Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojona maamaa

14 miesieczniak nie chodzi

Polecane posty

czy sa tu mamy 14 miesiacznych dzieci, ktore same nie chodza ?? mam wrazenie, ze wszystkie dzieci do okola to same alfy i omegi, a moja mala sierotka sama nie chodzi :( za raczke owszem, trzymajac sie czegos tez, ale jak tylko ja puszczam to sklada sie jakby jej prad odlaczyli ;)

Gość mamuśkaMałejZuzi
mój brat zaczął chodzić jak skończył 15 miesięcy i jest geniuszem niemal więc spokojnie

Moja w tym wieku już chodziła,ale każde dziecko rozwija się inaczej. Zgodnie z wytycznymi dziecko powinno zacząć chodzić do 18miesiąca. Może Twoja córka się przewróciła i wystraszyła i dlatego teraz tak niechętnie się zabiera do samodzielnego chodzenia?

Gość tez mloda mama
znam osobiście troję takich maluchów, którew tym wieku samodzielnie nie chodziły. Nie przejmuj się, poczuje się gotowa, sama zrobi pierwsze samodzielne kroczki

Hej glowa do góry:) Mój maluch zaczął chodzic sam jak mial prawie 16 miesiecy:D Za to teraz za nim gonię!!:p . Ma 2 lata i 3 miesiące!

nie przewrocila sie, jestem prawie pewna, bo praktycznie caly czas z nia jestem... kilka razy sie zapomniala, np w sklepie i puszczona zrobila 2 kroki do przodu sama, ale pozniej zaraz siadala na pupe. To nie ejst tak, ze jak jak puszcze to pada na buzie, tylko wlasnie tak sie sklada na pupe... sama nie wiem jak ja motywowac. Nie dziala takie "puszczanie" miedzy mna, a mezem, bo ona zaraz siada, jak tak z zaskoczenia ja puszcze tez siada. ehh

Mi się wydaje że to nie jest nic złego, córeczka mojej sąsiadki zaczęła chodzić jak miała 17 miesięcy. Daj dziecku jeszcze trochę czasu.

Gość tez mloda mama
nic nie rób. Ona któregoś dnia Cię zaskoczy i tyle. Naprawdę nie musisz robić nic szczególnego, a może właśnie jak przestaniecie wyczekiwac i kombinować to córeczka was miło zskoczy

Gość inglesiana1qaa
ja mam ten sam problem,tylko moj mały ma prawie 11 miesiecy,nie potrafi jeszcze stac,nie raczkuje,ma problemy z siadanie,tez jestem zmarwiona,rehabilitujemy sie,ale male postepy :( kiedy twoje dziecko zaczelo same siadac,kiedy sie wspinac do pozycji stojacej?

hmm sama siedziala szybko, siadac z pozycji lezacej zaczela kolo 6 miesiaca, kolo 10 pelzac i wtedy juz stabilnie zaczela przy czyms wstawac, 11 raczkowac

pytalam pediatre czy jest powod do niepokoju, ale pediatra stwierdzila, ze ona ladnie stabilnie stoi, nie ejst wiotka, wiec wszystko jest dobrze i ze w koncu ruszy, ale jakos tak mi smutno jak slucham do o kola jakie to dzieci sa zdolne...

Gość inglesiana1qaa
moj ma 11 miesiecy i jest bardzo wiotki.Najwazniejsze ze juz stoi,teraz tylko czkeac.

Gość inglesiana1qaa
6 miesiecy i juz sama potrafila usiasc z pozycji lezacej ?

dokladnie nie pamietam, ale bardzo szybko siadala, za to pozno zaczela pelzac i raczkowa no i teraz nie chodzi sama...

Gość inglesiana1qaa
za raczke trzymana robi kroczki?

tak za 1 reke ladnie idzie, tak samo przy scianie czy lozku, jak dosiegnie reka od lozka do stolu to tez przejdzie, a jak nie dosiega to siada i na czworaka idzie.

Gość innnnka
mój 2,5 latek zaczął samodzielnie chodzić jak skończył 16 miesięcy. Byłam przerażona bo w około wszyscy już biegali a on tylko za rączkę. Dziś wychodząc na spacerki nie potrafię go dogonić, tak ucieka. Nie martw się, każde dziecko rozwija się indywidualnie. Na przykład córka mojej sąsiadki SAMODZIELNIE biegała już w 9 miesiącu bo było dla mnie szokiem.

no wlasnie najgorsze jest to, ze w moim otoczeniu dzieci zaczely chodzic majac po 9-11 miesiecy, moja przy nich jak opozniona :( no nic zostaje mi tylko czekac :) dobrze, ze sa mamy, ktorych dzieci tez pozno zaczely chodzic, wiec to calkiem normalne :)

mój też tak robił, leniuszek jeden. Na czworaka było szybciej i bezpieczniej i tak czworakował pół roku. A do chodzenia skłoniły go takie długie chrupki kukurydziane :D z nimi nie mógł raczkować a chciał jeść i się poruszać więc zaczął chodzić :D

Mój ma 12 miesięcy i zalwdwie pełza, nie raczkuje i nawet się nie podnosi do wstania. Jak go bierzemy na ręce i chcemy "postawic" na nóżki, to on jakby w ogóle nie wiedział do czego nózki służą. Byliśmy u neurologa dziecięcego, bo teściowa załamywała ręce, ze na pewno coś nie tak - ale lekarz powiedział, ze jak najbardziej z dzieckiem wszystko ok, ze ma czas na pionizowanie do 16 mies. i żeby się nei przejmować, a jeśli nic się nie zmieni za 2 - 3 mies. to przyjść jeszcze raz. Mnei też wkurza, jak porównują synka do innych dzieci w rodzinie - że mówią, ze chodzą, że to, ze tamto. Czy to jakis wyścig szczurów, czy co? Każdy człowiek jest inny.

Gość jajecznisia
Moja corka ma 13miesiecy i chodzi tylko z podparciem,ale do glowy by mi nie przyszlo sie tym martwic. jest silna sprawna wesola i ciekawa,a ze pozniej bedzie chodzic niz inne dzieci -pfff jeszcze sie za nia nalatam

Gość hejjj nie martw sięęęę
dzieci powinny zacząć chodzić do 18 msca. WIęc u ciebie jeszcze duzo czasu :) Poza tym z tego co opisujesz - kilka kroków, chodzenie za rękę, to znaczy że to już kwestia dni, tygodnia - dwóch - góra ;) u mnei tak właśnie było. Nie porównuj dziecka z innymi, bo zwariujesz, każde dziecko ma swoje tempo. Koleżanki synek też był mega do przodu. BYła pomiędzy nimi tylko 2 dni róznicy, a wszystko robił o dwa miesiace wcześniej niż moj :D martwiłam się, ale role sie odwróciły po czasie :D ja nie porownuje, ciesz się ze dziecko jest zdrowe.

Gość Mamaoscara
Witam Co prawda mój maluszek miał 9 miesięcy jak zaczął chodzić ale jak radzą koleżanki nie przejmuj sie każde dziecko rozwija sie inaczej ja ostatnio poznałam dziewczynki które miały 12miesiecy i o staniu mozna pomarzyć tylko dziedziny i z raczkowaniem tez miały drobny problem:-/ to wszystko zależy od dzidzi :-) bez pośpiechu nadejdzie czas i bedzie smigac :-)

Gość mama igorka28
nie martw się ,,na pewno wszystko jest w porządku ,mój synek za kilka dni skończy 13 miesięcy i tez cos mu przeszkadza w chodzeniu ,myślę ze strach ,,bo raz strasznie się przewrócił i od tej pory jest strasznie ostrozny,,za rączke ładnie chodzi przy meblach tez wiec ssię nie martwię ,,puzno zaczął siadac bo jak miał 8 miesiecy,,wiec jak widzisz kazde dzieecko jest inne ,,własnie tylko najgorzej wkurają mnie osoby które wciąź pytają o chodzenie czy juz chodzi i porównują do swoich dzieci........ach

Nie martw sie ;) Moj synek zaczał chodzic jak miał 15 miesiecy, teraz ma 21 i biega jak szalony! wszystko w swoim czasie.. Tesknie za czasami kiedy spokojnie siedział czy lezał teraz tylko "ganianie"za nim ;)

Gość fdgdgf
U mnie było to samo też się zamartwiałam wszystkie dzieci wokoło chodziły, tylko moje leniwe dziecko nie miało zamiaru, rodzinka ciągle pytała czy już chodzi.. aż tu nagle kilka dni po skończeniu 14mieś. zaczęło chodzić :) ot tak.. a też chodziło za rękę, a jak puszczałam to był taki ryk, że hoho.. po prostu się bało :) jak przełamie strach to będzie chodzić. Z dnia na dzień zobaczysz!!

dzieki dziewczyny za dobre slowa :) milo, ze jeszcze mozna tutaj na dobre rady liczyc :)

Gość moje też ma 14
dopiero teraz zaczęła stawiać pierwsze kroki. Długo raczkowała bo od 8 miesiąca a chodzić nie chciała. Też się martwiłam bo jak była noworodkiem to miała problem z bioderkiem :-( Nadal się martwię bo wydaje mi się że jak stawia kroki to mam wrażenie że utyka . Ale nie chodzi zbyt stabilnie więc muzę poczekać jak sprawnie zacznie śmigać na nóżkach.

Gość moja zaczęła 13 m
i też nie chodzi. Przy meblach albo za ręce to tak, a jak nie ma nic do trzymania to siada na pupie i raczkuje.

Gość ratatataj
Nie przejmuj się autorko, mój syn zaczął chodzić mając prawie 15 miesięcy, też miałam to samo odczucie, że wszystkie dzieci w jego wieku już chodzą od dawna, a on nic. Mało tego,gdy wszystkie dzieci w wieku już 8-10 miesięcy wstawały przy meblach, on nie wstawał, nie raczkował, dopiero około roczku były pierwsze próby wstawania przy jakiejś podporze, jak obchodziliśmy jego pierwsze urodziny, to on dopiero co ledwo co zaczął wstawać chwiejnie przy podporach, nie mówiąc o chodzeniu. Potem wszystko jakoś ruszyło, zaczął wstawać, chodzić przy meblach, za 2 ręce, za jedną, w 13 !!! miesiącu zaczął dopiero raczkować.I w efekcie mając prawie 15 puścił się podpory i postawił pierwsze samodzielne kroki. Teraz ma 2 lata i w niczym nie ustępuje ruchowo rówieśnikom, normalnie chodzi, biega, skacze. Tyle że znów mamy następne opóźnienie - z mówieniem. Dzieci oczywiście wkoło mówią przynajmniej jakieś 2-3 wyrazy minimum, a mój praktycznie nic. Tak że nie ma co się przejmować, są pewne granice, do których dziecko ma czas na pewne umiejętności - na chodzenie do 18 miesiąca, na mówienie - do 3 roku zycia,więc nie ma co patrzeć, że jak dzieci w wieku 11 miesięcy chodzą, a moje ma 15 i nie chodzi, to opóźnione, nie jest opóźnione, tylko w normie się rozwija, tyle że zaczyna w późniejszych granicach terminu.