Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mamunia2latka

nauka robienia na nocnik?

Polecane posty

Witam drogie Mamy. Kiedy wasz Dzieci zaczęły robić na nocnik? Od kiedy zaczęłyście naukę robienia siku lub kupki na nocnik? Mój synek ma 2 latka i nawet w pampersie nie chce usiąść na nocnik. Poradźcie coś proszę.

Gość Maman Bovy
Od 1,5 roku

Gość Moja córka ma 13 miesięcy
i od dwóch tygodni robi siusiu i kupkę do nocnika ale normalnie używamy też pieluch rzecz jasna ;). Ja jestem przeszczęśliwa ze u nas tak prosto i bezkonfliktowo poszło, zwyczajnie najpierw sikała bez pieluchy (przy otwartej) na przewijaku i tak uczylismy ją że to sisi, a potem zwyczajnie kupiliśmy najprostszy nocnik (zielony żeby się nie bała - był jeszcze czerowny ;D) postawiliśmy w pokoju żeby się trochę pobawiła a potem posadziliśmy ją jeden, drugi , trzeci raz , i za każdym razem mówiliśmy to samo co od miesięcy sisi i ona już wiedziała co ma robić, ogólnie poszło błyskawicznie ale nie było parcia na to że ma usiąść i kropka czy też nie było tak żeby wyczuła przymus . Moja koleżanka ma w tym samym wieku synka i ten jak widzi nocnik to ucieka więc nie ma reguły w tych sprawach i jedno zaczai w wieku roczku a drugie w wieku dwóch lat.

Gość Maman Bovy
Od 1,5 roku. Trzeba zaczynać wcześniej i przyzwyczajać stopniowo.

i od dwóch tygodni robi siusiu i kupkę do nocnika ale normalnie używamy też pieluch rzecz jasna ;). Ja jestem przeszczęśliwa ze u nas tak prosto i bezkonfliktowo poszło, zwyczajnie najpierw sikała bez pieluchy (przy otwartej) na przewijaku i tak uczylismy ją że to sisi, a potem zwyczajnie kupiliśmy najprostszy nocnik (zielony żeby się nie bała - był jeszcze czerowny ;D) postawiliśmy w pokoju żeby się trochę pobawiła a potem posadziliśmy ją jeden, drugi , trzeci raz , i za każdym razem mówiliśmy to samo co od miesięcy sisi i ona już wiedziała co ma robić, ogólnie poszło błyskawicznie ale nie było parcia na to że ma usiąść i kropka czy też nie było tak żeby wyczuła przymus . Moja koleżanka ma w tym samym wieku synka i ten jak widzi nocnik to ucieka więc nie ma reguły w tych sprawach i jedno zaczai w wieku roczku a drugie w wieku dwóch lat.

Gość Maman Bovy
Od 1,5 roku. Trzeba zaczynać wcześniej i przyzwyczajać stopniowo.

Córka miała trochę ponad dwa lata. Wcześniej próbowałam ale bez efektów a wtedy się zawzięłam i wywaliłam wszystkie pieluchy. Nie założyłam na dzień, ani na noc, ani na spacer. Wcale. Sucho cały dzień, sucha noc! W jednej chwili po prostu załapała. Syn miał niespełna dwa lata (jakoś 2 miesięcy mu brakowało) ale z nim tak łatwo nie poszło. Długo jeszcze sikał w majtki, w nocy sika do tej pory (ma 3,5) wiec na noc ma nadal pieluszkę bo po kilku miesiącach prania 2 kompletów pościeli i piżam na dobę mi się odechciało. Mała ma rok i nawet nie wyciągam jeszcze nocnika. 2 lata to myślę dobry czas, dzieci już zaczynają rozumieć o co w tym chodzi.

Gość Ja mam 11 miesięczne
bliźniaki (córcię i synia) i od kilku dni córka bez buntu jest sadzana na nocnik i przeważnie zrobi siusiu (kupki jeszcze nie zrobiła) a synek nawet posadzić się nie pozwoli , natomiast syn mojej siostry (ma obecnie 14 miesięcy) sam już mówi sisiu kiedy ma zrobić albo kiedy już zrobił w każdym razie ma wtedy ściągane sopdenki i pieluchę i siada na nocnik i zawsze albo zrobi albo parę kropelek puści ;D. Najwazniejsze żeby dziecko wiedziało na co ten nocnik służy i żeby było możliwie wczesnie oswajane. Ja swoją córkę wysadzam do 4 razy dziennie i kiedy widzi że stawiam nocniczek to sama chwyta się za pieluchę jakby chciała ją ściągnąć natomiast syna wtedy już nie ma w pokoju (przeraczkowuje do innego ;D ). Autorko dośc duże już twoje dziecko i musisz je zacząć metodą zachęcać bo zazwyczaj w tym wieku dzieci już same sygnalizują potrzeby i siadają na nocnik (najczęściej) choć czytałam też że w sporadycznych przypadkach i 3 latki jeszcze noszą pieluchy i są to głównie chłopcy także wybadaj czy chodzi o zwyczjany strach przed jak jakimś "obowiązakiem " który narzuca mama czy też dziecko sika bez zastanowienia i poprostu bezwolnie to robi. Może taka mini deska sedesowa byłaby fajniejsza bo w sumie to już duży dzieciaczek więc może zachęci go fakt że duzi siadają na muszlę klozetową czyli mama i tata i może on tez będzie chciał? POdstawowy fakt to taki , kiedy zaczęłaś dziecko uczyć siadania na nocnik bo jeżeli od ok roczku to w porządku ale jeżeli zaczęłaś niedanwo to dośc późno.

Gość Ja mam 11 miesięczne
bliźniaki (córcię i synia) i od kilku dni córka bez buntu jest sadzana na nocnik i przeważnie zrobi siusiu (kupki jeszcze nie zrobiła) a synek nawet posadzić się nie pozwoli , natomiast syn mojej siostry (ma obecnie 14 miesięcy) sam już mówi sisiu kiedy ma zrobić albo kiedy już zrobił w każdym razie ma wtedy ściągane sopdenki i pieluchę i siada na nocnik i zawsze albo zrobi albo parę kropelek puści ;D. Najwazniejsze żeby dziecko wiedziało na co ten nocnik służy i żeby było możliwie wczesnie oswajane. Ja swoją córkę wysadzam do 4 razy dziennie i kiedy widzi że stawiam nocniczek to sama chwyta się za pieluchę jakby chciała ją ściągnąć natomiast syna wtedy już nie ma w pokoju (przeraczkowuje do innego ;D ). Autorko dośc duże już twoje dziecko i musisz je zacząć metodą zachęcać bo zazwyczaj w tym wieku dzieci już same sygnalizują potrzeby i siadają na nocnik (najczęściej) choć czytałam też że w sporadycznych przypadkach i 3 latki jeszcze noszą pieluchy i są to głównie chłopcy także wybadaj czy chodzi o zwyczjany strach przed jak jakimś "obowiązakiem " który narzuca mama czy też dziecko sika bez zastanowienia i poprostu bezwolnie to robi. Może taka mini deska sedesowa byłaby fajniejsza bo w sumie to już duży dzieciaczek więc może zachęci go fakt że duzi siadają na muszlę klozetową czyli mama i tata i może on tez będzie chciał? POdstawowy fakt to taki , kiedy zaczęłaś dziecko uczyć siadania na nocnik bo jeżeli od ok roczku to w porządku ale jeżeli zaczęłaś niedanwo to dośc późno.

Gość mncbjcb
wiosenna mamo to nie jest norma w twoim przypadku jak i autorki bo jednak póżno wasze dzieci zaczęły nocnikowanie. Moja córka zaczęła sama się załatwiać jak miała 19 miesięcy (nie nosiła już wtedy pieluch) natomiast syn zaczął chodzić bez pieluch jak skończył równo dwa latka i oboje robili siusiu na specjalnej podkładce na sedes i w wc mamy taki stopnień dla maluchów i pomagaliśmy im zawsze. Najwyższy czas autorko zacząć naukę.

Ja powiem to tak sadzałam syna jak miał 1,5roku ale kilka razy usiadł i nic to sadzałam dalej tak około przez miesiąc nadal nie robił a był sadzany dość często bo prawie co godzina zawsze po jedzeniu i po piciu, ale nic. Potem po jakiś 2 miesiącach takiego sadzania nawet nie robił jakby się zablokował i potem nawet jak chciałam go posadzić na nocnik to nawet i potrafił uciekać i tak było za każdym razem jak się go chciało posadzić prężył się płakał to stwierdziłam że dziecko się wystraszy i nie sadzałam. Teraz zaczęłam znowu sadzać na nocnik ale jak idzie na drzemkę to pampersa, jak na spacer to też jeszcze pampersa. Ale teraz to pojęcia nie mam jak się zabrać do tego czy odrazu w dzień bez pampersa czy jak poradźcie.

mncbjcb wiesz każdemu jest łatwo powiedzieć jak dziecko Ci histeryzuje i płacze, mało ci nie robi się purpurowe to ty byś dalej pewnie sadzała co? ja nie jestem taka akurat od dzisiaj zaczynam naukę.

mncbjcb wiesz każdemu jest łatwo powiedzieć jak dziecko Ci histeryzuje i płacze, mało ci nie robi się purpurowe to ty byś dalej pewnie sadzała co? ja nie jestem taka akurat od dzisiaj zaczynam naukę.

Powiedzcie mamy jak wy zaczynałyście sadzanie na nocnik? Mój Mały nie chce słyszeć o nocniku więc ma deseczkę n anormalny sedes i o dziwo dziś usiadł kilka razy ale niestety nie zrobił nic jestem jak narazie dobrej nadziei że oduczy się pampersów.

Ja swoja córkę pierwszy raz posadziłam na nocnik gdy miała skończony roczek. Niestety strasznie się go bała więc odpuściłam. Gdy zrobiło się ciepło zdjełam jej pieluszkę i pozwoliłam gonić bez. W pierwszym dniu siusiała mi na podłogę bardzo zdziwiona co się dzieje. Później sama zaczęła siadać na nocnik, miała w tedy 20mies

Ja dzisiaj synka sadzałam nawet z 10 razy nawet nie zrobił robił chyb aż 6 razy na podłogę i zaczął płakać ale nic se z tego nie zrobił mówię mu że siku się robi na nocnik albo do sedesu jak mama i tata to się śmieje.

Moja w pierwszym dniu też nie zrobiła ani razu na nocnik,musiała się przyzwyczaić że teraz leci na podłogę a nie w pieluszkę.

Megg 24 jak często sadzałaś dziecko na nocnik? NA spacer zakładałaś pampersa? Jak szłaś do kogoś zakładałaś pampersa?

W pierwszym dniu nie wiedziała co się dzieje więc potraktowałam to jak rozgrzewkę. Za każdym razem kiedy była wpadka na podłogę mówiłam że trzeba usiąść na nocniczku. W 2gim dniu jak zaczynała tylko sikać sadzałam ją i chwaliłam jak tylko coś poleciało do nocniczka. może to dziwnie zabrzmi ale przed samą nauką sama pokazałam jej jak należy korzystać z nocnika by zobrazować jej że trzeba usiąść i się załatwić. Później już załapała i sama siadała lub wołała mnie by ją posadzić. Po tygodniu treningu w domu brałam ja już na podwórko bez pieluchy i uczyłam sikać na trawe ( w tedy było lato więc nie bałam się że ją zawieje). Po jednym zsikaniu majtek (przed blokiem) ładnie mi wołała. Najgorzej było w nocy bo z 2tygodnie mi sikała i wszystko moczyła później albo się budziła albo trzymała całą noc.

Gość kiuedys dzieci szybko sie uczy
dlaczego kiedys nie bylo problemow z nauka dzieci zalatwiania sie do kibelka,? a no nie patyczkowano sie znimi i zaden 3-4 latek z pieluchą nie lazil, a nie jak teraz widziy dzieic w tym wieku w pampersie.Ja swojemu dziecku nie pozwolilabym tyle czasu robic pod siebie

To jest norma. Poczytaj o tym kiedy dzieci zaczynają kontrolować potrzeby fizjologiczne. U każdego to inaczej ale przeciętnie właśnie w okolicach 2 roku życia. No ale co kto lubi. Ja nie czułam specjalnej potrzeby sadzania wcześniej jeśli sprawdziłam i nie wychodziło. Wolałam poczekać do momentu kiedy na prawdę dziecko wiedziało i rozumiało sytuację. Tak samo teraz się nie spinam. Młody sika w nocy wiec ma pieluszki. Do 5 roku życia ma czas. Jest zdrowy, przebadany. Po prostu jest dzieckiem i ma prawo do rożnych rzeczy a przede wszystkim do rozwoju we własnym tempie. Pampersy nie kosztują teraz majątku (oryginale tak ale jest taki wybór ze na każdą kieszeń coś sie znajdzie) wiec czemu mam stresować dziecko siebie i resztę rodziny? Po to żeby sie pochwalić ze "a moje dziecko to miało 3 miesiące jak przestało sikać w pieluchy!"? Nie mam takiej potrzeby. Jeśli twoje załapało jak miało 19 mies to gratulacje. Moje nie, autorki jak widać tez nie bo nocnika nie lubi nadal ;) A co do sposobów to próbowałam wielu. Po 1 wymyć nocnik i dac do zabawy, po 2 ustawić w łazience kolo toalety i sikać razem z dzieckiem... wszystko się średnio sprawdziło. Sprawdziła się jedna rzecz- wakacje. długi podkoszulek, bawełniane majtki i bieganie po ogródku bez pieluchy. I dlatego Zochna zacznie korzystać z nocnika jak będzie miała 2 lata i 4 miesiące ;) I na pewno szybko załapie ;) Uważam ze zima, chłodna późna jesień czy wczesna wiosna to głupie pory na pozbycie się pieluch. Co z tego ze dziecko załapie jak na spacerze musisz pieluchę ubrać no bo jak? Nie wystawisz pupy pod krzakiem przy takiej temperaturze, a niestety w parkach wc nie istnieje no i każ bobasowi który się uczy odpieluchowania trzymać aż do wc. Niewykonalne. A znów zakładać dziecku pieluchy na spacer? Bez sensu. Stary by nie zrozumiał a co dopiero dziecko kiedy to można sikać do pieluchy a kiedy nie można. W domku nie można, w sklepie nie mozna bo jest wc, u cioci Krysi nie można a w aucie można i na spacerku można i u lekarza też można... za trudne, za skomplikowane.

kiedys dzieci szybko się uczyly? Kiedy? Moja siostra lala w łóżko do 6 roku życia. Jedyne co to to ze im wcześniej dawano nocnik bo się tetry prać nie chciało ale to nie znaczy ze sie szybciej uczyły. Lały po protu po nogach bo pampersów nie było a 3 latek z tetra faktycznie głupio wyglądał ;)

Gość kiedys dzieci szybko sie uczy
to widocznie lała na tle stresowym /neurologhicznym albo lapala infekcje i dlatego sikala gdy miala 6 lat.Uwarzam ze zdrowe dziecko zdecydoanie tyle lat nie powinno pod siebie robic a jesli tak jest co cos z dzieckiem sie zlego dzieje.Wybaczalne jest do 2,5 r , a zdrowe dziecko nie moczy sie w wieku 5-6 lat,albo to wynik lenistwa jego i rodzica (bo wygodniej przeciez pod siebie zrobic, zamiast oderwac sie od zabawy) albo ma jaką dolegliwosc i zaburzenie

Ona sikała w nocy. Moja matka hmm wszystko mogłabym o niej napisać ale nie to ze jest leniwa :D To najbardziej pracowita kobieta świata prała co dzien te kocyki, robila podkłady z worków nylonowych, pościel zmieniała, wietrzyła, budzila małą po kilka razy do WC (efekt taki ze mała potem do zerówki nie mogla wstać bo taka niewyspana była) cuda... Wątpię zeby to bylo na jakimś tle. Niektóre dzieci tak po prostu mają. Mój mlody też tak ma. W dzień nie sika, a wnocy mu się popuści nawet jak go obudzę i wysadzę i tak później popuści.