Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama brzdąca

mamy 1,5 roczników

Polecane posty

Gość mama brzdąca
21 miesięcy- poważnie??? No takich to i ja nieznoszę...Było sobie rybke kupić to by takich problemów nie miała;D Ja w takich przypadkach to mówie, że nic sie nie stało i jakoś ogarniam to co dokuczył niechcący żeby uczył się samodzielności, a jeśli coś dokuczy specjalnie- hmmmm różnie bywa, upominam, upominam, upominam, tłumaczę, kar nie stosuje bo chyba jeszcze za mały żeby pojąć... zresztą serce mi pęka jak on płacze;/

Gość Katrinn...
ja uwazam ze w tym wieku nie ma dzieci niegrzecznych a zywiolowe, ciekawskie i bardzo dobrze. Trudno zeby dziecko 1,5 orczne siedzialo i nie bylo niczym zainteresowane. Ja bym odrazu pędzila do leakrza bo cos jest nietak.

Gość mama brzdąca
Katrin- ale kurcze są takie dzieci, takie nadzwyczaj ugodowe, albo może tak mi sie wydaje bo nie widze ich na codzień........

Gość 21 miesiecy
ja obecnie jestem w pracy a mąż siedzi w domu i troche rowniez pracuje przy komp, ma taka prace co w domu moze i przy tym malą ma na oku.Czasami w jakies dni posylamy malą do prywatnego klubu malucha na kilka godzin (tam wszelkie zabawy intergracyjne i rozowjowe dzieciom są fundowane) ostatnio akurat maluchy mialy wycieczke na basen z tegu klubu

Gość mama brzdąca
No to fajnie. Ja mieszkam w małej miejscowości i tutaj jest strasznie mało atrakcji dla takich maluchów

Gość mama brzdąca
No to fajnie. Ja mieszkam w małej miejscowości i tutaj jest strasznie mało atrakcji dla takich maluchów

Gość Katrinn...
a wasze tz juz przechodza bunt 2 latka pt. " mało mogę, duzo chce"? Bo moja tak wrzeszczy jak jej czegos nie dam. Ale nie ulegam bo to juz jest terroryzm gówiary. A terrorystom nie ulegam :)

Witajcie dziewczyny :) Ja mam 15 miesięcznego synka, Mareczka. Teraz jestesmy na etapie ''cio to je mama?'' Synek śpi całą noc i wgl jest jakiś nad wyraz grzeczny, mimo że wszedzie go pełno :) Uwielbia tańczyć i robi to nawet w kościele :) i strasznie duzo mowi. fajnie to brzmi jak wszystko przekręca :)

Gość mama brzdąca
kana. de - Witaj w naszym gronie;D Czyli jednak są grzeczne dzieci:)

Gość mama brzdąca
kana. de - kurcze jak dużo mówi Marek? To są aż 4 słowa??? A ja dumna jestem z 2 mojego dziecka;D

Gość mama brzdąca
Rety coś nie mogę dodawać postów;/ Bunt: chyba wkraczamy, jakieś krzyki bez powodu bo "chce" i koniec.Trudno wtedy odwrócić jego uwagę, uwielbia ogólnie wspinać się wszędzie a na zakaz reaguje miną skatowanego dziecka i aferą. kana. de - kurcze jak dużo mówi Marek? To są aż 4 słowa??? A ja dumna jestem z 2 mojego dziecka;D

Gość 21 miesiecy
buntem tego bym nie nazwala ale bardziej sprawdzaniem granicy na ile moge sobie pozwolic i badanie ile mama ma cierpliwosci i w jakich sytuacjach pęka czy ulega.U mnie wlasnie czaasami bywa taka faza malej badania mamy i kodowanie sobie sytuacji jak mama reaguje i czy ustepuje poprzez testowanie mnie przez smarkatą :p To nie ejst bunt ale przejaw ciekawosci na ile rodzic ma tolerancje do dziecka wymussszen i czy wydzieranie sie zda egzamin.Niestety na niekorzysc malej jej testowanie nas obraca sie przeciwko niej :D

No moj synek powtórzy już wszystko, nawet na komputer mówi ''opciutel'' :) Mam ponad dwuletniego chrzesniaka który mówi już całymi zdaniami a dużo czasu ze sobą przebywają. pewnie od niego się uczy :)

Gość mama brzdąca
CZyli co konkretnie robicie w przypadkach takich buntów??? JA kiedyś próbowałam nie zwracać uwagi i skutkowało to kilkunastominutowym płaczem, wyczytałam gdzieś że to budzi agresje u dziecka i teraz staram się coś szybko wymyślić żeby odwrócić jego uwagę. Jak się uda to zapomni co chciał wcześniej

Gość mama brzdąca
opciutel;D hahaha :)

Gość 21 miesiecy
u mnie czasami gdy w akcie gniewu mala strzeli focha ,zlozy rece i zaprze sie ze nie odlozy zabawek na miejsce, ale jak pisaalm, wtedy biore worek w lape i jak z procy leci ,w mig wszystko szybcioutko zbiera z podlogi.Albo jak wylala picie sprawdzając nasza reakcje (patrzyla sie w oczy i wylala,dlatego ze nie dostala na kolacje tego co chciala) wtedy w łape szmata i jedziesz mlodaa dotąd az kropli nie bedzie widac .Jej testy zazwyczaj na jej niekorzysc sie obracają i przewaznie nie powtarza wyskok bo odrazu cofa sie pamieciią co wtedy bylo, i dochodzi do wniosku ze nie oplaca sie jednak.Za to uwielbia ruch fizyczny i wszelkie szalenstwa ruchowe,nawet jak siedzi na kanapie to podskakuje i fikolki robi,albo jak sie zapomni to buja sie na krzesle o co ją odrazu ganimy

Gość mama brzdąca
21 miesięcy- ale jak ją zmuszasz do tego wycierania podłogi??? Bo mojemu milion razy powtórze a on sięsmieje albo mówi " nie mama! "

Gość Katrinn...
ja nie reaguje jak sie wydziera. Biore np ksiązeczke i zaczynam czytac wtedy po minucie ona przychodzi, siada na kolanach i przestaje plakac. Kompletnie ignoruje ataki furii.

Gość mama brzdąca
TAki maluszek ma już taką pamięć i kojarzenie faktów?

Gość Katrinn...
moja jak cos wyleje to tez leci po scierke do kuchnii i wyciera. Albo np wyrzuci wszystkie klocki to potem mowie do niej pozbieraj klocki i zbiera.

Gość Katrinn...
a najlepiej ulwiebia wyrzucac do kosza. Znajdzie jakis papierek i leci wyrzucic. albo podaje jej cos i mowie wyrzuc do kosza ta leci taka zadowolona ze szok

Gość mama brzdąca
katrin- a ja nie potrafie ignorować;/ Zmusiłam się kilka razy ale skutek był odwrotny... był potem jeszcze bardziej nerwowy

Gość mama brzdąca
Taaak wyrzucać do kosza mój też uwielbia ;D Tylko nieraz tam lądują jego zabawki jak mu się zabawa spodoba

Gość 21 miesiecy
a jesli sie wydzierala juz zbyt przesadnie wtedy do pokoiku byla wynoszona lub sama wychodzila i dopiero mogła wyjsc gdy sie wyplacze i uspokoji, bo w akcie spazmow tak malego dziecka nic do niego nie dotrze, bo sie wlasnym wydzieraniem zaglusza , wten czas najlepeij odseparowac dziecko i wyniesc jej w jakies miejsce gdzie nie ma widowni i sie samo uspokoi,bo nasza obecnos i wszelkie proby reagowaia jeszce bardziej nakrecają dziecko w histerii i dopiero to jest manifest, a takto gdy dziecko jest w np swoim pokoiku do tego czasu by sie uspokoilo dziala o wiele bardziej skuteczniej niz nasze przekrzykiwania z wrzaskow malucha.Bynajmniej u moich dzieci to skutkowalo

Mój synek bardzo lubi bawic się klockami a jeszcze bardziej je zbierać. I lubi siedzieć przy oknie balkonowym. to jest jego stałe miejsce :)

Gość Katrinn...
u mnie ignorowanie działa. Nie moge doprowadzic do tego ze potem w sklepie jak nie dostanie jakiejs zabawki bedzie sie kładła i wyła. Musi zrozumiec co to znaczy nie mozna i nie dostanie.

Ja nie ignoruje. Wystarczy że powiem że nie wolno albo ''ojj'' i on juz ucieka

Gość 21 miesiecy
Co do wycierania po sobie np tego soku o ktorym pisalam, to najnormalniej w swiecie komunikowalam ze nie wyjdzie z kuchni dopoki nie zobacze ze wytarla po sobie i naprawde nie wyjdzie z kuchni na zadną bajke czy do zabawek ani spacer dopoki nie posciera tego (nie musialao byc to idealnie na perfekt bo wiadomo dziekco w tym wieku nie da rady dokladnie poscierac) ii wiaodmo, byl wrzask ,pisk na poczatku,placz ze nie chce,ze juz nie bedzie, ale widziala ze nie ma wyjscia,zlosliwie narozrabiala i nikt po jej zlosiwosciach nie bedzie sprzatac.Zupelnie calkowicie inna sytaucja byla gdy bylo to przez przypadek rozsypanie czy rozlanie czegos, to zmienia postac rzeczy,ale jesli to zrobila swiadomie patrząc sie w oczy, no to nie ma zmiluj,siedzisz,placzesz ale wycierasz,i nie ma zabawy dopóki nie wytrzesz. Ja niepozbierane zabawki nigdy nie wywalam na smieci (bo rowniez są tam zabawki ktore byly jako prezent dane dziecku, a czyjego prezentu nie wolno wyrzucac bez zgody nawet tak malego dziecka) to wynosilam na strych albo do piwnicy.Przez jakis okres czasu tam polezaly ,(bywalo kilka dni,a bywalo np 2 tyg) i gdy mala obiecala ze już bedzie je odkladac na miejsce wten czas jej oddawalam i przymoninamal gdzie wyladują jesli nie bedzie je sprzatać.

Gość 21 miesiecy
moja nieraz reaguje na "Przestań,uspokoj sie" a niekiedy sa takie sytuacje ze trzeba wyprosić ją do swojego pokoiku.Zalezy od dnia i jej humoru