Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niektre to nawet 2 latki sa ku

dlaczego niektóre dzieciaki sie tak masakrycznie wolno rozwijają ?

Polecane posty

z niektórymi 3 latkami pogadasz jak ze starym :) w sensie rozumie co sie do niego gada ,nie sepleni ,normalnie ci odpowie a niektóre to jakies niedorozwoje czy co tylko piciu ,a bu a be a tio noz masakra jakas

Gość fyffuff
No, ty to na pewno szybko się nie rozwijasz. Sprawiasz wrażenie ograniczonej bo emocjonalnie stawiasz się na równi z małymi dziećmi a tego że rozwijają się w różnym tempie, nie ogarniasz.

Gość Maman Bovy
Brak odpowiedniej stymulacji tego rozwoju - brak czasu na rozmowy z dzieckiem (kontrolowanie i nauka poprawnej polszczyzny, artykulacji), zabawę, czytanie. Zaniedbania wszelkiego rodzaju.

Gość Maman Bovy
Są też dzieci rozwijające się po prostu wolniej - każde robi to w swoim indywidualnym tempie.

jezu ja rozumiem wolniej troche ale czasami to jest PRZEPAŚĆ odnosze wrazenie ze miedzy niektórymi rówiesnikami (mam na mysli 3 latki-bo mam duzy kontakt z paroma) jest róznicy ....2 lata :D nie ogarniam tego ze jedno dziecko moze pieknie/wyraznie i z sensem mówic a drugie ni mówi tylko tak ze własna matka rozumie o ile

Gość Niemakatka
Masz wyżej powody.

Myślę że skoro Ty tego nie rozumiesz to może to właśnie Ty jesteś do tyłu trochę.... Bo jak dla mnie jest to normalne.

Gość jollandzia
Oj boze autorka moze dosc brutalnie o tym pisze,ale czasem faktycznie tak jest. I czasem to zwykle roznice w predkosci rozwoju,a czasem faktycznie dzieckim nikt sie nie zajmuje siedzi w kacie bawi sie sama,to skad ma sie nauczyc mowic?

Gość a skad wiesz czy
ten wolniejszy 3 latek nie miał np niedotlenienia czy opóznienia w rozwoju?na czole ma miec napisane??

różne moga być tego przyczyny zaniedbania - brak stymulacji niedotlenienie przy porodzie (i wtedy mimo stymulacji, ćwiczeń - ten rozwój jest wolniejszy) albo po prostu uwarunkowania genetyczne kolega mojego męża z pracy ma córkę 3 tygodnie młodsza od mojej... a sam ten kolega stwierdził, ze w rozwoju jest przepaść jakby moja była starsza 2 lata... i nie chodzi tu tylko o przepasc w rozwoju umysłowym, bo moja mówi pełnymi zdaniami, wyraźnie, konstruuje zdania wielokrotnie złożone, wyraża swoje opinie, popiera je przykładami itd, rozmawiasz z nią jak z dorosłym a tamta mówi kilka słów i własnie: be, fu, am, mama, daj itp to jeszcze wygląd. moja 110 cm wzrostu i gęste długie włosy prawie do tyłka, chód normany tamta - buźka jak niemowlak, główka jak niemowlak (ledwie jakies włoski jej wyszły) chód niemowlęcy, kiwa sie na boki i jeszcze pieluszka... i zapewniam Was, że wszystko z nią jest w porzadku! po prostu wolniej się rozwija. na etapie zerówki czy szkoły podstawowej wszystko się wyrówna. oni są spokojni bo ich 7 letni synek tak samo się rozwijał jak ona, wolno. pierwszy ząb po roczku, podczas gdy moja miała juz prawie wszystkie tak czasami jest i nie mamy na to wpływu

Gość fruzia rozia
twoje dziecko meaaa to wynaturzony zjeb-wielka, gruba i jakas taka kluchowata nie masz sie czym chwalic, wyroslo sie dziwadlo!

to dobrze, ze ty jestes normalna :) Polska dzięki Tobie jest uratowana!! :D

Gość kaskada26
a gdzie ty tu widzisz zdjęcia dziecka Meaaa?

Gość do kaskada26
meaaa wkleila kiedys zdjecie swojego cielaka na forum-faktycznie grube dziecko, przesadnie wielkie i takie niezgrabne a i pisala ze mala w wieku 3 lat wazyla 20 kilo:O:O:O

Po pierwsze kazdy sie rozwija inaczej co jest przede wszystkim uwarunkowane genetycznie (np. mowa, motoryka, zdolnosc zapamietywania). Po drugie wplyw maja uwarunkowania srodowiskowe (czas spedzony z rodzicami, rodzaje zabaw, zabawek, pozywienie, itp). Dziecko które nie potrafi poprawnie mówic w wieku 3 lat moze byc np bardzo rozwiniete ruchowo i wyprzedzac swoich rówiesników pod wzgledem zdolnosci motorycznych. Albo np wykazywac wyjatkowe zdolnosci artystyczne. Wszystko zalezy od dziecka. Ja uwazam ze dzieci rozwijaja sie z niesamowita predkoscia. W ciagu 5 lat od urodzenia (czyli malutkiego niemowlaka który nie potrafi totalnie nic) dziecko staje sie czlowiekiem potrafiacym sie komunikowac, spiewac, tanczyc, biegac, zalatwiac potrzeby fizjologiczne, ubierac sie, myc, pomagac przy pracach domowych, bawic, grac na komputerze, rozumiec otaczajacy swiat, czesto nawet zna pierwsze litery. Niesamowity i genialny postep!!!!!!!! Popatrz lepiej na doroslych!!!!! Tu to dopiero nauka idzie wolno!!!!! Spróbuj nauczyc sie chinskiego w 3 lata!!!!! Zobaczymy jakie bedziesz miala rezultaty.

Gość lubię Jabłka
no nie wiem czy dziecko Meaa jest spasłe skoro moja mała (15 mc-cy)waży 14.200 i wygląda całkiem normalnie.Nawet nie jest gruba.

Gość masełłłko
ja bym się nie czepiała dzieci a raczej dorosłych!!! Każde dziecko inaczej się rozwija i nie zawsze trzeba winić za to rodziców-np.mój syn ma problem z opóźnioną mową,co jest wywołane zwężoną przegrodą nosową i przyrośniętym migdałkiem-na zabieg idziemy w maju... a strasznie wkurwia mnie z góry ocenianie,że niby mało a nim rozmawiam i mało czasu mu poświęcam!!!! Ile dzieci,tyle różnych przypadków! za to niektórzy dorośli zachowują się gorzej niż niejedno dziecko!

Gość lercb
Ja nie spotkałam się z tym, że równolatki dzieli bardzo duża różnica w rozwoju...za to zauważyłam różnice na początku szkoły, w zerówce, niezależnie czy dziecko jest z końca czy z początku roku, ale bywa tak, ze dziecko intelektualnie ma ciężkie początki, a później od 3, 4 klasy jest świetnym uczniem...gorzej jak jest odwrotnie, ktoś zapowiada się dobrze, ale rodzice zaniedbają, jakaś choroba i nagle w 4, 5 klasie dziecko robi się słabym uczniem...

Gość moja córka ma prawie 4 lata
i dopiero w tym roku mogę powiedzieć że potrafi dogadać się z każdym. Dopiero od niedawna mówi do nas i do innych ładnie pełnymi zdaniami itp. Czytam jej od małego, już koło roku sama za mną latała z książką wołając yta yta ( że mama czyta), szybko zaczęła ogólnie próbować mówić, ale bardzo się zawiesiła na swoich słówkach. Wszelkiego rodzaju gry i zabawy rozwojowe każdego dnia, dziecko zdrowe nic nie stwierdzono, aż kiedyś tak przyuważyłam, że po cichu gada z zabawkami, zostawiłam nianie w pokoju i w kuchni podsłuchiwałam - córka gadała do lalek wszystko, przy dorosłych nic - lekarz stwierdził, że to po prostu taki typ nieśmiałości bo każde dziecko ma prawo być inne

Gość Lilutka
Mea Twoja córka wcale nie jest gruba,tylko bardzo wysoka jak na swój wiek,wygląda na 5 lat;-)

Gość lercb
Ale jak ze wszystkim jest wiele przyczyn: -jak to napisaliście genetyczne uwarunkowania, czasem w kolejnych pokoleniach obserwuje się to samo, że np. dziecko późno zaczyna mówić -zaniechania wychowawcze ze strony rodziców -niestymulujące przedszkole/szkoła, wręcz stresujące miejsca -różne tarcia w wychowaniu między rodzicami, a dziadkami, albo między opiekunką, a rodzicami -choć rodzicie bardzo się starają, nie potrafią dostosować metod wychowawczych do temperamentu, potrzeb dziecka -mega uparciuch, rzadko to rzadko, ale i tacy się zdarzają -zdiagnozowane choroby, nieprawidłowości -nieznane choroby, nieprawidłowości -inne przyczyny

Gość bo kupiłam tanio a teraz kombi
o jeeezu to trzeba byc ostatnim ścierwem zeby poiedziec o konkrtnym (!!!!!!) dziecku takie cos ogólnie owszem ale o konkretnym w zyciu bym sie wypowiedziała az tak źle mam na myski tę'osobe' co tak powiedziała na córke mea

Lilutka - :) wiesz... tutaj i tak wszyscy wiedzą lepiej :P ostatnio alergolog chciała ją zapisać na testy skórne, ja miałam obiekcje, a lekarka: no bo ile ona ma lat? 5 czy 6?? ja: TRZY!! mina lekarki bezcenna ale niechaj będzie pomarańczom, jest spasionym, dziwadłem, mutantem:)

bo kupiłam tanio a teraz kombi - osobiscie pewnie by ust nie otworzyła, ale na forum szczeka ;) wiesz gdzie mam takich ludzi... w głębokim poważaniu :P donkapatke - dzieki :) mieszkanko, małe... marzy sie dom... ale pewnie pozostanie w sferze marzen

Gość meaaaa czym Ty ją karmisz że
tak Ci rośnie? Moja pół roku starsza a ma prawie metr dopiero :)

mieszkanko, mieszkanku nie równe a Ty masz fajne ;-) A propos tych szczekaczek, to dużo tutaj takich, dużo pyskują i mądrzą się a w realu to ciche myszki pewnie.

Gość lljhgyf
wszystko zalezy od rodziców...gdy dziecko zasypywane jest zabawkami i zostawiane same sobie, to bedzie później mówic i ogólnie będzie rozwijać sie wolniej...gdy rodzice spędzają z dzieckiem dużo czasu, dużo do niego mówią, czytają mu bajki itp. dziecko będzie bardziej rozwiniete od samotnych maluchów...

meaaaa czym Ty ją karmisz że - hehe to pewnie po nas. ja mam 178cm mąż 193cm... ona pewnie bedzie miała 185 :o