Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mirabelka39494

tabletka "po" i co dalej? :(

Polecane posty

Gość mirabelka39494

Witam. Bardzo proszę o pomoc. W czwartek w nocy pękła mi i mojemu partnerowi prezerwatywa, niestety nie wiemy w ktorym momencie. Na szczescie wytrysk miał miejsce na zewnatrz, jednak wiadomo, że coś mogło do srodka wleciec. Cała w panice poleciałam do ginekologa i po ok 15 h po stosunku zażyłam Escapelle. Zero skutków ubocznych, co zaczeło mnie martwic, bo nie wiem czy tabletka się przyjęła. Co jeszcze, ginekolog nie był w stanie stwierdzić, czy jestem po owulacji czy przed, ponieważ w mojej macicy był zmiany wskazujące na okres po owulacji, natomiast w jajniku był pechęrzyk, ktory wskazywał gotowość do owulacji. Dodam, że okres miałam 20lutego.. jednak mam podwyzszona prolaktywne i testosteron, wiec moze się obsunąć w terminie, bo ostatnio miesiaczkuje troche nieregularnie.. Mam obrzmiałe piersi, boli mnie czasem jajnik, w macicy czuje dziwne uczucie.. niby jak na okres, ale nie wiem. Zrobilam dzisiaj z rana test ciążowy, wiem ze za szybko bo mineły niecale 3 dni.. wyszedł negatywny, ale biorę poprawkę na to, ze zrobiony jest za szybko Co o tym myslicie? strasznie sie boje ( myslalam, zeby zrobic badanie na beta hcg...

Gość nimmu
za wcześnie i na test i na betę. a to co odczuwasz to może być skutek przyjęcia tabletki po. To spora dawka hormonów naraz, może namieszać.

Gość właśnie dobrze że na receptę
właśnie dobrze że na receptę bo inaczej by co chwilę się znalazła jakaś przestraszona co uprawiała, petting, seks oralny, czy sie zabezpieczyła ale dalej sie boi. Mało jest takich u których nic się nie stało, nic nie pękło biorą tabletki anty i dalej się boją. A tej tabletki "po" nie powinno się brać za często, bo robi spustoszenie i nie jest obojętna dla zdrowia. A tak poza tym Escapelle jest jedna tabletka i ma dawkę jak dwie Postinor wiec wystarczy jedna.

Gość mirabelka39494
a jeśli zrobiłabym badanie na hcg jutro, w dniu spodziewanej miesiaczki to jest szansa ze wyjdzie prawidłowe?

hcg i testy ciążowe teraz to strata kasy, hcg wychodzi prawidłowe dopiero po zagnieżdżeniu jakieś 3 dni po, a zagnieżdżenie jest najwcześniej 6 dni od owulacji a może nawet być 12 dni po owulacji. Tak się mówi że test w dniu spodziewanej miesiączki jest prawidłowy ale prawidłowy to jest jakieś 14 dni od stosunku, wcześniej może ale nie musi wyjść prawidłowo i na pewno nie po 4 dniach. Jesli masz regularne miesiączki i nic się nie poprzestawiało to szansa na zajście w ciążę była niska, ale z tą wyższa prolaktyną to może być różnie. Szczerze wątpię żeby miesiączka nadeszła teraz w terminie ale i tak robienie testów przynajmniej po krótszym czasie niż 10 dni od stosunku to strata kasy i nerwów.

Gość mirabelka39494
lekarz stwierdził, że niby jestem po owulacji, bo ścianka jest grubsza i widzi w macicy jakiś płyn, ale spojrzał na jajnik, a w środku jajnika jajeczko owulacyjne.. zastanawiam sie zatem, czy tu byla jakas szansa na zajscie..;/ tabletke przyjelam jak najszybciej tylko moglam, po ok 15h.. od stosunku mineły 3 dni..

to że na jajniku było jajeczko to mogło po prostu oznaczać jakąś torbiel, albo jak masz problemy z prolaktyną to pewnie też progesteron może niedomagać, a jak progesteron niedomaga to z kolei może dojść do tego że jajniki dalej pracują.

Gość mirabelka39494
torbiel to nie była, torbiel miałam parenaście lat temu. on mówił, że to wygląda jak jajeczko owulacyjne, ktore zaraz ma sie uwolnić z jajnika. sam nie był w stanie określić, czy jestem po owulacji czy przed.. bo jedno zaprzeczało drugiemu.. eh. same problemy

Gość mirabelka39494
dzisiaj powinnam dostac okres, wczoraj mnie mdliło.. i leciałomi duzo biało-kremowego sluzu..przedwczoraj brzuch bolal jak na okres.. a nic nie ma. temp mam podwyzszona od kilku dni, ale nie wiem, moze to od przeziebienia.. juz nie wiem co sie dziejel.

nie od przeziębienia tylko od tabletki.

Gość ekspert_po_72
Witam, Jako oficjalny przedstawiciel firmy GedeonRichter, producenta leku Postinor oraz Escapelle chciałbym wyjaśnić nieporozumienia, które pojawiają się na wielu forach internetowych. Na rynku polskim zarejestrowane są dwa preparaty zawierające lewonorgestrel do stosowania w antykoncepcji PO (antykoncepcja po niezabezpieczonym stosunku lub gdy zastosowana metoda antykoncepcji zawiodła). Są to Postinor Duo oraz Escapelle, który został wprowadzony na rynek polski w 2006 roku. Początkowo oba preparaty były sprzedawane równolegle. Obecnie Postinor Duo nie jest dostępny w aptekach. Oba preparaty zawierają lewonorgestrel Postinor Duo dawka podzielona 2 tabletki po 750 mcg, Escapelle 1 tabletka - 1500 mcg i charakteryzują się wysoką skutecznością, jednak zmniejszenie ilości tabletek do jednej zwiększa pewność zastosowania i co za tym idzie efektywność terapii, dlatego Postinor Duo nie jest sprowadzany i dostępny.

Gość gość
Witam. Mam problem biore antykoncepcje i zapomnialam wziac tabletke a wspolzylam z partnerem i skonczyl we mnie. Wzielam tabletke,,po''. I co dalej z antykoncepcja ?Wyczytalam ze powinna odczekac 7 dni do plamienia z odstawienia ale w tym czasie moge miec plamienie po tej tabletce. Nie wiem kiedy mam wziac 1 tab. anty. Pomozcie.

Gość gość
A w którym tygodniu pominelas tabletkę antykoncepcyjna?

Gość gość
pierwsza w 3 tyg

Gość gość
jestem juz w tej przerwie brania tabletek. stwiedziłam ze tak bd najlepiej gdyz antykoncepcja zmniejsza działanie tabletki ,,po"

Gość gość
Zachowałaś się bardzo nieodpowiedzialnie i bez sensu. Przyjęcie tabletki Escapelle było błędem i było całkowicie niepotrzebne. Wystarczyło postąpić zgodnie z zaleceniami w ulotce i potraktować dzień pominięcia tabletki jako pierwszy dzień 7-dniowej przerwy. W ten sposób skuteczność antykoncepcyjna tabletek zostałaby całkowicie zachowana. Drugą możliwością było kontynuowanie przyjmonia tabletek i pominięcie przerwy pomiędzy opakowaniami. W tym przypadku również skuteczność byłaby w pełni zachowana. Teraz pierwszą tabletkę z nowego opakowania powinnaś przyjąć po upływie 7 dni od momentu pominięcia tabletki.

Gość gość
Mój schemat brania tabletek to 24+4. więc ta przerwa bd trwała 4 dni (tab. placebo). Zapewne mam liczyć od wzięcia tab. po ?

Gość gość
Nie. Pierwszy dzień placebo to dzień, w którym pominęłaś tabletkę.

Gość gość
Witam ostatnio kiedy kochałam sie z chlopakiem pekla nam gumka ale większość wyplynela na lozko. 3godz po stosunku wzięłam tabletkę i nie mam żadnych skutków ubocznych a minfly juz2dni. Mozliwa ciaza?

Gość gość
Skutki ubocznie nie zawsze występują od razu ja miałam np. po 3 dniu, a niekiedy w ogóle ich nie ma. Nie masz sie czym przejmować. A jeśli wzięłaś tabletkę to juz tym bardziej możesz być spokojna.

Gość gość
2 dni po stosunku nie ma jeszcze ciąży.

Gość gość
byłam u 2 ginów, podkarpackie, żaden nie wypisał mi tabletki po, klauzula sumienia.... nieważne, że mam 44lata i nigdy nie rodziłam, że nie mam męża ani dochodów na wychowanie dziecka, i nie miałby kto wychowywać, że jest duże ryzyko chorób dziecka, klauzula.... stare wygi, które kiedyś żył ze skrobanek, nagle wszyscy mają sumienie żeby nie wypisywać tabletek zapobiegających zapłodnieniu...