Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość boliiiiii:(

Ząb boli po leczeniu:(

Polecane posty

4 tygodnie po plombowaniu sporego ubytku. Najpierw czulem nadwrażliwość, potem pobolewało, ale od 2 dni boli tak, że nic nie pomaga? co jest nie tak??

Gość prawdopodobnie ząb jest
niedoczyszczony przed plombowaniem i zbierają się w nim gazy które są zablokowane plombą. konieczna wizyta u dentysty w celu rozwiercenia zęba.

Gość przykre bo w zasadzie
żadne środki przeciwbólowe nie działają na taki ząb. może pomóc tylko dentysta.

w niedzielę przyjmują dentysci?

Gość przyjmuja. tylko musisz
podzwonić. albo pogotowie albo jedna z prywatnych firm (zależy w jakim mieście mieszkasz).

Gość miałam kanałowe pod koronki
Wiem co to za ból. Prawdopodobnie masz przegrzaną miazgę, robi się stan zapalny ząb jest do kanałowego leczenia. Jak miałeś duży ubytek i dentysta dużo wiercił i nie robił przerw często, a jeszcze gorzej jeśli wiercił bez wody, to ząb się przegrzewa i tak może się niestety stać. Oczyszczenie ubytku skutkuje wybraniem sporej ilości zębiny tak? No i może być tak, że jest ten ząb mocno zgolony i masz prawie nerw na wierzchu. To będzie bolało i jak napisałam masz ząb do kanałowego leczenia. Przeczytaj sobie o zapaleniu miazgi. Ją trzeba teraz wyciągnąć, bo ona obumiera, a potem robi się zgorzel. Powiedz potem ,czy się myliłam, czy nie.

da się z tym poczekać do jutra? czy gnać dzisiaj prywatnie do dentysty??

No czy się da, ja wytrzymałam ten ból do kolejnej wizyty. Jak wspomniałam miałam zęby spiłowane pod koronki i chociaż uważała, robiła przerwy, to i tak to nic nie dało, bo musiała dużo spiłować i właśnie miazga się przegrzewała i bolało jak diabli. Szłam do niej na przymiarkę, a zanim mi cokolwiek przymierzyła musiała kanałowo je zrobić. Jak wytrzymasz, to czekaj do jutra, weź przeciwbólowych - Ketonal chyba by pomógł jak masz, bo ona mi to kazała brać, ale nie chciałam. Albo jeśli nie i masz możliwość iść, żeby Ci prywatnie dzisiaj zrobić, to idź, bo rąbie zdrowo, to prawda.

mogli od razu zrobić kanałowe:( teraz kolejny raz borowanie itd itd..

Zgadzam się, mogli Ci zrobić od razu, bo widział lekarz, że jest za blisko nerwa. U mnie też widziała, a jednak chciała na żywe zęby dać koronki, no ale się nie dało, bo tak rąbało jak piorun. Może idź do innego, niech Ci da dobre znieczulenie i nie będzie bolało przeleczenie go. Wytrzymasz do jutra?

Mam nadzieję, że tak. Z bolącym zębem przyjmują od razu? :(

Raczej tak, nie wiem, bo ja prywatnie chodziłam. Kup sobie może Dentosept A, parę zł kosztuje i smaruj nim sobie dziąsło koło tego bolącego zęba. Ma trochę środka przeciwbólowego. Może Ci trochę znieczuli przez dziąsło. Albo Ketonal, czy Solpadeine w tabletkach musujących. Szybko zaczyna działać, to jest Paracetamol z kofeiną i kodeiną. Więcej nie wiem jak Ci pomóc, współczuję, bo sama to przechodziłam w tym tygodniu.

Gość higienistka..
A mnie boli glowa. Strasznie boli

Dzięki za rady. Ulgę przynosi mi zimna woda, ale tylko na krótką chwilę:(