Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

calm furious

testy ciążowe- na ile wiarygodne?

Polecane posty

Witam Mam mały dylemat, będę wdzięczna za pomoc :) wygląda on tak: mam powody podejrzewać że mogę być w ciąży, tudzież miałam, zrobiłam test płytkowy (11 dni "po" ale jakieś 3/4 dni przed spodziewanym okresem, z tego co się później orientowałam to trochę za wcześnie ale zależało mi na jak najszybszym sprawdzeniu) wyszedł negatywny, nie dostałam miesiączki w terminie, choć miałam momentami bóle brzucha jak zwykle w tym czasie, minęło 9 dni od spodziewanego okresu zrobiłam ponownie taki sam test- wynik negatywny, 10 dni, ból a'la przedmiesiączkowy się powtórzył, wystąpiło brązowe dość obfite plamienie, Obecnie jestem 12 dni po terminie i troche skonfudowana wiem że najlepiej udać się do ginekologa ale na razie nie mogę :/ z resztą przy dwóch negatywnych testach nie wiem czy jest o co zawracać głowę. nie mam żadnych objawów oprócz braku miesiączki oraz podwyższonej temp ciała (36,7-36,9 przy czym zwykle ledwie nabijam 36,2 :P taka zimna kobieta ze mnie) miałam sporo stresu, braku snu i złej diety w tym czasie, ale miewałam już więcej i nic takiego nie następowało (choć zdarzały się przesunięcia okresu i tygodniowe. nie mam raczej powiększonych piersi, na pewno nie mam obrzmiałych, wiem że testy są skuteczne w 90-95% i jest zawsze jakiś margines błędu, pewnie spróbuję jeszcze raz z innym testem, ale jestem ciekawa czy oprócz ograniczenia od kiedy są przydatne jest ograniczenie do kiedy- tzn czy może po jakimś czasie hgc nie jest wykrywalne w moczu? Czy którejś z Was zdarzył się mylny wynik? Szukałam informacji ale znajduję tylko przepisane ulotki które znam już na pamięć :/ z góry dziękuję za pomoc :)

Nie pamiętam dokładnie, ale coś mi się wydaje, że w drugiej połowie ciąży bhcg spada, ale nie wiem czy aż tak, żeby test go nie wykrył. Poza tym raczej byś się zorientawała, jeśli byłaby to druga połowa ciąży. Jeśli chcesz mieć 100% pewność to zrób test z krwi. Poza tym okres może się spóźnić do dwóch tygodni i nie jest to nic szczególnego. Po tym czasie zaleca się konsultację z ginekologiem. Jeśli generalnie masz nieregularne miesiączki to też warto to skonsultować z lekarzem, żeby zbadać przyczynę.