Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sprawa mnie dotoczy

Ryzyko zatrudnienia kobiety w ciazy- co o tym myslicie?

Polecane posty

Gość sprawa mnie dotoczy

Moj maz ma firme, szuka teraz kogos na pewne stanowisko i kolezanka, ktora sie dowiedziala poprosila mnie zeby ja przyjal po znajomosci. Wiem, ze ma nieciekawa sytuacje finansowa, ale wiem tez, ze jest w 3 bodajze miesiacu ciazy. O ciazy powiedziala mi zanim jeszcze dowiedziala sie, ze maz kogos szuka. Problem jednak polega na tym, ze maz jest sceptycznie nastawiony, twierdzi, ze zaraz mu pojdzie na l4 i bedzie w plecy o miesieczna pensje i znow zostanie bez pracownika. Kolezanka niby twierdzi, ze nie wycielaby takiego numeru, ale sama nie wiem, bo nie ukrywajmy ciezko jest teraz z praca, a ciezarne w dzisiejszych czasach wola isc na zwolnienie nawet jak im nic nie dolega. Nie mnie to oceniac, bo generalnie malo mnie to obchodzi, zaczelo jednak gdy chodzi o kolezanke i firme meza. Stad moje pytanie do was czy wy bedac w ciazy poszlybyscie na zwolnienie bez powodu?

Gość koplo
Odradzam. Zatrudnilam kobitę w ciaży. PORAŻKA.Na dodatek ZuS żądał wyjaśnień czemu ja zatrudniłam.

Gość mamama27
może nie pojdzie na zwolnienie bez powodu ale na 50% powód się znajdzie czy bedzie chciała czy nie - zresztą ile popracuje 3 m-ce? w 7 to już naprawde jest ciężko - potem urodzi i znow wolne.. z całym szacunkiem dla ciężarnych ale zanim przystosuje sie do pracy to bedziecie musieli szukać kogoś nowego.. chyba że jesteście na tyle dobrzy że dzięki wam bedzie miała kase ze zwolnienia i macierzyński wypłacony - ale fakt że zus może sie czepiać jak sie zatrudnia ciężarne że tylko po to żeby kase zgarnęly

Gość wojwojwoj
Moim zdaniem lepiej nie ryzykować i nie zatrudniać. Sama iszesz,że koleżanka jest w 3 m-cu więc tak naprawdę popracuje u was jakieś 3 no może 4 miesiące i potem pójdzie na zwolnienie,urodzi maleństwo i na macierzyński. Zostaniecie znowu na kilka miesięcy bez pracownika i będziecie musieli znależć kogoś nowego na jej miejsce,

Ja bym nie zatrudniła ;) Teraz może w każdej chwili pójść na zwolnienie - prawdziwe bo źle będzie się czuła/ciąża zagrożona lub kombinowane. A po porodzie macierzyński więc koło się zabiega. Masz teoretycznie pracownika a praktycznie jego nie masz ;)

Ja bym nie zatrudniła ;) Teraz może w każdej chwili pójść na zwolnienie - prawdziwe bo źle będzie się czuła/ciąża zagrożona lub kombinowane. A po porodzie macierzyński więc koło się zabiega. Masz teoretycznie pracownika a praktycznie jego nie masz ;)