Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rafixes

Proszę o obiektywną ocenę utworu

Polecane posty

Gość rafixes

Witam! Otóż od jakiegoś czasu próbuję swoich sił w pisaniu wierszy itp. Chciałem Was zapytać, czy tekst podany niżej jest do przyjęcia. Pragnę także zaznaczyć, iż nie robię tego profesjonalnie, lecz tylko amatorsko. To, co piszę pochodzi prosto ode mnie, z moich odczuć i uczuć. Proszę o opinię i wszystkim z góry dziękuję. Odchodzę Przez siły moje i bezsilność moją Przez duszę, która mnie do nieba i piekła w jednym czasie prowadzi Przez niemożność poznania Jej, Kochanej, Jedynej Przez krzywdę Przez śmierć Przez miłość i brak miłości Przez Nią i przez Niego Przez coś, czego nigdy nie czułem, nie miałem, nie rozumiałem Przez ufność Przez niemoc rozumienia i nie rozumienia, że życie żyje Przez strach wyklęty - rzeczywistość Bo nie mam już być dla kogo Bo ja nie chcę tylko być Przez garb, który z każdym dniem rośnie, jak zaśmiecony plecak Przez niewinność, bo winnym winien być i przez winy zresztą też Bo prawda jednak nie zwycięża, Bo duch mój zaginął we śnie gdzieś Bo to wszystko to nic Bo to wszystko to zło Bo to wszystko to sen Bo już niepotrzebny jestem Bo już nie mam dokąd iść Bo już nie potrafię iść Przez niemoc kochania i nie kochania Przez niemoc życia w niemocy Przez niemoc wypowiedzenia jednego; na koniec Przepraszam

Gość rafixes
Zapraszam do wypowiedzi. Nie ważne, czy pozytywne, czy negatywne, byle obiektywne :)

Hm... szczerze mówiąc niezbyt mi się podoba, no ale ja gustuje w zupełnie innych rodzajach wierszy :) Jeśli mogę dać jakieś rady to to zdanie "Przez garb, który z każdym dniem rośnie, jak zaśmiecony plecak" jest takie trochę... niepasujące, wydaje mi się, że to dziwne porównanie :D Mpże jakoś przekształcić to trzeba :)

nie każdemu może się podobać twoja poezja ;) ale mi jak najbardziej tak :) masz coś więcej??

Gość rafixes
Przez to chciałem, tak jakby zamknąć jedną część utworu, oddzielić ją od drugiej :) Chciałem zaznaczyć, że to "zakończenie pierwszej części" wiersza, o ile można to tak nazwać.

mnie sie osobiscie podoba bo to moj typ wierszy i ja tez amatorsko pisze wiersze:)

Gość rafixes
100% - tak, mam, ale na razie nie zamierzam niczego publikować :) To jest tylko na próbę i prawdopodobnie będzie to tylko tutaj i tylko przez niedługi czas, ponieważ moim zdaniem, moje wiersze powinny być "moje", a najbardziej "moje" są wtedy, gdy TYLKO ja mam do nich dostęp :) Bardzo egoistyczne, ale zdania nie zmienię :) Takie moje zasady...

Gość oj kurrrde kurrrde
Ja tez pisze rozne takie tam :-). A jakiego poete lubisz najbardziej? Ja lubie R. Wojaczka. Ale pisze w zupelnie innym stylu..

Gość rafixes
Otóż tak, jak napisałem - to, co piszę pod względem "technicznym" to prawdopodobnie "śmieć". Nie opublikuję więcej, bo chce mieć te "śmieci" dla siebie. Pojmuję to jako, poniekąd sprzedanie się. Tak dla jasności - mam 16 lat, żeby nie było, że jestem jakimś staruchem nieudacznikiem :D (nie chcę nikogo urazić, oczywiście)

Gość rafixes
Moim "guru" był, jest i będzie Edward Stachura. Mam wielki sentyment i szacunek do twórczości tego wspaniałego, niestety, nieżyjącego już człowieka. Inspiracji szukam także często w poezji C.K. Norwida i K.K. Baczyńskiego, aczkolwiek ten pierwszy jest dla mnie najważniejszy. Wspomniałeś o R. Wojaczku - ciekawe, ponieważ jakiś czas temu, nie wiedzieć, czemu, zostałem z nim porównany przez Miłosza Filus (Miles Filus), z którego twórczością muzyczną, poezją śpiewaną polecam się zapoznać :) Można tego pana znaleźć na youtube'ie :)

Gość
POdam ci fajną stronkę do pisania wierszy i możesz je tam pisać ile mozesz i będziesz miał również opinie pod względem tym:) http://plath.pl/ Mi się podoba twoj wiersz

rafixes :) rozumiem :) każdy chce mieć coś tylko dla siebie :D gratuluję talentu ;)

Gość oj kurrrde kurrrde
Ja tez uwielbiam Norwida i Baczynskiego. Masz talent fajnie ze masz dopiero 16 lat. Podziwiam!

Gość rafixes
Madam - dziękuję bardzo za podaną stronę :) Zdecydowałem się na opublikowanie tego jednego utworu. Można go zobaczyć i ocenić pod tym adresem: http://plath.pl/wiersz30987.html Dziękuję także za wszystkie ciepłe słowa i nie tylko, grunt, jak napisałem - obiektywne :)

ja lubie emily dickinson do ktorej jestem porownywana i nasza wspaniala stanislawe szymborska

anulka rozwaliłaś mnie tą stanisławą :D

Gość rafixes
No mnie troszkę też, ale cóż... :) Nic, trzeba iść spać. Dobranoc wszystkim.

ja uwazam ze ona fantastyczne ma wiersze i zeby bylo ciekawiej to teraz mieszkam za granica i na angielskim jej wiersze przerabiamy:)

anulka to bardzo fajnie :) tylko twoja idolka nie miała na imię stanisława :) heeeeeloł??