Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomoc szkolna aaa

czy to prawidłowa pisownia

Polecane posty

Gość pomoc szkolna aaa

Biegnąc ma się wrażenie że pękną płuca. Co jest źle w tym zdaniu że w wypracowaniu baba mi przekreśliła te zdanie?

Gość pomoc szkolna aaa
Albo dostałam 1 za coś takiego "Na dworcu kolejowym jest dyżurny ruchu który daje znak przyjazd-odjazd. jest to wózek pocztowy który odwozi pocztę do wagonów" :(

Gość pomoc szkolna aaa
nie blaznuj ja pytam powaznie.... matka mowi ze wszystko oki i ze zrobi dla polaczki awanture... no nie wiem.

Biegnąc ma się wrażenie że pękną płuca. Wg. mnie to zdanie nie ma zwyczajnie sensu. Płuca nie mogą pęknąć. Na dworcu kolejowym jest dyżurny ruchu który daje znak przyjazd-odjazd. jest to wózek pocztowy który odwozi pocztę do wagonów To całkiem bez sensu. Dyżurny ruchu jest wózkiem do transportu poczty??

Gość 6na9
Bo ze zdania wynika, że płuca biegły i pękły, odwracając zdanie napisałaś płuca pękną, biegnąc (ma się wrażenie) - rozumiesz?

Gość leszek e
przecież on nie napisał, że płuca biegną, napisał: ma się wrażenie, że pękną płuca. Tu tylko chodzi o brak przecinka, babka czepia się niepotrzebnie.

Gość pomoc szkolna aaa
jak to nie biegna ? razem ze czlowiekiem czyli ih włascicielka :)

Gość 8888888*5
Biegnąc odnosi się wrażenie jakby miały pęknąć płuca.

Gość pomoc szkolna 11
A powiedzcie, czy to prawidlowo, kiedy napiszę: Biegnąc czuje się zmęczenie.

"Wg. mnie to zdanie nie ma zwyczajnie sensu. Płuca nie mogą pęknąć." A słyszałaś o przenośni? Moim zdaniem zdanie jest napisane nienajlepiej, choc wcale nie wynika z niego, że płuca biegną :o Lepiej byłoby "Biegnąc, miałam wrażenie, ze pękną mi płuca"

Gość 6na9
w zdaniu złożonym - Biegnąc,ma się wrazenie,że pękną płuca. - jest nielogiczność, "ma się wrazenie" _ jest tylko wtrąceniem, więc pozostaje : Biegnąc, pękną płuca. czyli płuca biegnąc, pękną Stosowanie imiesłowów jest czesto nadużywane, bo wydaje się, że to szlachetniej brzmi, a wystarczy napisać. Gdy biegnę, mam wrazenie, że zaraz "pękną" mi płuca. I wiadomo kto jest podmiotem, czyli wykonawcą czynności.

Gość pomoc szkolna 11
6na 9 dziękuję :) :) :) Ale ja niezbyt rozumiem te imiesłowy. A na przykład takie zdanie: Biegnąc czuje się nudę. Mogłabyś wyjasnic i z góry dziekuje!!!

Gość 6na9
Jasne! Będąc, pisząc, czytając to imiesłowy przysłówkowe współczesne, czyli czynność, która trwa z inną czynnością w tym samym momencie, np: Czytając, zaznaczałem wazne fragmenty w tekscie. Pisząc ten list, mam nadzieję na odnowienie znajomości. Biegnąc, wpadłem do kałuży. Jak widzisz używa się go (przysłówka) w zdaniu złożonym i wszystkie części tego zdania (czyli składowe)muszą się odnosic do tego samego wykonawcy (ja czytam, ja zaznaczam) Klasyczne błędy: Idąc przez ulicę, zapaliło się czerwone światło. lub Stojąc na przystanku, podjechał autobus.

Gość 6na9
Jak widzisz używa się go (przysłówka) tak napisałam, a w nawiasie miało być imiesłowu przysłówkowego, sorry, ale mam nadzieję, ze ci rozjaśniłam nieco...

Gość pomoc szkolnaaa
Te klasyczne bledy to kazdy rozumie, a ja chce wiedziec, czy zdanie "Biegnąc, czuje się nudę." też jest błędne. PS. Ciekawa sprawa te imiesłowy :) :)

Gość pomoc szkonaaa
prosze o odpowiedź