Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bbobovitka

Jak to jest? Głupie pytanie odnośnie żywienia

Polecane posty

Gość Bbobovitka

Niby potrawy sie zaczyna wprowadzać po 4 miesiącu ale w schemacie żywienia jest że w 5 - zupka, deserek. O co kaman? Jeśli dziecko skończyło powiedzmy dzisiaj 4 miesiące to jak się mówi że wchodzi w 5 miesiąc czy chodzi o to że dziecko zaczyna próbować skończywszy 4 m-ce ale potrzebuje miesiąca żeby w 5 już mieć nowy schemat żywienia?????

Gość Bbobovitka
up

Gość Bbobovitka
nikt nie wie?

Gość minni
w piątym miesiącu czyli gdy skończy się 4 miesiąc to można. Chodzi o piąty miesiąc trwający a nie zakończony.

Gość ale o co ci chodzi?
Skończyła 4 miesiące, to zaczyna piąty i masz jej wprowadzić warzywa i owoce. Czego ty nie rozumiesz?

Gość Polozna_H
A ja polecam lekture najnowszych zalecen WHO gdzie mowa o tym by dzieko do 6mies zycia karmic wylacznie mlekiem.Wprowadzono juz zmiany na zachodzie uswiadamiajac rodzicow i zapoznajac z najnowszymi wynikami badan.

Gość b.e.a.t.a
Polozna_H -> troszke nie na biezaco jestes, te zalecenia nie sa juz takie najnowsze i nowe badania wlasnie zaczely podwazac ich zasadnosc.

Gość Bbobovitka
Dzisiaj właśnie ma 4 miesiące. Czyli wchodzi w 5 miesiąc tak? W schemacie jest "w 5 miesiącu zupka i deserek w ciągu dnia" to ja mam na chama szybko zamiast mleka dać zupę? I deser tego samego dnia? Czy trochę zupki, po zrobionej kupce deserek dać i dalej obserwować? Nie kumam jak to się liczy. Wg mnie to ma 4 miesiące i już!!! I miesiąc czasu na oswojenie się ze smakami. Więc wg mnie w 5 już będzie lecieć wg schematu (zupka zamiast jednej porcji mleka i deser) Oświećcie mnie bo zwariuje. Może ja jestem jakaś głupia, ale muszę zapytać!

Gość Polozna_H
' Current recommendations indicate that breast milk or formula should be babys main source of nutrition until at least 6 months of age. While many pediatricians recommend starting solid foods sometime between 4 and six months of age, the earlier introduction of solid foods may have certain risk factors; consult your pediatrician. For example, the "Introduction of complementary feedings [solid foods] before 6 months of age generally does not increase total caloric intake or rate of growth and only substitutes foods that lack needed nutrients and the protective components of human milk (and formula). I.2012'

Gość Bbobovitka
czy jest tu ktoś w miarę normalny? No ludzie proste pytanie.

Gość Bbobovitka
W 5 czyli teraz wiem ale czy teraz już na stałe zupę dawać? A co z innymi smakami? Z próbowaniem?

Gość weź idź stąd
kurwa, weź sobie wygoogluj, jak można mieć dziecko i takich podstaw nie wiedzieć :O

Gość już ci chciałam odpisać
ale jak się rzucasz, że forumowicze nienormalni i głupi, bo na proste pytanie nie umieją odpowiedzieć, to nic ci nie napiszę

ja zaczelam od marchewki,ktora dawalam tydzien,,,teraz caly tydzien jablko,,,,,potem caly tydzien npmarchew z dynia,,potem np marchew z ziemniakiem...itd itp... moja zje 3 lyzeczki i zapija piersia,,,tez niedawno skonczyla 4 mc...

Gość Konsternacja........
boze... nie daje sie dziecku na piersi stalych pokarmow przed skonczeniem 6 miesiecy.. butla to co innego..

Gość b.e.a.t.a
Eh, owszem te rekomendacje sa biezace, ale obowiazuja od 10 lat wiec wcale takie najnowsze nie sa. Bbobovitka - > Nie wiem, czy jestem wystarczajaco normalna :) ale.. dziecko skonczylo 4 miesiace wiec zaczelo piaty miesiac. Mozesz podawac sloiczki od piatego miesiaca. Zacznij od paru lyzeczek i stopniowo zwiekszaj ilosc. Po paru dniach jesli nie bedzie niepokojacych objawow (wysypka, biegunka, bolacy brzuszek) mozesz podac cos innego. Przeznacz ten piaty miesiac na nauke jedzenia, dziecko na poczatku zje najwyzej pare lyzeczek, pod koniec piatego miesiaca bedzie juz ladnie zjadac cala porcje.

kretynka to jestes ty pani wielce mądralińska. a to ze daje dziecku stale pokarmy,mimo ze jest na piersi - to zalecenie lekarza. mądralinskie i wielce skonsternowane...pfii... nie jestem jakims niedoukiem zeby schematow zywienia dziecka nie znac. gdyby bylo wszystko ok,to bym sie do nich stosowala. moje dziecko ,moja sprawa. komentujecie a guzik wiecie... a jak widze POMARANCZCE musialam gdzies wczesniej na odcisk nadepnac - co,nie zgodzilam sie z twoim zdaniem ? dziecinne zagrywki... pfiii :P

Gość Najprościej
Zaczynasz od jabłka i soku z jabłka. Potem warzywa - od marchwi. Stopniowo następne. Nie wprowadzasz NARAZ, bo nie wykryjesz uczulenia w razie czego. Z mięsem jeszcze czekasz. Potem sprawdź, kiedy żółtko.

Gość Dziecinna odzywka to
pfiii :P

Gość Bbobovitka
właśnie o to mi chodziło b.e.a.t.a. że ten miesiąc trzeba przeznaczyć na naukę, poznawanie smaków. Jedyna mnie zrozumiałaś. Sorki za obelgi do was wszystkich. Bo dużo czytam, niby wszystko wiem ale to jedno mnie zastanowiło

Gość Konsternacja ma rację
nie daje sie dziecku na piersi stalych pokarmow przed skonczeniem 6 miesiecy..

Gość Najprościej
No cóż- nie warto radzić.

Gość do bambusikk ........
zmiane lekarza polecam,jakis starej daty jest. niszczysz dziecku uklad pokarmowy.

Gość Ona wie lepiej
pfiii :P

tak, zamiast sluchac lekarza,bede sie was radzic :) jak cos jest inaczej,niż po waszemu, tzn ze jest źle ? :D nikomu nie dogodzisz na tym swiecie :)

Gość kolka123456
boze co za ciipy niektore tu siedza to szok, jak robisz laske odpowiadajac to nie udzielaj sie wcale do autorki dawaj sloiczki jednoskladnikowe na poczatek po 4 miesiacu ( chyba nie ma juz od 5, ale to jedno i to samo), moze sama zetrzec jablko, a potem mieszac po 2 skladniki, sama zobaczysz ile to czasu potrwa bo czesto to zalezy od dziecka.

Gość do kolki
laske to ty swojemu staremu wypierrrdalaj zrobić

Gość kolka123456
chwilowo mi nie dane, wiec pozwol ze sie powtorze: ciiiiippppppppppppppppyyyyyyyyyyy

KAZDE dziecko jest INDYWIDUALNOSCIA :P a moje dziecko jest w pełni zdrowe i normalne. i nikomu nic nie doradzam,tylko przedstawiłam swój przypadek. - nie widze w moim poscie zadnych rad . :D *** a tobie to sie chyba nudzi i z tej nudy ludziom tu dopierrrdalasz :) zawiść ach,ta zawiść... miłego wieczoru.

Gość potrzebujesz?
Bo masz kolkę własnej? :P