Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość akantu

Ile razy myjecie twarz?

Polecane posty

Gość akantu

I ile się powinno? Ja mam bardzo tłustą skórę, do tej pory myłam raz dziennie-wieczorem, przed snem, ale ostatnio duża ilość zaskórników i pryszczy zaatakowała moją twarz, myślę, że to przez zbyt rzadkie mycie twarzy. Napiszcie ile razy wy myjecie twarz i jaką macie cerę.

Gość St.Anger
3,4 raz myj

Gość 1Wiki...
Mam cere mieszana twarz myje rano jak wstane i wieczorem zmywajac makijaż

Gość bebe bebe bebe bebe
1 rano, po przebudzeniu, sama woda, potem przecieram tonikiem 2 po powrocie do domu z pracy, demakijaz plynem micelarnym plus dokładne umycie szczoteczka z zelem 3 podczas wieczornego prysznica, samym delikatnym zelem prawie 30 lat, cera normalna, zero zmarszczek

Gość ok to ja pytam
Mam cerę pełną niepodzianek:P Myję rano i wieczorem.

Gość akantu
Ja myję jakimś badziewiem tanim, nie stać mnie ostatnio na iwostin, kiedyś uzywałam i nie widziałam różnicy, myślę, że lepiej zainwestować w droższy krem, który pozostaje na skórze dłużej, chociaż też niczego rewelacyjnego nie stosuję bo cetaphil.

Gość bebe bebe bebe bebe
przede wszystkim jeśli masz cere tradzikowa, z zaskornikami, wypryskami a sie malujesz z użyciem podkladu pudru itp to koniecznie musisz po powrocie do domu z pracy/szkoły/jakiegokolwiek wyjscia wykonać demakijaz i umyć twarz nie czekając do wieczora!!! to podstawa prawidłowej pielęgnacji, ja sobie nie wyobrazam chodzic po domu w makijażu z rana, nawet jeśli wieczorem gdzieś wychodze i od powrotu z pracy mam tylko 3,4 godz do wyjscia zawsze zmywam makijaż a potem robię nowy

Gość akantu
bebe bebe bebe bebe Zmywam, ale właściwie nie robię makijażu tylko używam korektora, ale i tak zmywam, bo skóra jest zanieczyszczona od powietrza (mieszkam w mieście) O jakiej szczoteczce mówisz? Clarisonic?

Gość interwencja
3 razy, zaraz po przebudzeniu, przed kąpielą i jeszcze o 4 nad ranem, bo wtedy idę spać. mam cerę mieszaną :P

Gość beaattaaa.
ja myję raz dziennie, a to i tak nie zawsze, bo czasami zapomnę, a jeśli już to wodą z płynem do higieny intymnej (czasami zwykłym mydłem, ale wtedy mam niefajne uczucie ściągania) skórę mam ... nawet nie wiem jaką? mieszaną? może normalną? cerę mam jak pupę niemowlaka, nawet obce osoby na ulicy mnie zaczepiały pytając jakiego pudru używam... zero pryszczy, zaskórników, zmarszczek (mam 30 lat) myślę więc, że Twoje problemy z cerą to sprawa takiej Twojej urody a nie mycia myślę też, że czasami za psuciem cery stoją właśnie wszelkie płyny, kremy i inne badziewia - jakby nie patrzeć to jednak chemia.

Gość interwencja
i przyjrzyj się swojej diecie, ja zawsze miałam problemy z trądzikiem, dopiero jak odstawiłam czekoladę, mleko i ostre produkty to stan mojej cery się poprawił. ewentualnie patrz na skład kosmetyków, którymi myjesz twarz. ja myje cethapilem i też jest poprawa, bo nawet liczba zaskórników się zmniejszyła, ale ja jeszcze co tydzień robię peeling z biodermy.

Gość bebe bebe bebe bebe
Nie, ja uzywam. najzwyklejszej kupionej w rossmannie za ok 10 zl z firmy be beauty jestem z niej bardzo zadowolona, oczyszcza bardzo dokładnie, dla mnie to wazne bo czasem używam ciezkich podkładow i pomimo że zawsze najpierw używam płynu micelarnego to potem na szczoteczce widzę ile podkladu jeszcze schodzi polecam ci ją gorąco, ale musisz wziac pod uwagę że nie wolno jej stosować przy jakich ropnych wypryskach zeby ich przenosić na całą twarz

Nie potrafiłabym przy cerze bardzo tłustej myć twarzy raz dziennie :o Myję zawsze zaraz po tym jak wstanę, koło godziny dziewiętnastej jak robię demakijaż i jeszcze koło trzeciej nad ranem, bo wtedy się kąpię przeważnie. Kiedy jestem w domu i chodzę bez makijażu to nawet i jeszcze czwarty raz ją umyję koło siedemnastej. Mam cerę tłustą, kilka godzin i się świecę jak psu jaja, dotknę twarzy i sam tłuszcz, więc raczej wypadałoby to zmyć, bo od takiego syfu właśnie robią mi się pryszcze. I dobrze ktoś napisał odnośnie kosmetyków czy diety, bo przy pogorszeniu się stanu cery trzeba wziąć to pod lupę. Szczoteczkę też polecam, jeszcze szmatkę muślinową.

Gość akantu
Dzięki za odpowiedzi moje drogie 🌻 bebe bebe bebe bebe Dzięki za cynk, jak będę w rossmanie to się skuszę, ropnych mam coraz mniej, i ogólnie moja skóra lubi peelingi. interwencja Ja jestem na diecie od pewnego czasu, nie jest jakaś ścisła, ale w porównaniu z tym co przedtem pochłaniałam to dla mnie i tak sukces, i lekką poprawę na twarzy też widzę, ale może to zasługa cynku, który biorę, i dzięki temu skóra mniej się przetłuszcza.

I peelinguj twarz czymś delikatnym od czasu do czasu, bo nawet jak nie masz zaskórników na co dzień to fajnie zetrzeć martwy naskórek.

Gość Top ona .. 168 U
Polecam peeling ze zwykłego cukru - moczysz twarz, bierzesz w ręce cukier i sobie trzesz twarz jakieś 5 min. Potem skóra jest naprawdę jak pupcia niemowlaka, nieprawdopodobnie gładka.

Gość akantu
mikojan Dzięki, napewno zacznę częściej myć twarz, tylko martwię się czy skóra nie zacznie produkowac jeszcze więcej tłuszczu, bo z tego co piszesz to musiałabym ciągle siedzieć z twarzą pod kranem (tak szybko mi się znowu przetłuszcza). No i gdzie kupić tą szmatkę muślinową?

Gość akantu
Top ona .. 168 U Wypróbuję, dzięki za pomysł.

Właśnie wydaje mi się, że to przetłuszczanie jest zależne od człowieka, bo ja kiedy tą twarz myłam rzadziej miałam jeszcze większe problemy z tłuszczem niż wtedy kiedy myję ją 3x dziennie. U innych może być efekt taki jak przy włosach, że im częściej myjesz, tym szybciej produkuje się łój. Może nie zwiększaj tego mycia aż tak radykalnie, ale ze dwa razy dziennie możesz umyć i obserwować co się dzieje. Szmatki można kupić w The Body Shop, ale domyślam się, że mało miast w Polsce ten sklep ma, w innych chyba nie znajdziesz, ale dokładnie się nie orientuję. Dla zdesperowanych jest opcja zakupu szmatki tetrowej i bardzo delikatne używanie jej, ewentualnie pieluch tetrowych :D

I jeszcze wpadłam na to, że na Allegro można kupić za 5zł + przesyłka, a przynajmniej tydzień temu po tyle stały i dość spory wybór był.

Gość akantu
U mnie the body shop jest. Spróbuję myć częściej, myślę, że nie zaszkodzi to jeśli po umyciu nałożę krem nawilżający.

ja tez mam cere tlusta. myje ja 3 razy dziennie, ale bez uzycia wody. niestety mam twarda wode i skora bardzo zle reaguje na wode, ktora jest u mnie. uzywam plyny miceralnego