Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ram pam pam

Mleko modyfikowane...

Polecane posty

Gość ram pam pam

Czy można mleko modyfikowane zalać wrzątkiem i wystudzić? I drugie pytanie: Czy można mleko modyfikowane gotować przez kilka minut, np. w celu przygotowania manny błyskawicznej? Nie straci swojej wartości?

myślę że powinnać trzymać się instrukcji na opakowaniu , mleko modyfikowane straci wartosci odzywcze gdy je ugotujesz

Gość ram pam pam
No mam problem, bo córka ma alergię, prawdopodobnie na mleko krowie )testy dopiero zrobimy za miesiąc) i jedyne co mi pozostaje to dawać jej modyfikowane (podaję Bebiko 3 lub 3R). Chciałam jej urozmaicić dietę, ale nie bardzo mam jak.

Gość na opakowaniu masz wyraźnie
napisane, jaką temperaturę ma mieć woda, którą zalewasz mleko nie wolno zalewać wrzątkiem, nie wolno też gotować!

Gość ????? :O
Nie bardzo rozumiem, jaki masz problem.

Gotujesz mannę na wodzie i potem dosypujesz mm. Lepiej jeszcze jak mm rozrobisz w niewielkiej ilości wody i dodasz do ugotowanej kaszy, wtedy nie powstaną grudki.

Gość szklanka soku+ wodka
kaszke mozesz kupic taka, ktora robi sie na mleku mod.

Gość ram pam pam
Jak myślicie, czy faktycznie coś się dzieje złego z tym mlekiem, gdy go zalejemy wrzątkiem lub bardzo gorącą wodą?

Gość ram pam pam
Szklanka soku: nie chodzi mi o kaszkę ryżową, ale o kaszę mannę.

Gość MaRRRRRRtyna
Ty jesteś jakaś upośledzona? Po cholerę chcesz zalewać mm wrzątkiem???

Gość ram pam pam
Nie, nie jestem upośledzona. Proszę mnie nie obrażać. Pytam o to na wypadek, gdybym chciała coś z tego mleka dalej przyrządzić, a niektóre dania wymagają tego, by mleko było wrzące. Dlatego pytam.

Gość MaRRRRRRtyna
No to przecież i na opakowaniu masz napisane, i tu już ktoś ci wytłumaczył: nie wolno zalewać mm wrzątkiem, ani gorącą wodą. Mleko modyfikowane zawiera różne minerały, witaminy i cenne składniki po to, by dostarczyć dziecku wszystkiego, co mu potrzebne do rozwoju. Wrzątek, tak samo gotowanie, spowodują zniszczenie tych składników. Więc owszem, możesz podać dziecku mm zalane wrzątkiem i wystudzone, ale nie będzie miało już ŻADNEJ wartości, równie dobrze dziecko może napić się z kałuży.

Gość ram pam pam
Dobra. A słuchajcie, czy jeżeli rzeczywiście córka ma skazę białkową (co będzie wiadomo za miesiąc), to czy takie bebiko można jej podawać czy też uczula?

Gość ile ma dziecko? i co mu
dawalas do tej pory?

Gość ale jak ty chcesz to mleko
ZALAĆ??? przecież nie odmierzysz już odpowiednio wody jeśli nasypiesz proszek po to masz nalać najpierw wodę by ją dokładnie odmierzyć i potem wsypać tyle miarek ile trzeba, czyli jedną na 30ml wody, nigdy inaczej

Gość ram pam pam
Córka ma skończone póltora roku. Dwa i pół miesiąca temu przestałam ją karmić piersią po 16 miesiącach. Przez te 16 m-cy praktycznie nie piła innego mleka. Nie chciała, choć jej nie raz chciałam dać, więc nie nalegałam. Gdy skończyłam karmić próbowałam Nan, Gerber i nie chciała w ogóle. W końcu podawałam jej krowie i jej nawet podchodziło, ale wyszła alergia. I teraz od kilku dni podaję Bebiko i bez problemu pije je.

Gość ram pam pam
Może się źle wyraziłam: zalać. To była przenośnia. Sądziłam, że to oczywiste.

Gość ile ma dziecko? i co mu
Ale chyba podajesz coś oprócz tego mleka? :O Bo nie rozumiem, o jakim rozszerzaniu diety mowa w przypadku 1,5-rocznego dziecka.

Gość ram pam pam
Podaję jej wszystko inne, ale chciałam, żeby mleko i różne jego przetwory też spożywała, bo wiadomo, że jej potrzebne. A niestety jogurty itp. już mamy wykluczone, więc kombinuję, żeby inne mleczne rzeczy jej podawać, ale nie samo mleko gołe.

Gość są specjalne mleka
modyfikowane dla alergików, poczytaj o nich

Gość są specjalne mleka
I do nich możesz dodawać kaszki, kleiki i co tam chcesz. Możesz też zrobić pyszny budyń z mm, z dodatkiem soku owocowego.

Gość są specjalne mleka
A mannę błyskawiczną ugotuj na wodzie, nieco ostudź i dodaj do ciepłego mm.

nie zalewa sie wrzatkiem moze sie zwarzyc nawet,jesli ma alergie to sa specjalne mleka dla alergikow mozesz nawet bez recepty kupic ,a kaszke manna gotuj na wodzie lub kup blyskawiczna dla dzieci ktora sie tylko dosypuje do mleka modyfik,.

Gość ram pam pam
Tylko te specjalne dla alergików bez recepty strasznie drogie :/

niwiem dokladnie ale skoro lekarz podejrzewa alergie to powinien wypisac recepte na to mleko jest polowe tansze bebilon pepti i nutramigen bez recepty niedawno koztowal 22 zl niewiem jak teraz

Gość prezentowa
Teraz bebilon 350g kosztuje ok 35zł. A receptę może wypisać na takie mleko tylko alergolog, jeżeli dziecko nie ma jeszcze stwierdzonej alergii na 100%. A u alergologa będziemy dopiero za miesiąc.