Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamkaŚląska

Fotelik rowerowy !!! Jaki lepszy przedni czy tylni ? Proszę o opinie !!!

Polecane posty

Gość pytam sie...
Kasku być nie musi, jak masz wprawę. Ja się nie przewracam. A w ogóle skoro jesteśmy przy rowerach i fotelikach to polecam wam trailery doczepiane do rowerów. Mieszczą od 2-3 dzieci, osłaniają przed deszczem, wiatrem, słońcem. Niektóre modele da się przerabiać na wózki 3-4 kołowe. Super sprawa. My mamy Chariota i jest rewelacyjny! Nawet niemowlę z autofoteliku w nim wożę. Bardzo dobre są też Instepy.

Gość to juz lepiej w ogole
z domu sie nie ruszac z tego co widze. To zabronione, tamto zabronione. A co jak sie stanie to i owo. O matko, jakby czlowiek mial wszystko przewidzec to zawal murowany nim wsiade na to cholerne siodelko :D

Gość pytam sie...
Ja jeżdżę po ścieżkach rowerowych. Nie ma mocy, żeby samochód tam wjechał. Inaczej równie dobrze mógłby wjechać we mnie idącą chodnikiem i dziecko musiało by mieć kask w wózku.

Znam wypadki, gdzie na ścieżkę rowerową wtargnęło dziecko i pies i kończyło się to szpitalem. Przezorny zawsze ubezpieczony. To jest to samo, że dzieci do 16 lat na stoku narciarskim muszą mieć kask. Dorosły też powinien być w kasku i nie wykręcać się tym, że ma wprawę bo różnie bywa.

Gość qwertylkjh
Taaa, nie musi... U nas właśnie jedna znajoma taka mądra była. Też po ścieżce jeździła, też świetnie nad rowerem panowała i pijany kierowca jednak na taką ścieżkę wjechał i dziecko w ciężkim stanie leży bo przyrżnęło głową w chodnik. Choćby najtańszy kask za 20zł będzie lepszy niż goła głowa! Wy możecie być mistrzami kierownicy i myśleć,że najlepsi jesteście,ale nigdy nie możecie być pewni innych ludzi. A awarie też się zdarzają i nic na to nie poradzicie...

Gość pytam sie...
Ok, możesz zakładać. Ja się nie boję. Uważam gdzie jadę. Panuję nad rowerem. Byłam nie tak dawno w Danii i Holandii gdzie wożenie dzieci na rowerach to norma - nawet niemowląt i licznych grup dzieci (do 4-6 na jednym rowerze) i żadne nie miało nigdy kasku. Jesteś przewrażliwiona. :)

Gość pytam sie...
Kask nie uchroni dziecka od zderzeniem z autem prowadzonym przez pijanego kierowcę. W takim układzie musiałoby być w pancerzu. Jeśli się tak boisz to nie bierz dziecka na rower. Proste.

Gość pytam sie...
Ostatnio jak były ciepłe dni byłam trailerem z dzieckiem w pobliskim centrum handlowym obok którego biegnie ścieżka. :) Zrobiłam wielkie zakupy, a potem wiozłam je z powrotem z tyłu koło dziecka. Nawet nie czułam za bardzo tego dodatkowego ciężaru. :) Teraz czekam na kolejne ciepłe dni żeby powtarzać akcje, bo bardzo nam się podobało. Trzeba tylko odpiąć trailer i przerobić na wózek żeby zostawić w wózkowni z hipermarkecie, bo inaczej może trafić w czyjeś lepkie ręce. Albo go dodatkowo przypiąć do stojaka.

Gość MamkaŚląska
ja planuje kask kupic oczywiscie bo chce by moje dziecko bylo bezpieczne

Gość dadalot
Witam. Mam dziecko 15 miesięcy-10 kg wagi. Kupiłam na Allegro fotelik przedni wyprodukowany w Portugalii. Cudo. Nie ma żadnego problemu z utrzymaniem równowagi ,mała jest zachwycona,sama ciągnie mnie do garażu bo chce jeździć. Fotelik ma przedni pałąk,trzypunktowe pasy,zabezpieczenia nóżek i jest kolorowy. Można wozić w nim dziecko do 15 kg. Mała bez problemu śpi w nim. A jaką ma radochę z dzwonienia podczas jazdy. Jedynym minusem jest trochę ograniczony skręt kierownicy,ale nie sprawia to żadnego problemu. Czytałam wiele opinii o niestabilności roweru z dzieckiem ,ale ja nic takiego nie zauważyłam. Może dlatego ,że jeżdżę bardzo dużo od wielu lat i nie mam problemów z panowaniem nad rowerem w trudnych warunkach. No i cena tego fotelika bardzo przystępna bo 169,00 zł plus przesyłka.

my mamy hamax sleepy swietny, rozkładany do spania do 22 kg, po mału synek juz Nam wyrasta;]

Gość do pytam się...
A jak jeździsz samochodem to też nie zapinasz dziecku pasów, bo uważasz, że jesteś dobrym kierowcą? Albo nie używasz fotelika? Piszesz, że jeździsz po ścieżkach i dlatego twoje dziecko jest bezpieczne. A powiedz mi proszę ,gdzie są ścieżki rowerowe, które nie przecinają się z jezdnią. Za grosz rozumu...

Gość gość
Cześć, zdecydowanie polecam fotelik przedni. Jest bezpieczny lekki, łatwo się montuje, nie ma problemów z równowagą, stały kontakt z dzieckiem, dziecko ma frajdę z jazdy, może uczyć się znaków, rozmawiać z rodzicem, kontrola dziecka. W razie upadku dziecko nie upada bezpośrednio na chodnik. Cała siła uderzenia spada na rodzica.

Gość alutka40
<

Gość alutka40
<

Gość gość
Nasz fotelik jest do 22 kg, dziecko ma 4 lata i waży 21 wiec ten sezon jeszcze przejeździ

Gość gość
Dla malucha przedni absolutnie, dla starszaka tylni. Ja jestem z rowerowej rodziny, zawsze młodsze dzieci były wożone na kierowniku. Sama nie lubiłam jeździć z tyłu, bo jedyną atrakcją były plecy dorosłego. Uwielbiałam niedzielne wycieczki z dziadkiem, pod warunkiem, że jechałam z przodu. Dziadek wiózł nas obydwoje, mnie z przodu, brata z tyłu i przy rowerze pies. Robiliśmy kilkanaście/kilkadziesiąt km w czwórkę każdej niedzieli, żadnego wypadku nie mieliśmy. Kasków jeszcze nie wymyślono rowerowych, najwyżej czapka z daszkiem na głowie, jako ochrona przed słońcem.

Gość Patra z Wawy
Moim zdaniem zależy od wieku dziecka i od wagi. Ja miałam na początku przedni a teraz mamy tylni. Zobacz sobie na stronce http://www.tora-zajdel.com.pl/category.php?id_category=10344 tam mają sporo. Generalnie teraz te rowery z fotelikami są coraz bardziej mądrze zrobione i ludzie więcej jeżdżą.

Gość gość
Witam od którego miesiaca zycia mozna przewozic dziecko w foteliku rowerowym tylnim?

Gość gość
Ja też kupowałam na stronie www.bikershop.pl :) Mają mega duży wybór więc da się na prawdę wybrać dobry i niekoniecznie drogi sprzęt. Mam tez od nich rowery i sobie chwale