Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jaafaaajj.

pytanie OC,czy sie pomylili czy co?

Polecane posty

Gość jaafaaajj.

powiedzcie jak to jest.Mialam wykupione oc do czerwca w tym ze placilam je w ratach.Ostatnia rate mialam zaplacic do 19 marca.Jednak kilka dni wczesniej auto sprzedalam,zadzwonilam do ubezpieczyciela poinformowac ich o tym,podalam dane kupca i kazali wyslac mi meilem dowod sprzedaza,ta umowe kupna-sprzedazy.Nast dnia wyslalam.Awczoraj dostalam smsa od nich ze uplywa data nast raty i nie odnotowalu splaty.Owszem,zadzwonie tam jutro sie dowiem co i jak,ale chcialabym wczesniej sie zorientowac.Czy to jakas pomylka z ich strony czy to ja zrobilam cos nie tak?

Gość jak sprzedasz
auto o masz 30 dni na wycofanie ubezpieczenia

Gość spokojnieeeeeeeeeeee
mi przysyłają zawsze nawet po kilku tygodniach czy miesiącach od sprzedaży auta- mają tam taki burdel ze szok! najważniejsze by mieś dowód nadania żeby potem nie wpierali Ci że nie dotarło.

Gość 100letni mędrzec
od siebie dodam tylko, że co masz zrobić jutro - zrób dziś :classic_cool:

Gość Twoje OC przechodzi na
kupującego. Chyba, że kupujący zrezygnuje to wtedy dostaniesz zwrot za nie wykorzystany okres ubezpieczenia. Pomimo sprzedaży auta powinnaś dokonać całej wpłaty OC.

Gość jaafaaajj.
no ale to jak? mam zaplacic nast rate mimo ze auta juz niemam? niewiem czy mam dowod nadania meila jeszcze,chyba niemam.

Gość No i co?
Do gościa nade mną.

Gość Masz zapłacić za całą
polisę OC pomimo że sprzedałaś auto. Jeżeli kupujący zawrze nową umowę z zakładem ubezpieczeń wtedy dostaniesz zwrot kasy za niewykorzystany okres. Jeżeli nie zawrze nowej umowy będzie korzystał z Twojej polisy do czerwca.

Gość jhighlitghlw4
Pic na wodę z tym zwrotem kasy, ja sprzedałam auto 2 tygodnie po zapłacenia oc, ta osoba zawarła nową umowę z ubezpieczycielem a ja nie dość że nie dostałam zadnego zwrotu to i jeszcze mi później przysłali znów oc do płacenia na nowy rok

Gość kuyfiuboiuo
To tak jakbyś wzięła pralkę na raty. Sprzedasz ją po 2 miesiącach i co przestaniesz spłacać bo z niej już nie korzystasz ? Tylko nabywca auta może rozwiązać twoje OC i wtedy dostajesz zwrot. Jak nie rozwiąże to śmiga do czasu wygaśnięcia polisy (w Twoim przypadku czerwiec) lub polisa przedłuży się z automatu jak nie zgłosisz sprzedaży. Nie wiem czy już weszły przepisy o unikaniu podwójnego ubezpieczenia.

Gość kuyfiuboiuo
Nieprawda. Ja sprzedałem samochód i dostałem kasę przekazem pocztowym choć wcale się tego nie spodziewałem. Okazało się, że gość zawarł nową polisę. Tylko ja zgłosiłem ubezpieczycielowi fakt sprzedaży auta żeby nie mieć nieprzyjemności w razie gdyby nabywca miał wypadek lub stłuczkę.

Gość lunacja
zwykle masz 30 dni na wycofanie ubezpieczenia, ale z tymi ratami to do końca nie wiem, czy nie jest tak, że będziesz musiała zapłacić wszystkie. A jakiego masz ubezpieczyciela? __ http://www.tanie-latanie.net/

Gość Polisę OC zawiera się na rok
i gówno kogoś obchodzi czy w jednej składce czy w ratach. Ma być zapłacona całość i już. Nie podarują Ci tego i będziesz miała przesrane.

Gość jhighlitghlw4
No ty może i dostałeś a ja nie. Samochodu nie miałam już prawie rok a mi nowy blankiecik do płacenia przysłali chociaż mieli umowę spzedażyI chyba dlatego że postarałam się po sprzedaży o ich podpis na świstku, że dokument dostarczyłam potem wywinęłam się z oc, chociaż też łatwo nie było bo już przysyłali mi powiadomienia że trafi sprawa do sądu. A na pytanie czy zostanie mi zwrócona kasa za cały rok oc odpowiedzieli mi, że nikt mi nie kazał sprzedawać auta, mogłam poczeka ć kilka miesiecy ze sprzedażą i sprzedać go kiedy kończyło się oc.

Gość ergergrehgehe
"Jeśli ubezpieczenie OC samochodu kupowałeś/aś na raty, wraz ze sprzedażą pojazdu, obowiązek płacenia kolejnych należności przechodzi już na kupującego. Problemy z ubezpieczeniem OC są jednymi z najczęstszych przyczyn konfliktów pomiędzy stronami transakcji polegającej na kupnie, bądź sprzedaży samochodu. Dlatego wiedza na temat terminów i obowiązków każdej ze stron w momencie finalizowania umowy , może okazać się bardzo pomocna." http://www.rzu.gov.pl/

Gość jaafaaajj.
no i juz niewiem.Mowicie i tak tak.Zaznacze ze jak sie pytalam czy juz nie bede musiala placic kolejnej sklatki to powiedziano mi ze nie tylko zebym wyslala dowod sprzdazy meilem.To jest AXA DIRECT

Gość To zadzwoń na
infolinię.

Gość jaafaaajj.
ni tak,zadzwonie jutro bo dzis nie mam jak.Ale chcialam sie najpierw zorientowac