Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajkaaaaaaaa

codzienne drinkowanie

Polecane posty

Gość koszysta
Jesteś starsza? Czyli masz co najmniej 30lat i nie wiesz w tym wieku czym jest współuzależnienie? No to ciekawie:)

Gość
Współuzależnienie Wszyscy, których dotyka problem alkoholowy przeżywają to samo. Pamiętaj o tym ! Z czasem ich zachowanie nabiera cech tzw. współuzależnienia, przez które rozumieć należy destrukcyjne, szkodliwe przystosowanie się do życia w nienormalnej sytuacji. Sprawdź, czy również Ciebie dotyczy ten problem ! Jesteś nadodpowiedzialna/y, czyli martwisz się o wszystkich i o wszystko, szczególnie zaś o tego, kto pije Starasz się kontrolować życie i picie osoby uzależnionej, w nadziei na to, że właśnie Ty znajdziesz sposób, by ją ratować i zatrzymać chorobę Martwisz się o to, czego nie jesteś w stanie zmienić, mimo, iż często starasz się to uczynić ogromnym wysiłkiem Nie potrafisz się już bawić, ani odprężyć Nieustannie odczuwasz napięcie Źle myślisz o sobie Czujesz się winna/y za picie bliskiej osoby Twoje samopoczucie zależy wyłącznie od tego, czy ona/on pije, czy nie Twoje życie skoncentrowane jest przede wszystkim, a może tylko, na tym by ona/on przestał pić Coraz więcej energii zabiera Ci ratowanie osoby pijącej i rodziny przed negatywnymi skutkami picia Wstydzisz się przed ludźmi tego, co dzieje się w Twojej rodzinie i skrzętnie to ukrywasz Dbasz o szeroko pojęty komfort osoby pijącej ( "żeby nie miał powodów do picia"), zapominając zupełnie o sobie Ty sama/sam jesteś dla siebie mało ważna/y Cierpisz na bezsenność lub uciekasz w sen i coraz częściej sięgasz po leki uspokajające Często masz obniżony nastrój Ciągle wymyślasz nowe sposoby na to, by ona/on przestał pić Same pierwsze trzy punkty już cie do tego kwalifikują :o

Gość koszysta
Zadałaś wcześniej pytanie czym jest współuzależnienie, więc nie wiedziałaś CZYM JEST. A teraz już się dowiedziałaś czym jest i nie możesz odnieść żadnego punktu do siebie ... to zupełnie inna sprawa. Być może on jeszcze sam nie jest na takim etapie, żebyś i Ty już teraz musiała być współuzależniona. Ale współuzależnienie rodziny całej od alkoholika jest po prostu normalnym procesem. Zwłaszcza jeśli założymy, że rodziny to pewnego rodzaju system, który funkcjonuje w zależności od każdego z elementów, który się nań składa.

Gość koszysta
jakaś madam-> dokładnie tak!

Gość pytajkaaaaaaaa
w takim razie nie jestem współuzależniona :) ale i tak mi to przeszkadza, też lubię sobie drinka walnąć, ale nie codziennie

Gość
Nie straszę Cię , ale wspomnisz nasze słowa że to sie tylko na drinkowaniu nie skończy . Sama byłam kiedys współuzależniona , tylko ja tego problemu sie pozbyłam