Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekaawaa

co wiecie o Włocławku?

Polecane posty

Gość włocławianka (od lat była)
-tradycje robotnicze (Marchlewski, jego posąg dłuta Dunikowskiego stał nad Wisłą, nie mam pojęcia, gdzie zniknął) -"Celuloza" której już niestety nie ma, ale żyje na kartach powieści Newerlego "Pamiątka z Celulozy", nakręcono też film - piękny Pałac Biskupi - secesyjne kamieniczki na Trzeciego Maja (koszmarnie zaniedbane) -pierwsze wzmianki o mieście już w kronikach Galla Anonima - ładnie odrestaurowane spichrze - ciekawe zabytkowe grobowce na cmentarzu komunalnym -miasto, w którym żył Kopernik, przypisuje się mu zegar słoneczny na ścianie katedry - w farze witraże Mehoffera - seminarium duchowne najstarsze w Europie -most im. Piłsudskiego zbudowany w latach 30, w otwarciu uczestniczył "Dziadek" -tablica poświęcona Bechiemu, kopia tej, która stoi w miejscu jego pochówku we Włoszech we Florencji (Bechiego rozstrzelano w 1863, mimo uzyskania od cara decyzji o jego ułaskawieniu), tablicę projektował Lenartowicz -park, który częściowo zagarnęło seminarium -Maryla Rodowicz pochodzi z Włocławka -wiele innych zabytków, zapomnianych i zniszczonych, wiele ciekawych postaci historycznych i artystów stamtąd pochodzi Miasto b ciekawe historycznie, ale koszmarnie zaniedbane , brudne i biedne. Fatalne warunki życia, b duże bezrobocie............nie mieszkam tam od lat, ale nadal często bywam i z żalem patrzę na pogłębiające się złe warunki bytowe i na niszczejące zabytki..................smutno, miasto umiera, młodzi uciekają9nie dziwię się im, sama to zrobiłam już 30 lat temu)

Gość rowniez wloclawianka
piekne miasto od strony natury ale okropne kamienice zwlasza w centrum. Za to piekne bulwary cudny anwil.

Gość gadaj
brud smrod i ubostwo

Gość wfewefwee
nędzna podróba Wrocławia :classic_cool:

Gość głomp
tak jest tama, która pęknie!

Gość angella1985hel
Byłam we Włocławku ze 2 razy dziury na drogach ogólnie widać to bezrobocie

Gość Oczywiście że
Mieszkam od kilku lat w okolicach Płocka,Włocławka i Torunia/w lesie/I szczerze mówiąc ,jeśli mam ochotę odwiedzić miasto to nigdy mi się nie chce jechać do Włocławka To jest wyjątkowo bezbarwne niasto.Jak ktoś wcześniej zauważył jedynym ciekawym zabytkiem jest Maryla Rodowicz.

Gość piekne miasto
ma cos w sobie! Moze nie jest zbyt piekne wzgledem kamienic zwlaszcza na 3maja ale inne bloki sa ocieplane i malowane np duza czesc pld. A to ze srudmiescie wyglada jak wyglada to ze mamy dziurawe drogi i bezrobocie to tylko i wylacznie wina rzadu

Gość to jest to
super

Gość to jest to
super

Gość piekna ceramika
anwil

Gość dziwny Malarz
A ja wam maluję tamę a jestem z południowej PL :) pozdrawiam Włocławek i Moniczkę :*

Gość onaaa4
piekne miasto ceramika anwil keczup pyszny

Gość anwil ceramika
zagajewski rzezbiarz dni wloclawka pod koniec czerwca

Gość ajajt
keczup love