Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moje 13 miesięczne dziecko

moje 13 miesięczne dziecko

Polecane posty

Raczkuje jak oszalałe, samo siada ,wstaje zwłaszcza przy kanapach ale jeszcze nie chodzi. Jak weźmiemy za rączki to chodzi ale samo nic a nic. Czy mam się czym martwić?

Gość moja córka
moja wczoraj skończyła 13 miesięcy i tez nie chodzi ...spokojnie jeszcze maja czas:)

Jakbym 'słyszała' siebie ;) Moja ma 12,5 msc raczkuje od 8 miesiąca, tak samo z chodzeniem "przy czymś" zaczęło się od łóżeczka, potrafiła go obchodzić na około przez pół dnia :P potem chodzenie przy meblach, chodzi jak się czegokolwiek trzyma, nawet nie trzyma lekko dotyka i czuje się pewnie, ale sama nie poszła jeszcze nigdy, jak czuje się niepewnie to odrazu siada. :)

Zosia za tydzień kończy roczek i ma tak samo jak Twoja. Też raczkuje, siada, chodzi przy meblach i za ręce, wspina się na wszystko co się da a sama nie chodzi. Kiedyś w końcu zacznie ;)

Gość nvjjjjddmqoqo
Moja corka zaczela raczkowac majac 11 m-cy. Jak miala 13, to zaczela wstawac przy meblach i chodzic. samodzielnie jednak sie puscila i poszla majac prawie 15 m-cy. Tylko tesciowie i pediatra zyc mi nie dawali. Dobrze, ze ich olalam. Teraz corka tesciowej ma syna-ma roczek i pelza jedynie. ale jakos coreczce tesciowa nie prawi moralow, ze dziecko 12-m-cy i nie chodzi. Tak, jak mi trula. Nie musisz sie martwic, zapewniam Cie. Kazde dziecko rozwija sie we wlasnym tempie, nie ma co na sile przyspieszac.

a czy Wasze też tak mają. To znaczy trzęsą im trochę nóżki jak stoją?

moje to nawet nie chodzi przy meblach tylko wstaje bierze co chce do rączki albo chce się wspiąć na kanapę i siada

Gość nvjjjjddmqoqo
moja mala sie bala sama chodzic bez trzymania. wiesz, jak pokonala lek? Na podworku. Stanela sobie z pilka w raczkach. myslala wiec ze sie tej pilki trzyma i puscila sie do przodu :)

moja tak zrobiła kilka raz z klockiem, wzięła go w rączki i zapatrzyła się na tv i tak stała z minute,ale jak sie zorientowała to odrazu na pupe

Moja też do niedawna tylko wstawała brała coś i siadała ale teraz już chodzi i nawet robi takie tricki ze puszcza się na chwile robi krok miedzy np naszym łóżkiem a komodą i z powrotem dopada komody i idzie dalej. Także widzę postęp. Jak chodzi za ręce to jej się nogi trzęsą trochę i nieporadne kroki stawia :) Śmieszna żabula z niej. Myślę ze do 2 miesięcy powinna już sama biegać. Trochę choroba jej dala w kość i ją osłabiła a trochę to ze dosyć okrąglutka jest. Tez już słyszałam ze powinnam ja przebadać bo przecież roczek na karku a ta nie chodzi, o zgrozo nie mówi. Nadaje się na terapię jednym słowem ;)

Gość ssswqswqswqdwqdwqdr43t56y657u6
moja ma 15 miesiecy i zaczela chodzic 2 tygodnie temu i jeszcze czasem sie zapomni i sie przytrzymuje czegos....

No moja też nie mówi, nie chodzi. matko święta ;) i mam dość tych wiecznych pytań "nie chodzi jeszcze? ojeju" kurnaaa! ;)

i dokladnie tak jak wyzej napisane musza sie odwazyc! moja mala czasem jak sie zapomniala to stala sama na srodku pokoju a jak sie zorientowala ze jej nie trzymam ani nie trzyma sie mebla to odrazu bach na tylek.... tez sie martwila, ze to pozno, bo dzieci kolezanek w podobnym wieku byly juz dawno chodzace ale przyszedl czas na moja niunie i teraz smiga:)a jeszcze niedawno sama zakladalam podobny temat

do wredniak- ja tez ciagle wysluchiwalam ojejjjj dlaczego N. jescze nie chodzi, albo" oo cos pozno, konsiltowalas to zlekarzem" takze takie teksty powinno sie olewac

najbardziej wkurzają mnie te uwagi ojej to ona jeszcze nie chodzi boże czemu ty jeszcze u lekarza nie byłaś napewno coś jest nie tak. A są jakieś sposoby żeby zachęcić malucha do chodzenia?

moja dzisiaj skonczyla 14 miesiecy i tez sama nie chodzi. za 1 raczke tak, trzymajac sie czegos tez, ale sama nie :/

Gość nvjjjjddmqoqo
Mi wiele osob wmawialo, ze moje dziecko chore jest. Jedna kolezanka w szczegolnosci. Najlepsze jednak, ze jej syn tez zaczal chodzic sam, gdy mial 15 mcy:P widzialam jej mine, gdy przychodzilam a jej maly tez nie chodzil samodzielnie, ale patrzylam z politowaniem tylko. bo ona go od 6 mca w chodzik wkladala i sie szczycila, jak maly w nim zapieprza, a jak mial rok? to tylko na tylku siedzial, nie wstawal sam, nawet nie probowal, bo byl przyzwyczajony, ze ona go wklada w chodzik i tylko w chodziku potrafil biegac wrecz.

Gość klaskks
Mój syn zaczął chodzić jak miał 10 miesięcy. Córka koleżanki jak miała 15 miesięcy - dziecko dziecku nierówne... wszystko w swoim czasie :)

a zakładacie dzieciom buty? Używacie do tego kleju kropelki czy poxiliny? Bo już nie wiem co kupić malej żeby choć 10 sekund buty były na nogach ;) Po domu to tam luzik mogłaby sobie na boso chodzić (i najczęscie chodzi bo skarpety to wróg) ale jak ją chce postawić gdzieś poza domem to musi mieć buty a ta nie chce, heh

No tak te uwagi, że "Ojej to nie chodzi jeszcze" " byłaś z tym u lekarza"? są dobijajce! olewam je! a najlepszy tekst jaki uslyszalam to był mega. Moja w domu chodzi w samych skarpetach antypoślizgowych. a na dworze do tej pory siedziała w wózku wiec nie miala bucikow. (to też uwagi jak dziecko może nie mieć bucików!!) najlepiej to już adidasy od urodzenia zakłądać. ale ja nie o tym miałam pisać. Teraz szukamy pierwszych butow dla małej i usłyszałam od ciotki-klotki, że jakby miała wcześniej buty zakładane np. po domu to szyciej by zaczęła chodzić! no żesz ;)

co do butów dopiero teraz przymierzam się do zakupu bo dzięki temu na dworzu będzie można ją stawiać. w domu chodzi w skarpetkach antyposlizgowych . Znajoma rehabilitantka powiedziala że nawet jak będzie biegać po domu skarpetki wystarczą a na dwór to już mówiła żeby teraz kupić buciki

ja też teraz się przymierzam do kupienia butów, co dla większości było niezrozumiałe, że jak dziecko może nie mieć butów! brak butów=biedne dziecko. to mnie wkurzało najbardziej! teraz wiosna jest, a moja na spacerach juz nie usiediz w wózku, wiec butki muszą być, ale wcześniej nie widziałam sensu.

Gość Ktosiekkkk
moje dziecko ma 13 miesiecy i biega jak oszalales przy meblach chodzilo jak mial 8-9 miesiecy jak 10 to juz samodzielnie teraz wchodzi juz na lozko bez problemu i po schodach sie rwie chodzic ale kazde dziecko inaczej znajomej corka ma 16 mies i juz mowi :D chlopcy zaczynaja np pozniej

Gość fgggggggg
wredniak bo dziecko powinno miec butu jak zaczyna stawac a nie dopiero teraz jak ma juz 13 meisiecy

Co Ty mówisz ;) dziecko powinno jak najdłużej chodzić bez butów! najdluzej jak się da, nawet na dworze jak jest sprawdzony teren najlepiej na bosaka :)

Gość Niuniulkai
Moja Nadia w niedziele kończy roczek i też nie chodzi. Od 6 miesiąca raczkuje. przy meblach owszem, na łózko z łatwością się wdrapie, z fotela na fotel przejdzie z 2 kroczki, za rączke idzie pewnie no ale sama się nie puści odrazu na pupe i ucieka na czworaka

Gość hoggacia
Moja corkajutro skonczy 13mcy staje al e tez nie chodzi. do glowy by mi nie przyszlo,zeby sie tym martwic :p nie gadaj tyle z mamuskami i na pewno sie nie porownuj. jakby miala 2lata to ok ale ona nawet jeszcze 18mcy nie ma. to,ze dziecko nie robi czegos w gornej granicy normy,to zaden powod do niepokoju.

darujcie sobie wpisy moj biega jak oszały i takie tam bo mnie tylko dołujecie:(