Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agnieszka24ck

DDA

Polecane posty

Musicie na początek z tymi nerwami coś zrobić ;) to chyba objaw strachu przed innym życiem czy jakoś tak ;)

mala czarna nusia nie daje sobie rady jestem bardzo nerwowa do corki choc ma raptem 10 miesiecy . moj stres nerwy odbijajja sie niestety na niej To bardzo źle robisz. Nie możesz się wyładowywać na dziecku. Robisz jej krzywdę.:(

Dziewczyny, lepiej same się wyciszcie bo kiedyś wasze dzieci będą zakładać tematy: Miałam matkę histeryczkę.:( To że wy jesteście nerwowe to nie wina waszych dzieci.

Gość agnieszka24ck
ja biiore leki na DDA chodze pomaga najgorsze jest to ze strasznie meczy to ludzi wiec treba robic dobra mine do zlej gry i zyc bo jak komus mowisz o tym zaraz rzucaja sie na mnie ze niee doceniam zycia ze narzekam i wogule ja potrzebuje rozmawiac lecz nikt sluchac nie chce wiec sie zamykam w sobie i zyje jak powinnam zyc ale to wegetacje przypomina niz zycie

Gość agnieszka24ck
SILVERGOLD ja panuje staram sie dla nich i zyje widzisz dlatego to nas zniszczylo tobie latwo powiedziec wez opanuj luzuj ja wiem w teoriii wiem dlaego uczeszczam na terapie i sie staram jak moge choc latwo nie jest

DDA to jest szereg zachowań, nad którym człowiek nie panuje, taki jest i tyle.

To nie to samo:) Ja jestem cholernie zimną osobą np. Mimo że dla mojego mężczyzny czy bardzo bardzo blisko osób jestem jedną z najcieplejszych osób jakie znają.

Gość agnieszka24ck
Wołaj, aż ktoś usłyszy wołaj,na przekór ciszy wołaj w świat skuty mrokiem, aż się otworzą źrenice okien. Wołaj, zaufaj sobie wołaj, aż ktoś odpowie wołaj do śpiących ludzi, aż między nimi człowieka zbudzisz."dziekuje silvergoold a jamam dozo ciepla i naprawde to dla mnie wazne ze calkiem ktos nieznany mi jak wy dzis piszecie ze mnaa normalnie i staracie sie zrozumiec

Skrót DDA pochodzi od wyrażenia Dorosłe Dzieci Alkoholików... ... i oznacza osobę wychowaną w rodzinie alkoholowej, tam gdzie przynajmniej jedno z rodziców nadużywało alkoholu i mającą wynikłe z tego problemy emocjonalne. Dzieci dorastające w rodzinach „zdrowych, otoczone miłością, wsparciem i bezpieczeństwem, miały możliwość nauki obrony swoich praw, mówienia „nie i wyrażania siebie i swoich uczuć. Takie dzieci w dorosłe życie wkraczają z poczuciem bezpieczeństwa, umieją radzić sobie w kontaktach interpersonalnych. Rodzice uczą ich jak funkcjonować w codziennym życiu, nawiązywać relacje z innymi ludźmi, bawić się, śmiać i pracować. DDA w swoim dzieciństwie często spotykały się z przemocą, agresją, wykorzystywaniem lub zaniedbaniem. Wstydziły się pijących rodziców, a wspomnienia i nauki wyciągnięte z tych lat bardziej utrudniają niż pomagają żyć. Środowisko wypaczyło u nich sądy o nich samych i otaczającym świecie, często są to osoby zakompleksione i nie wierzące w swoje możliwości. Wiele dzieci z rodzin alkoholowych, po wkroczeniu w dorosłość zaczyna pić i doświadczenia z dzieciństwa rzutują na ich dorosłym życiu. Ciężko im założyć i utrzymać własne związki, a także odnaleźć się w roli rodziców. Istnieje kilka typów DDA: wyobcowani, smutni, skrzywdzeni, uzależnieni, współ uzależnieni, odnoszący sukcesy, z poczuciem niższości. Poczucie niższości i niekompetencji towarzyszące Dorosłym Dzieciom Alkoholików odzywa się w kontakcie z innymi osobami. Składa się na nie kilka czynników: kiepski obraz siebie wyniesiony z wczesnego dzieciństwa, brak dobrych doświadczeń w bliskich relacjach z ludźmi i brak podstawowych umiejętności interpersonalnych (rozmawianie, nawiązywanie bliskich kontaktów, rozwiązywanie konfliktów czy nieporozumień).

Gość agnieszka24ck
silvergold jakbym o sobie czytala dokladnie tak jest

Gość agnieszka24ck
dziekuje lubie literature sztuke tak naprawde tam moge byc kim chce ladny kwiatek

Dorosłe Dzieci Alkoholików (DDA) - Jak im pomóc? Dorosłe Dziecko Alkoholików aby czuć się zdrowe i spełnione musi odkryć swoją prawdziwą tożsamość oraz zaaprobować i pokochać siebie. Jeżeli w zachowaniu danej osoby są rzeczy, które utrudniają funkcjonowanie dobrze pokonywać je robiąc plan na następny dzień. Jeśli jest to nadmierna złość zaplanować by następny dzień był dniem bez złości, jeśli nadmierna nieśmiałość zrobić plany zmierzające do jej pokonania choćby przez jeden dzień. 24 godzinny plan nazwany: „tylko dzisiaj pochodzi z wspólnot AA i bierze się z pomysłu by przez następne 24 godziny dobrze przeżyć swoje życie. Postanowienia z tego programu brzmią: -Tylko dzisiaj postaram się przeżyć dobrze ten jeden dzień i nie będę próbował rozwiązać od razu wszystkich moich życiowych problemów. Mogę w ciągu tych 12 godzin robić coś, co przeraziłoby mnie, gdybym musiał zajmować się tym przez resztę życia. Tylko dzisiaj będę szczęśliwy. Tylko dzisiaj dostosuję się do okoliczności zamiast próbować dostosować je do moich potrzeb. Przyjmę to, co mi da los. Tylko dzisiaj nie będę krytykował, nikogo oskarżał, nikogo ustawiał. Tylko dzisiaj będę miał program. Być może nie będę się stosował do wszystkich jego zasad, ale będę go miał. Tylko dzisiaj ochronię siebie przed dwiema chorobami: pośpiechem i niezdecydowaniem. Tylko dzisiaj znajdę dla siebie spokojne pół godziny, aby się zrelaksować. W ty czasie spróbuję się przyjrzeć mojemu życiu z lepszej perspektywy. Tylko dzisiaj nie będę się bał i będę cieszył się tym co mam. Emocjonalne problemy Dorosłych Dzieci Alkoholików może pomóc rozwiązać świadomość mocy kształtowania swojego życia w dowolny sposób. Oczywiście pozytywny. Świadomość prawa do szczęścia, prawa do wyrażania siebie i otaczania takimi ludźmi, jakich lubimy i szanujemy to jeden z podstawowych kroków.

Gość agnieszka24ck
coz wiecej mozna powiedziec silvergold mowisz za mnie

Te mądrości to nie moje tylko ściągnięte.:) A piosenki też znajome. Każda ma swój przekaz.🌻

Gość agnieszka24ck
aj tam dosc na dzis smutkow bo glowa od tego boli

ja jestem też typem DDA. wszystko co zaplanuje to mi sie udaje. W związkach również, ale no właśnie...to wszytsko czysta kalkulacja. Byłam na testach psychologicznych w LO, nie mam żadnych emocji- osobowość psychopatyczna. Jedyne co przynosi mi satysfakcje to dobrze wykonane zadania w pracy i osiąganie wyznaczonych celów. No właśnie to satysfakcja, bo nawet nie radość. Mam wrażenie że z tak błahych rzeczy cieszą się idioci albo niedorozwinięci (a że sama emocjonalnie jestem to mnie w zasadzie nie obchodzi i jakoś tak nie myśle o tym), wynik testu też mnie jakoś specjalnie nie wzruszył. Generalnie nic nie czuje, poza fizjologicznymi potrzebami. Ale wiecie, nie jest mi z tym źle. Powiedziałabym, że nawet zaczełam doceniać ten totalny zlew na wszytsko. Nie przejmuje się byle gównem. Mam wspaniałego faceta, który mówi mi że jestem potworem :P Nie wiem nawet czy go kocham, bo chyba nie wiem co to znaczy. Pociąg fizyczny odczuwam. Może fakt,że jestem tak mocno świadoma siebie sprawia że jest całkiem dobrze?:P coś na kształt uczuć mogą wywołać u mnie małe zwierzątka, ale np. już nie dzieci. Tylko mnie irytują.

Gość agnieszka24ck
slivergold jesli moge cos zaproponowac jesli masz facebooka moze dasz namiar jak masz oczywiscie ochote dawno nikogo nie poznalam a czasem pogadac warto sie poznawac ale mowie jak tam chcesz

Gość agnieszka24ck
mariannam27 bo sie boisz czuc bo boisz ze znow ktos zrani na zewnatrz jestes silna twarda wiesz czego chcesz do tego dazysz ale boisz sie uczuc i dlatego nieedopuszczasz ich do siebie

Gość agnieszka24ck
tto chyba ja tylko w tym tkwie jak ktos chce sie wymieenic facebookiem pogadac prywatnie o tym to z chcecia jestem za

Gość agnieszka24ck
spoko silvergold alejak ktos chce to pisac

Tyranozaurus Rex. Ty masz psychopatyczną osobowość:( Zmiana w zachowaniu wyjdzie ci na dobre:) Brr.. ciary mi przeszły po grzbiecie.