Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szz

Nie chcę, żeby zdrabniano imię mojego dziecka

Polecane posty

Gość szz

Nie podoba mi się zdrabnianie imion. Jestem w ciąży i zastanawiam się nad kilkoma pięknymi imionami ale denerwuje mnie ich zdrobniała forma np Aleksander - Olek, Aleks Anastazja - Nastka Jeszcze gorzej jest kiedy, szczególnie młodzież, zgrubia imiona np na Jacka mówiąc Jaco, na Ernesta Erno...to brzmi naprawde prostacko. Nie wiem jak uniknąć przekształcania imienia dziecka, kiedy w Polsce ludzie przestaną używać zdrobnień i zgrubień?

Gość szz
Ja mam na imie Kleofantyna

Gość spacecowgirl
Obawiam się, że tego nie unikniesz. Dla mnie brzmi absurdalnie zwracanie się do dziecka pełną formą imienia...

Gość asiasrasiaxxxl
cześć Klesia

nastepna idiotka nazwij go Wiesław i zabron ludziom zdrobnien jak ktos powie Wiesio to go pozwij

Gość Nie wyobrażam sobie
zdrobnienia imienia Iwo, wiec może to jest imię dla Twojego dziecka?:)

Gość Nie wyobrażam sobie
Widocznie mam jednak słabo rozwinięta wyboraźnię:D ale wg mnie to już wymysły te 'iwusie i iwki';)

Gość szz
Mój mąż ma piękne starosłowiańskie imię Belzebub.

Gość K.O.T.
nazwij sztorm, to modne http://wyborcza.pl/1,75477,9703616,Na_imie_ma_Storm__To_ona_czy_on_.html

Gość Ty se możesz nie chcieć
A inni to zrobią. Chujowe masz zachcianki.

Gość Mama Bartka i Oliwki
nawet jeśli Tobie zdrobnienia sie nie podobają, to Twoje dziecko może miec na ten temat inne zdanie;)

Gość ghghghgh
wybierz krótkie imię typu Ewa, czy coś co ma ładne zdrobnienie, które ci sie podoba. Bardzo mało prawdopodobne, że ludzie będą używać pełnego imienia, które ma więcej niż dwie sylaby

Ludzie zdrabniają imina, bo nie chce im sie wymawiać całego, szczególnie dzieci, trudno, żeby goniac za piłką wołały "Aleksander". :o Poza tym zdrabniając imię w pieszczotliwy sposób, okazujemy swoje uczucia. Większośc mówi do kochanych osób "kotku, słoneczko" itd. Nawet mój kot ma chyba z 5 zdrobnień :)

Gość mi sie podoba imie
Magdalena, zazwyczaj ludzie używają zdrobnienia Magda, rzadko Madzia, wiec dla dziewczynki może własnie to?

Nie ma ładniejszych imion: Kasia,Ania,Karolina,Magdalena,Tomek,Kuba,Piotr. Kobiety dlaczego krzywdzicie swoje dzieci skazują je na imię Tytus lub Nadia.

jak ludzie będą chcieli zdrabniac to im nie zabronisz. i nie da nic nadawanie krudnkiego imienia. znam jedną Ewę zwaną przez babcię zazwyczaj Ewunią. mój syn Karol ala wszystkich jest Karolkiem. znam jeszcze kilka przypadków gdzie łatwiej wymówić pełne imię niż zdrobniale ale i tak są te dzieci wołane zdrobniale.

Gość lihgpidsfhgps
w Polsce ludzie nie przestaną zdrabniać imion, tylko dlatego, że ci się to nie podoba. Proponuję emigrację, albo od razu nazwij dziecko np. John. Ale co zrobisz, jak koledzy zawołają Johny? Swoją drogą, masz durny problem.