Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaabbbeee

Kanada-potrzebna wiza?

Polecane posty

Gość aaabbbeee

Bo kolezanka mowila,ze nie i nawet dzis moge jechac i tam zamieszkac,bez wizy.

Gość sfdes
wiza nie potrzebna do kanady , ale nie mozesz tam byc dluzej niz 3 miesiace ! . Tylko w kraju UE mozesz przebywac dluzej niz 3 miesiace.

Gość aaabbbeee
Czyli potem musze wize zalatwic po tych 3 miesiacach?

Gość March 2012
Po pierwsze musisz mieć paszport biometryczny żeby wjechać bez wizy. Na lotnisku urzędnik imigracyjny wbija Tobie pieczątkę z maksymalnym okresem pobytu na miejscu. Maksymalnie ten czas wynosi 6 miesięcy. Jeśli go sobie przedłużysz to prawdopodobnie nie wjedziesz po raz drugi. Równie dobrze ten czas moze wynosic 2 tygodnie.

Gość vcxcvx
Czyli potem musze wize zalatwic po tych 3 miesiacach? nie po 3 miesiacach musisz wracac do kraju .

Gość niuanss
A jak tam zostac na stale albo na kilka lat?

Gość vcxcvx
A jak tam zostac na stale albo na kilka lat? nie jest to mozliwe .

Gość niuanss
Przeciez mnostwo tam polakow ktorzy mieszkaja tam po kilka lat juz.

a znasz osobiście jakichś którzy są tam legalnie bez wizy i nie zostaną wyrzuceni jak tylko ktoś się zorientuje?

Gość niuanss
Mam znajomego ktory tam mieszka od kilku lat a w tym roku bierze slub.

Gość vcxcvx
znam . Moja ciocia tam jest od 20 lat , ale udało jej sie tylko dlatego ze wujek jest tam od 40 lat uciekl za komuny z kraju i ona dołączyła do niego 20 lat temu . A przecietny czlowiek ktory nie ma rodziny w Kanadzie nie moze tam zostać .

Gość niuanss
Co zatem zrobic by zostac tam kilka lat?Wyjsc za maz za kanadyjczyka?

Gość vcxcvx
Po prostu zyła tutaj w Polsce a jej mąż był w Kanadzie juz za komuny . a na poczatku lat 90-tych wyjechała do niego z dziecmi . Kanadyjczycy jej nie zawrócili - to była polityka łączenia rodzin . A uciekinierow politycznych nie wyrzucali

Gość March 2012
Po tym czasie musisz mieć pozwolenie na pobyt a o to juz jest trudno. WIem, ze musisz na pewno miec kogos u kogo sie zatrzymasz, musisz tez miec okreslona kwote na koncie. Zeby dostac taki pobyt legalny musizz też zbierać jakieś punkty w papierach. Punkty są za znajomość języka, kursy, stanowisko, wykształcenie itd itp. Jesli to nie wypali jest też coś takiego jak sponsoring. Czyli masz tam np. siostrę, która ma dobrą pracę, jest dobrze sytuowana i ona jakby ma ciebie sponsorować. Od niedawna te przepisy sie zmieniły. Tak po łebkach wiem bo moja koleżanka się stara żeby wyjechać tam do siostry jak najabrdziej legalnie i wcale nie jest to takie proste. Trzecia opcja to oczywiście ślub za kasę.

Gość vcxcvx
?Wyjsc za maz za kanadyjczyka? tak jest to mozliwe.

Gość niuanss
Czyli jesli wyjde za maz za kanadyjczyka nie beda mieli prawa oddelegowac mnie do Polski i bede tam przebywac zupelnie legalnie lacznie ze wszystkimi uprawnieniami?

Gość anitka71
Jak jedziesz na dłużej niż 3 miesiące, to wiza jest obowiązkowa. Ja wyrobiłam sobie dzięki agencji Planujemy Wakacje. Pomogli mi ze wszystkimi formalnościami :)