Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość arnika86

gronkowiec złocisty w płucach

Polecane posty

Gość arnika86

Witam W lipcu 2011 rozchorowałam się, wydawało mi się że zachorowałam na grypę wszystkie objawy na to wskazywały tego samego dnia miałam potrzebę odkrztuszenia flegmy, zamiast na chusteczce zobaczyć flegmę zauważyłam krew.( wiedziałam, że ta krew jest z głębi organizmu gdyż pojawiła się po dość silnym odkrztuszeniu, żywa czerwona krew). W tym okresie znajdowałam się za granicą w Anglii. Udałam się do lekarza, gdzie lekarz stwierdził infekcję i zapisałam antybiotyk w składzie penicylina.( trwanie antybiotyku 5 dni). Ustało krwawienie, natomiast wystapiły inne objawy takie jak: pieczenie gardła, języka, ból przy połykaniu, złe samopoczucie. Po tygodniu ponownie pojawiło się krwioplucie przy odkrztuszaniu flegmy oraz ból ucha. Po kolenej wizycie otrzymałam krople do ucha oraz kazano brac tabletki na gardło. Po kilku dniach stosowania kropli wystapiło pieczenie w klatce piersiowej, uczucie palenia. Trafilam ponownie do lekarza ktory stwiedzil ze nalezy zaprzestac stosowania leku gdyz moje objawy wskazuja niepozadane skutki leku. Tego samego dnia przestalam stosowac preparat, pojawiło się znowu krwioplucie, intensywne , zywa czerwona krew. Powrocilam do lekarza nadal krwioplucie nie ustawalo. Trafilam do szpitala gdzie przeprowadzono badania krwi oraz przeswietlenie klatki piersiowej. Wyniki badan krwi w normie oraz zdjecie rtg klatki piersiowej rowniez. Powiedziano ze wszystko jest w porzadku, jezeli infekcja gardla nie minie kazano udac mi sie ponownie do lekarza. W nocy dostałam strasznego bolu gardla, pieczenie w klatce piersiowej promienujace do plecow. Kolejnego dnia udałam się do lekarza, gdzie stwierdzono po objawach refluks przelykowo zoladkowy oraz przepisano tabletki control-resistans 20 kazano brac tabletki przez miesiac. Powrocilam do Polski, gdzie lekarz skierowal mnie na gastroskopie po ktorej stwierdzono ze mam niewielka przepukline zoladkowa i kazano brac tabletki controloc40. po stosowaniu leku przez ponad miesiac efektow poprawy zdrowia nie bylo. Trafilam do gastrologa ktory stwierdzil ze wedlug niego nie choruje na refluks, gdzy pieczenia wystepuja przez caly czas nie zaleznie od jedzenia czy wysiłku, przestałam stosować leki. Kazano przebadac się od strony pulmonologi. trafilam do szpitala gdzie ponownie zrobiono mi przeswietlenie klatki piersiowej na ktorym nic nie bylo widac niepokojacego lekarz po wywiadzie stwierdzil, że wedlug niego nie mialam dosc intensywnych krwiopluc i nie wyrazil zgody na przeprowadzenie bronchoskopi. Objawy się nasiliły, uczucie strasznego pieczenia w klatce oraz w plecach, pieczenie gardla odkrztuszanie flegmy, pieczenie jezyka, temperatura. Na pogotowiu nocnym kazano mi przebadac sie ginekologicznie co zrobilam wszystko w normie , neurologicznie zrobilam rezonans kregoslupa odcinka piersiowego, szyjnego oraz glowy wszystko w normie. Objawy z dnia na dzien sie pogarszaly pieczenia bole nie pozwalaly mi normalnie funkcjonowac, nie spalam, leki przeciwbolowe nie pomagaly( trafialam na pogotowie kilkakrotnie, lekarze rozkladali rece, dzwonilam po karetke bo nie wytrzymywalam bolu, kazano mi sie udac na pogotowie gdzie nie potrafili mi pomoc, byla zalamana;( ). W grudniu wystapilo ponowne krwioplucie trafilam do szpitala, gdzie nareszcie dostalam skierowanie na bronchoskopie ( o ktora tak bardzo walczylam). 29.12.2011 zrobiono bronchoskopie: OPis badania:po stronie lewej obraz drzewa oskrzelowego w odcinkach dostepnych badaniu przedstawia sie prawidlowo. po stronie prawej waskie atroficzne ujscie B10 z prawidłową bloną sluzowa. Z oskrzeli do plata dolnego po stronie prawej pobranono popluczyny w kirunku FB. Po 10dn otrzmalam wyniki poluczyn : Staphylococcus aureus metycylino- wrazliwy na antybiotyki. Muszę zaznaczyć, że nigdy nie paliłam papierosów. Chociaż przy wykonywaniu bronchoskopi usłyszałam, że mam płuca palacza. Udalam sie do lekarza pulmonologa ktory przepisal mi antybityk Nobaxin do stosowania przez 6 dni. Podczas stosowania leku dostalam dodoatkowe objawy : biegunka, goraczka bole miesni, zle samopoczucie. Przez caly czas odkrztuszalam rano brazowa gesta flegme, natomiast przez caly dzien zolta. Wrocilam do lekarza po zakonczeniu antybiotyku dostalam skierowanie na tomografie komputerowa, ktora nic nie wykazala wszystko bylo w normie. Otrzymalam ponownie antybiotyk agumentin na 7 dni, podczas stosowania antybiotyku dostalam swiad calego ciala, musialam stosowac wapno do zniwelowania tych niepozadanych skutkow leku. Po antybiotyku objawy pieczenia lekko osłabły ale nadał bolalo mnie gardło, uczucie infekcji oraz ciagle odkrztuszanie flegmy. Ponownie skierowanie na bronchoskopie. Wyniki wykazaly ponownie gronkowca zlocistego metycylino wrazliwego na antybiotyki. Kazano mi sie udac do lekarza rodzinnego ktory przepisal mi kuracje 3 tygodniowa:forcid 625 (500ng) biotyk, w obecnej chwili stosuje drugi lek Klarmin po zmianie antybioyu moj stan sie pogorszyl bole klatki piersiowej plecow odkrztuszanie flegmy. W obecnej chwili jestem juz po 6 antybiotykach. Nie wiem co mam robic, objawy nie ustapily całkowicie:(. Znowu zaczynam kolejną walkę z lekarzami o skierowanie na kolejną bronchoskopie na razie tą walkę przegrywam słysząc słowa, że nie jest mi ona potrzebna:( Może ktoś spotkał się z tą chorobą i wie co robić w takim przypadku ?

Gość gość
Hej też to samo mam brązowa flegma z rana bardziej takie brązowe stąłe glut niż flegma a później żółta z dużą ilością plwociny...(nie pale, i nie używam żadnych używek) nic nie brałem kilka razy byłem u lekarza ale sprawę zaniedbałem,dopiero teraz powróciłem zrobiłem sobie badanie pluwocin i wyszły 3 bakterie gronkowiec, acinetobacter Baumannii, steroptococcus virdans:P... no nie ważne mi się wydaję że to po prostu ropień płuca przyczyną tego mogą być pasożyty albo stałe ciało w płucach lub przebyta jakaś choroba i powikłanie po niej... a ja mam jeszcze czucie wątroby czasem kucie, no taki średni ból w katce piersiowej ale nie stale tylko jak np. przy mocnym wdechu albo jak czasem ziewam albo zmeniam pozycje podczas spania a tak to wszystko nromalnie rzadko "ból" w okolicy serca :P w sumie dziwnie tak odksztuszam wydzieline już chyba od 4 lat :P Czy udało Ci się czegoś dowiedzieć ?