Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość spadkowo

Zna się ktoś na spadkach i darowiznach? Mój ojciec dostał działki a jego rodzień

Polecane posty

Gość spadkowo

Mój ojciec dostał od swojej matki w darowiźnie działki. Doprowadził tam wodę, prąd, zrobił drogę. Teraz gdy działki są wyremontowane jego rodzeństwo żąda żeby dał im działki bo należy się im zachowek. Co w takiej sytuacji można zrobic?

Gość spokojnie złośliwce
Dostał w darowiźnie ok, ale czy Mama żyje?

Gość spadkowo
własnie podobno wszedł niedawno nowy przepis ze od darowizny formalnie przepisanej też zachowek sie nalezy

Gość spadkowo
Tak babcia jeszcze zyje.

Gość spokojnie złośliwce
Zachowek się należy, jednakże dopiero po śmierci rodzica reszta pokrzywdzonych może sobie sądownie dochodzić swoich praw. Hien nie brakuje w każdej rodzinie niestety. Za życia nie pomagają, ba, nie znają, a potem łapy wyciągają. Zachowek, to jest jakaś część z ustawowego spadku jaki by dostali normalnie, tak że coś trzeba będzie im zapłacić pewnie.

Gość spadkowo
Mój ojciec nie chce się kłócić z rodziną. Poza tym oni już chca go do sadu podac zeby nie czekac na smierc babci.

Gość spokojnie złośliwce
No to oby jak najdłużej żyła. Może też kogoś wydziedziczyć jeżeli ktoś zachowaniem swoim szkodził Babci, to wtedy nic nie dostanie. Ale do sądu mogą iść po zachowek dopiero jak już Babci nie będzie. Trzeba wtedy poustalać spadkodawców, co by się komu należało. Niech robią, poskładają dokumenty, powpłacają po 5% wartości zachowku do sprawy. Jeszcze im się odechce.

Gość Narine24_
A ile lat przed otwarciem testamentu została dokonana darowizna?

Gość njfoiewr9qwe
zachowek jes posmiertny...

Gość spokojnie złośliwce
A to chcieć oni sobie mogą. Babcia za życia może rozporządzać swoją własnością jak tylko jej się żywnie podoba. Mogła podarować nawet sąsiadowi zza płota, czy kościołowi. Oni mogą zażądać zachowku po jej śmierci. Nawet jak złożą pozew, to sąd odrzuci. Poczytaj sobie o zachowku. Ojciec niech nic nie robi. Dostał ,to widocznie mu się należało.

Gość Narine24_
Ej, to rozumiem, że spadek nie został jeszcze otwarty, bo spadkodawca żyje???

Gość spadkowo
Własnie babcia nie wydziedziczy ich. Jest matką i chodźby dzieci ją biły to ona ich kocha i nie weźmie im. To jest naturalne.

Gość spokojnie złośliwce
Narine24_ A ile lat przed otwarciem testamentu została dokonana darowizna? Narine nie mąć, tylko czytaj uważniej, Babcia żyje, nie było otwarcia testamentu.

Gość spadkowo
Tak spadkodawca żyje. Tu nie chodzi o to ze oni chca już dostac zachowek, za zycia bo strasznie kasy chca.

Gość Narine24_
Na razie nie mogą nic zrobić. Dopiero po śmierci będą mogli domagać się zachowku, jeśli nie zostaną zaspokojeni z pozostałej części spadku- należy im się połowa wartości ich normalnego udziału (ale przy obliczaniu wartości całego spadku, dolicza się także tę darowiznę).

Gość spokojnie złośliwce
Dobrze, nie wydziedziczy, ok. Tylko wspomniałam, że jest taka opcja. A jeśli Babcia kocha wszystkich jednakowo, a jednemu tylko dała dobra, to reszta czuje się skrzywdzona. A jeszcze jedno. Oni jak Babci już nie będzie. Mają czas do pół roku na złożenie pozwu. O ile dobrze pamiętam.

Gość Narine24_
Ale ja myślałam, że babcia żyje, ale dziadek umarł...

Gość spadkowo
Tu chodzi o to że oni chca dostac już zachówek za zycia babci bo kasa im potrzebna. Sorry za pomylke

Gość zabezpieczyc dodatkowo .
notarialnie babcia powinna zabezpieczyc ojca, ze wyklucza reszte rodzenstwa i ze te dzialki nie podlegaja dziedziczeniu z ich strony. w mojej dalszej rodzinie byla jazda o dom - byl przepisany na jednego kuzyna ( kuzyn sie opiekowal rodzicami do smierci etc.sam i za to dostal dom) - dwojka rodzenstwa sie rzucila do niego .Dom byl wlasnie przy darowiznie oblozony pismem wykluczajacym dwojke dzieci z dziedziczenia tego domu . przegrali sprawe w sadzie i nie dostali nawet zlotowki .

Gość Narine24_
Szok, że są tacy ludzie. Osoba jeszcze żyje, a oni już się po niej zachowku domagają...

Gość spadkowo
Te rodzeństwo straszne jest po prostu i tyle ale cóż zrobic. Rodziny sie nie wybiera. To notarialne wykluczenie reszty rodzeństwa z darowizny. Mozecie mi to pokazać gdzieś na stronie prawnej gdzie o tym piszą. To byłoby wyjscie.

Gość niech babcia
niech babcia u notariusza spisze w testamencie, ze ich wydziedzicza to wtedy nawet zachowku nie dostaną. ale musi napisać, ze ich wydziedzicza, bo nie opiekowali się nią, bo jak nie poda konkretnej przyczyny wydziedziczenia to i tak będą mogli się starać sądownie o zachowek po jej śmierci

Gość spadkowo
Ona ich nie wydziedziczy ze wszystkiego bo jak wyżej napisałam to jest ich matka i nie chce ich szkody.

Gość Narine24_
Możecie się zabezpieczyć w ten sposób, że babcia złoży oświadczenie w formie aktu notarialnego, że darowizna zostaje wyłączona ze schedy spadkowej.

Gość doremifasola
nie rozumiem dlaczego rodzice tak robia ze przepisują majatek na jednego syna:-( A kim jest rodzenstwo twojgo ojca, jakieś odrzutki???????????????????????? Majtek dzieli się albo po równo albo rodzice powinni przeewpisac trochę wiecej majatku temu dziecku ktore z nimi mieszka!

Gość doremifasola
a mozesz mi wyjasnic autorko dalczego babcia przepisała majatek tylko na twojego ojca?????? gdybym byla na meijscu rodzentwtwa to tez bym sie upominała o swoje

Gość doremifasola
u mnie w rodzinie tez była taka sytyuacja ze matka przepisała ziemie na dwóch synów a trzeciego ( mojego ojca) pomineła:-( To jest chore, nienormalne prawo bo wiadomo ze starsza osoba czesto jest manipulowana i robi to co jej dzieci każą. Majątek powienien byc dzielony na wszytskioe dzieci!! czemu działki dostał tylko twoj ojciec??????:-( ma racje rodzentwo twojego ojca ze ebdzie sie domagac zachówku

Gość doremifasola
autorko czemu tylko twoj ojciec dostał spadek??

Gość doremifasola
autorko czemu tylko twoj ojciec dostał spadek??