Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 remia19

badanie dematoskopowe ?

Polecane posty

Go艣膰 remia19

Dziewczyny kt贸ra mia艂a robiona dermatoskopie ? ja sie wacham czy zrobi膰 tylko kilku znamion, czy ca艂ego cia艂a. Jak to wyglada lekarz najpierw oglada znamiona , apotem decyduje do ktorego u偶yc dermatoskopu? trzeba rozebra膰 do bielizny czy ca艂kiem, na co mam sie przygotowa膰

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 moooonia
DERMATOSKOPIA To nieinwazyjna metoda diagnostyczna wykorzystywana do oceny znamion i nowotwor贸w sk贸ry. Jest metod膮 szczeg贸lnie przydatn膮 w r贸偶nicowaniu znamion barwnikowych. Pozwala rozr贸偶ni膰 znamiona 艂agodne, niewymagaj膮ce interwencji chirurgicznej i znamiona podejrzane, wymagaj膮ce cz臋stszych kontroli lub usuni臋cia chirurgicznego. Jest to szczeg贸lnie wa偶ne u os贸b posiadaj膮cych du偶膮 liczb臋 znamion. Dermatoskopia pozwala na rozpoznawanie nowotwor贸w sk贸ry nawet na bardzo wczesnym etapie ich rozwoju. Nale偶y podkre艣li膰, 偶e wczesne wykrycie nowotworu sk贸ry pozwala na jego ca艂kowite wyleczenie. Badanie dermatoskopowe polega na ogl膮danie znamion sk贸rnych urz膮dzeniem powi臋kszaj膮cym obraz 20-krotnie, posiadaj膮cym o艣wietlenie boczne, kt贸re pozwala uzyska膰 鈥瀟r贸jwymiarowy obraz sk贸ry. Trafno艣膰 diagnozy uzale偶niona jest przede wszystkim od do艣wiadczenia lekarza wykonuj膮cego badanie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 0000000000000000000
czy dermatolog za pomoc膮 dermatoskopu jest w stanie jednoznacznie stwierdzi膰, 偶e dana zmiana jest czerniakiem ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 odswie偶anieeeeeeee
????????????

Udost臋pnij ten post

Ja mia艂am takie badanie-rozebra艂am tylko "g贸r臋" do biustonosza i mia艂am ogladane znamiona za pomoc膮 dermatoskopu. Jedno znami臋 pani onkolog sie nie podoba艂o i mia艂am je wyci臋te w ciagu 2 czy 3 tygodni i pr贸bka posz艂a na badania do Krakowa-na wynik czeka sie oko艂o 3 tygodni-u mnie zmian nowotworowych nie wykryto. I planuj臋 chodzi膰 na badania kontrolne co roku:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 blumoooooon
Jak posz艂am do dermatolog z pieprzykiem na szyi bo mia艂 nieregularny kszta艂t, ale okaza艂o si臋 ze jest ok. potem sprawdzi艂a jeszcze plecy r臋ce i tu艂贸w, musia艂am zdj膮膰 tylko bluzk臋

Udost臋pnij ten post