaszcza tak jak np ja jestem sama nie mam babci lub dziadka przy mnie którzy by zajęli sie chociaż godzinę synkiem tu chorobowego ani urlopu nie ma

U mnie za pierwszym razem bylo w miare bez problemowo,a drugie dziecko mi dalo tak popalic,ze woalabym nawet tego sobie nie przypominac i to trawalo do 23 miesiaca zycia a ma 25 w tej chwili,w sumie do 2 lat wstawalam po kilka kilkanascie razy do niej w nocy ,mozna bylo pomarzyc o spaniu :(

Gość trochę prawdy_
Taaaaa pewnie, jeszcze powiedzcie że siedzenie z dzieckiem w domu to ciężka praca ponad siły:D Widać, że pojęcia nie macie o prawdziwej pracy zawodowej, gdzie trzeba nieustannie się szkolic, awansować, dostosowywać do zmian, znosić szefa, klientów, współpracować z zespołem, zostawać po godzinach, uczestniczyć w wyścigu szczurów, wyjeżdżać służbowo... Nawet, jeśli tę pracę równocześnie się kocha i jest pasją:) Podświadomie jesteście niedowartościowane i wiecie, że nie rozwijacie się w żaden sposób siedząc w domu z dzieckiem (chociaż mogłoby iść do przedszkola, a wy pracy), więc wmawiacie sobie i innym jaka to orka na ugorze i w ogole nalezy wam się wyniesienie na ołtarze za to, że kilka razy dziennie podetrzecie tyłek i zmiksujecie warzywa na zupę. wychowywanie dziecka to żadna praca, to jeden z elementów zycia- bycie rodzicem, jak bycie mężem, zoną, synem, córką. ale lepiej udawać wycieńczoną przed mężem, żeby czasem się nie okazalo, że tylko on tyra, a wy się bawicie w dom:D

Gość Mamaoscara
Troche prawdy masz dzieci ?

Gość ty wyżejjjjj
masz dzieci???

Gość Mietowa mama
Jako matka dwojki dzieci (2 i 4 lata) - dzieci zdrowych, nie uposledzonych, ani specjalnie grzecznych, ani specjalnie niegrzecznych, w porownaniu z praca zawodowa w domu mam luz, blues i mnostwo czasu na wszystko :) Wczesniej nie bylo mnie w domu od 6 do 21, soboty tez czasem zajete, nerwowka, harowka. Teraz opiekuje sie dziecmi, ale to naprawde pikus w porownaniu z praca zawodowa (akurat mialam niezbyt przyjemna i nielekka). Wprawdzie czasem trzeba miec oczy dokola glowy i musialam nauczyc sie robic rozne rzeczy ze szczebiotem w tle i przerwami na podtarcie tylka / picie / opatrzenie kolana, ale co tam :) Jest mi duzo, duzo, latwiej. Wysypiam sie, mam czas na zycie, hobby, przyjemnosci :) Nie chodze krok w krok za dzieckiem, nie sciagam z parapetow, nie patrze czy sie wywala czy nie. W miare moznosci mam je na oku, bawia sie w tym pomieszczeniu gdzie ja sprzatam / gotuje / pracuje. Rzeczy niebezpieczne pochowalam wysoko w szafkach, na oknach zalozylismy siatki, na balkonie krate. Zawsze moze rabnac nosem o stolik, ale na to nic nie poradze, tak jak mowilam staram sie miec na oku. Nie sprzatam zabawek co 5 minut. Nie myje wszystkiego co chwile. Nie robie obiadow 2-daniowych z deserem. Nie uwazam prania w pralce za ciezki wyczyn. Mam czas dla siebie, na obowiazki domowe, spacery z dziecmi, zabawe z dziecmi, a do tego dorabiam sobie kilkaset lub wiecej zlotych miesiecznie. Da sie? Oczywiscie, ze sie da! Wspolczuje zabieganym mamom naprawde absorbujacych dzieci i dzieci uposledzonych, ale wg mnie taka jest mniejszosc, nie wiekszosc.