Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brand new vs old

Jak dom byscie wybrali- New Built czy stary/vikrotiasnki

Polecane posty

Gość brand new vs old

stary dom koszt. 160 000f , wymagana redekoracja nowiutki dom (od Barratt Homes) koszt 225 000 . domy sa w tej samej okolicy, choc ten nowy jest nieco dalej od stacji o 0.3 mili ,ale podobno te domy developerskie nie sa wysokiej jakosci.... (?) nowy dom tez jest NIECO wiekszy

zależy od paru rzeczy - jak wygląda konstrukcja tego domu, w sumie jednego i drugiego, jak ze stronami świata, z możliwościami rozbudowy... generalnie wolę domy stare od nowych, Barrat buduje różnie, to co widzę teraz na sąsiednim osiedlu nie napawa optymizmem - z tego co widzę z zewnątrz to parę istotnych detali 'położyli' co wyjdzie w trakcie użytkowania...prawie zawsze nowe domy są cieplejsze; wiktoriańskie domy natomiast czasem ciężko docieplić (chociaż są teraz technologie, że się da), mają przeważnie pojedyncze szklenie i council może się nie zgodzić na zamianę okien na podwójne... ja generalnie wolę stare, bo można urządzić według własnego gustu i już swoje postało, więc wiesz, że postoi dłużej (oczywiście należy sie zapoznać z home report i czasem poprosić rzeczoznawcę (surveyor) o dokładniejsze sprawdzenie jeśli są wątpliwości - np. cena niższa niż podobnych domów w okolicy

my kupilismy stary. ogladalismy i stare i nowe. zazwyczaj te stare maja wieksze pokoje. ale to roznie bywa. nasz dom wzielismy ze wzgledu na charakter - belki na sufitach, wielki kamienny kominek, ogolny wyglad cottage. poza tym podobalo nam sie rozmieszczenie pokoji oraz bardzo solidne i grube sciany trzymajace cieplo (dla porownania moja kolezanka zakupila nowy dom i tam zima jest tak mrozno mimo ogrzewania ze siedza w jednym zamknietym pokoju cala zime). nie sadze zeby mozna bylo powiedziec ze nowe domy sa takie a stare domy sa takie bo to duzo zalezy od indywidualnego budynku.

u nas jest pełno i rzadko kiedy pozwalają wymienić, ale to jest dość łatwe do sprawdzenia...można zrobić tzw: secondary glazing, czyli takie szklenie wewnętrzne w ramie pewnie, że zależy od indywidualnego budynku i indywidualnych potrzeb kupujcego

Gość brand new vs old
co do okien- w tym satrym byly wymieniane w 2007r. wiec to nie probelm. zaden z tych domow to nie jest dom moich marzen .biore to na co mnie stac a nie co mi sie podoba. dlatego tez nie jestem ''fussy'' jezeli chodzi o wystroj wnetrz. ale jednak roznica w cenie jest calkiem spora, obydwa domy sa 2 bed- na razie wystarczy ale jak beda dzieci to trzeba bedzie sie przeprowadzic do czegos wiekszego.

no to w zasadzie najważniejsze co musisz rozważyć to to jak może wyglądać wartośc obu domów w perspektywie paru lat... bez lokalnego specjalisty tutaj cieżko to samemu określić, na pewno stary dom po remoncie zyska więcej, ale jak jego wartość będzie rosła dalej?