Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość menja og fenja

swiadkowie jehowy

Polecane posty

Gość menja og fenja

czemu wykasowano moj temat????chcialabyk poroozmawiac z jakim sswadkiem, popytac

Gość Uroczy Roman
Byli dzisiaj u mnie. Ponoć umierają tak samo jak inni ludzie.

Gość świadek jehowy...
jestem, pytaj, ale streszczaj się bo mam jeszcze dwa osiedla do obskoczenia, a po 24 nie wypada nachodzić ludzi

Gość menja og fenja
witaj Romanie:)otoz interesuje mnie taka kwestia:zyje z facetem na kocia lape, mamy dziecko. chce porzucic kosciol katolicki, czytam Pismo Świete i dostrzegam hipokryzje KK.ale jak zechce wstapic do zboru, to czy musze brac slub?a cgrzcic dziecko?a jesli moj facet nie zechce zostac SJ?jak sie zbor na takie rZeczy zapatruje?

nie musisz chrzcić dziecka. ja zostałem ochrzczony przez ojca mimowolnie. twoje dziecko samo zadecyduje w przyszłości czy chce to zrobić czy nie. twój facet nie musi zostawać ŚJ, nikt tu nikogo nie zmusza, ale jeśli sama zechcesz nim zostać "formalnie" czyli właśnie przez chrzest to nie obejdzie się bez ślubu.

Gość menja og fenja
no to lipa:/a jak wyglada ingerencja starszych zboru w zycie rdzinne, istnieje w ogole, czy to mit?bo slyszalam ze b.kontroluja.

co rozumiesz przez ingerencję? starsi rzeczywiście interesują się członkami, ale nie jest to zainteresowanie wynikające ze wścibskości. jeśli dobrze pamiętam, bywali u mnie w domu, raz czy dwa razy do roku

Gość menja og fenja
slyszalam ze sprawuja kontrole nad tym jaka prace sie wykonuje, na jakie studia idzie.nie wiem czt to prawda?

bez skrajności. praca typu tancerka w nocnym klubie odpada, to dość oczywiste. to bardzo czysta wiara, tj, oparta na biblii. grzech to grzech, i takie zachowania nie mogą być tam tolerowane. ŚJ są lekarzami, pilotami czy nauczycielami. praca musi być zgodna z ich sumieniem. napisz mi może jaka szkoła/praca cię interesuje a łatwiej mi będzie odpowiedzieć

Gość ciekawski dzordz
tez mam pytanie chodzicie po chatach za friko czy dostajecie za to kase ? cos w rodzaju wyplaty?

Gość a od strony materialnej
ciekawe jak to wyglada ? ile dają jak sie przejdzie z kk do nich ?

nie chcę skłamać, ale nie wydaje mi się aby coś tutaj się zmieniło. "przeciętny" ŚJ nie otrzymuje nic ani za przejście z KK czy innej religii ani za głoszenie. istnieje natomiast grupa tzw pionierów specjalnych którzy wypracowują miesięcznie znaczne ilości godzin (120 o ile się nie mylę) i ci właśnie, ze względu na wysiłek z tym związany i oczywiste ograniczenia w podjęciu pracy otrzymują jakieś skromne środki. tak jak napisałem, nie miałem z nimi kontaktu od kilku lat i nie chcę nikogo wprowadzić w błąd.

Gość ciekawski dzordz
jakiego rzedu sa to dochody, jakies widełki ??

uwierz mi, grosze. tacy ludzie są "zmuszeni" na pomoc od innych współwyznawców, która zresztą okazywana jest bardzo chętnie. rzadko bywa to pomoc materialna chociaż i taka pewnie ma miejsce. w moim domu bardzo często odbywały się wspólne obiady i na tym to przeważnie polega :)

Gość ciekawski dzordz
czy panny jachowe robia lodziki albo uprawiaja sex analny, czy raczej to grzech smiertelny i jebanko tylko po bozemu ??? dymales jakas ze zboru ?

mimo że napisałeś w mega wulgarnie to odpowiem ci. nie, nie spałem z żadną kobietą należącą do zboru. co do kolejnej części, tutaj nie mam pewności. narządy płciowe kobiety i mężczyzny są skonstruowane tak aby się uzupełniały. tyłek i usta służą do czegoś innego więc zapewne jest to traktowane jako coś niezgodnego z naturą=grzech.

czy ŚJ magą się rozwodzić? mieć bez ślubu partnera? co z ludżmi homoseksualnymi wsród ŚJ gdyby się takowi ujawnili?

Gość ciekawski dzordz
pedal w SJ , czytaj uwaznie , dupa do srania nie ruchania.

moja matka jest rozwiedziona. warunkiem rozwodu jest zdrada jednej ze stron (nie wiem czy znęcanie fizyczne jednej ze stron również nim nie jest, nie chcę wprowadzać w błąd). homoseksualizm nie jest tolerowany zarówno w KK jak i u ŚJ.

Gość ciekawski dzordz
u mnie klatowie mieszkaja jahowi. fakt chyba najgrzeczniejsi i najporządniejsi ludzie w bloku ale zadne nie pracoje, corka wiek szkolny. z czego zyja ? oplaty? zarcie ?

Gość ludzie tacy jak wszedzie
mam sasiadke świadkową. bardzo jest natretna. a swoją mame to potrafiła tak zwyzywać jak patologia

możliwe że są właśnie pionierami, nie wiem, nie znam. mało to ludzi w polsce nie pracuje i daje sobie jakoś radę? co do kolejnego postu. czarne owce zdarzają się wszędzie, niemniej takie zachowanie również nie są akceptowalne. mało tego, jeśli ktoś nie zmienia takiego zachowania, to właśnie starsi mają prawo usunąć taką osobę ze zboru. często gęsto to osoby wykluczone lub odstępcy rozlewają jad na swoich dawnych współwyznawców.

Gość ciekawski dzordz
ja gdybym imeszkal sam achecia bym wpuscil do chaty posluchac o czym gadaja. otworzyl bym se piwko zapalił blanta i słuchał.

Gość ciekawski dzordz
no ja nieznam niekulturalnych jahowych ... sa natretni bo czesto zachodza ale nic pozatym. sasiad piwko czasem pije bo widze ze kupuje ale najebanego nigdy nie widzialem. zawsze cos zagada spoko typ, nigdy mnie nanic nie namawiał. naprawde porzadny człowiek on i jego zona jak i corka. zyja skromnie co widac po ubraniach ale zawsze czysci.

Biblia Tysiąclecia: 1Tes 4:16 „Sam bowiem Pan zstąpi z nieba na hasło i na głos archanioła, i na dźwięk trąby Bożej, a zmarli w Chrystusie powstaną pierwsi. przekład Biblia warszawska Gdyż sam Pan na dany rozkaz, na głos archanioła i trąby Bożej zstąpi z nieba; poznańska że na dany znak, na głos archanioła i dźwięk trąby Bożej, sam Pan zstąpi z nieba, a zmarli w Chrystusie powstaną pierwsi. Przekład Nowego Świata: (str. 265) świadków jehowy 1Tes 4:16 „ponieważ sam Pan zstąpi z nieba z nakazującym wołaniem, z głosem archanielskim oraz z trąbą Bożą i ci, co umarli w jedności z Chrystusem, powstaną pierwsi dlaczego świadkowie zmienili pismo sw głosem archanielskim gdzie powino byc Sam bowiem Pan zstąpi z nieba na hasło i na głos archanioła