Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biedny żuczek

Matura-pomocy :(

Polecane posty

Gość biedny żuczek

Ktoś ma pomysł z której strony ugryźć taki temat prezentacji? "Świat przedstawiony w realistycznej powieści pozytywistycznej, określ jego cechy i funkcje analizując Lalkę B.Prusa Niby maturzysta ma wolny wybór tematu, ale u nas odbywało się to na zasadzie losowania, żeby tematy się nie powtarzały :/ a ja nie mam żadnego pomysłu na argumenty i wnioski. "Lalkę" czytałem i nic z niej nie rozumiem.

Gość cycatka mężatka
jak można nie zrozumieć "Lalki" :o:o ?

Gość biedny żuczek
Najwidoczniej można...Wolę książki fantasy, a nie typu "Lalki" ;/

Gość szz
beznadziejny temat, sama nie wiem jak ci pomóc. może napisz tak : we wstępie napisz jakie miasta zostały przedstawione w 'lalce', bodajże warszawa i paryż. Potem analizujesz opisy warszawy, piszesz o realistycznym opisie charakterystycznym dla epoki, skup sie na sklepikach żydowskich i biednej dzielnicy nad wisłą, o szarych uliczkach Przy opisie paryża wspomnij o podzieleniu miasta na luksusowe, imponujace pod wzgledem kultury i architektury, oraz dzielnicach przemysłowych ktore kontrastuje ze znajej turystom strony paryża. wspominj o luwrze, tym pomniku adonisa,co to sie tak Izabeli spodobał. Na koniec zestaw wszystko razem, zrob podsumowanie.

Gość biedny żuczek
szz a te cechy?funkcje? :( same opisy nic mi nie dadzą

Trafila Ci sie dobra ksiazka, ale troche malo sprecyzowany temat. Bardzo duzo Ci da jak dorwiesz serial, skladajacy sie chyba z 12 odcinkow (czy cos kolo tego), 1h kazdy. Fakt to stary serial i troche slaba jakos nagrania, ale w niektorych wypozyczalniach mozna dostac. Po tym obejrzeniu serialu nie ma bata zeby czegos nie zrozumiec ;)

Gość biedny żuczek
ale ja przeczytalem książkę i wiem o czym jest, tylko nie wiem jak sie zabrac do tego tematu i jak on ma się do Lalki ;/

Gość normalnie farsa
jak to kurwa losowanie :O gdzie ty do szkoły chodzisz ? weź to do kuratorium zgłoś bo to jest cyrk na kółkach a nie szkoła

Gość biedny żuczek
no sorry, ale takie są właśnie realia naszej edukacji ;/

Gość normalnie farsa
no sorry ale ja zdawałam maturę rok temu i losowania nie było bo w chyba mi się udało i chodziłam do normalnej szkoły 🖐️

Gość kjouioi
I tak macie dobrze, a jeszcze narzekacie. Za dawnych czasow trzeba bylo wkuc 30 tematow i wtedy losowalo sie jeden z nich przed komisja.

Gość szz
funkcie wywnioskujesz na podstawie opisów. np ukazanie biednych dzielnic warszawy ma na celu nadanie powieści cech realistycznych, ukazują pracę, biedę, bez żadnych ubarwień. A turystyczne dzielnice Paryża w porównaniu z przemysłowymi pełnia funkcje kontrastu, ukazania, że ludzie biedni i bogaci żyją często obok siebie tak jakby dzielił ich ogromny mur

Gość biedny żuczek
Nie napisałem, że losowanie to wymóg Ministerstwa tylko mojej głupiej szkoły.

Gość normalnie farsa
nie chce mi się analizować tego tematu ale jedyne co ci mogę poradzić to to żebyś nie streszczała ksiazki 🖐️

Gość normalnie farsa
no własnie według mnie jest to niezgodne z CKE wiec ja bym to zgłosiła jak nie dla siebie to dla innych rocników bo przecież bez jej co to kurwa ma być ? kazdy powinien wybrać taki temat jaki go interesuje, a nie ze ktoś wylosuje jakieś gówno i potem mieć zjebany wynik ;O

Gość biedny żuczek
Zgłoszę po maturze, ok? Bo zależy mi na jej zdaniu a polski ustny i tak nigdzie się nie liczy, więc ucieszy mnie wynik 30 %

Zuczku pracuje w szkole i zajmuje sie m.in. maturzystami mam staly kontakt z wydzialem edkukacji to jest absolutnie niedopuszczalne żeby tematy maturalne były losowane. Ja bym na Twoim miejscu cos z tym zrobila-zadzwon do wydzialu edukacji anonimowo i przedstaw sytuacje i to jak najszybciej bo do 4 kwietnia musicie oddać bibliografię do egzaminu ustnego z polskiego, co oznacza że nic się nie da już zmienic ://// wiem na 100%- to jest niedopuszczalne, maturzysta sam wybiera temat, koniecznie coś z tym zrób.