Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pilna rada potrzebna

peklowanie mięsa na święta

Polecane posty

Gość pilna rada potrzebna

mam szynkę i karkówkę w kawałkach 1,20kg każdy i kawałek boczku 0,70 kg, chciałabym to zapeklować i póżniej upiec w piekarniku, żeby na święta była szynka i boczek na chleb a karkówka w plastry czy do obiadu czy do zjedzenia na zimno, mam pytanie czy te kawałki zdąża mi sie przepeklować do soboty / w sobotę rano bym piekła/ czy trzeba je trochę ponakuwać a może ponastrzykiwać, boczek chyba mógłby sie peklować krócej bo jest mniejszy niż tamte ale w takim razie czy np dorobić zalewy i pożniej jej dolać i dołożyc boczzek do tamtego mięsa czy teraz zapeklować wszystko razem? mam zamiar to pieć w folii , niby standardowo jest że ile waży mięso tyle minut piec ale nieraz tak robiłam niepeklowane i dla mnie było za twarde ale może peklowane ma inne zasady, ile radzicie piec czasu i w jakiej temp żeby łatwo było kroić szynkę w cieńkie plasterki i żeby karkówka była miękka ale nie na tyle żeby się rozpadała

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja właśnie dziś przyprawiłam mięsiwo i w sobotę piekę.Uważam że to spokojnie starczy ;) Też piekę w folii i piekarnik ustawiam na 180 stopni.Czas 1 kg = 1 godzina pieczenia.Aczkolwiek zazwyczaj skracam czas do 50 minut wtedy mam gwarancję że i tak będzie soczysta a przynajmniej mi się nie będzie kruszyć przy krojeniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość poleczkkka
Moja mama robi roztwor z peklosoli i wstrzykuje to strzykawka w mieso na kilka dni przed pieczeniem. Robi tak ze schabem i karkowka. Tam jest podane ile tej soli na kg miesa. Pozniej piecze to w rekawie do pieczenia razem z warzywami i jakimis ziolami. Wychodzi pyszna, soczysta pieczen. Nie wiem tylko ile czasu trzyma w piekarniku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja tam sobie wolę gotową kupić, w polo w weekend ma być na promo za 30 dychy kg oszczędność czasu i energii a i pieniędzy też

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Hmm, a coś kiszeczki zamawiał ktos?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie, nie kupujemy u kvvrvveczki spamereczki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ulkaass
Prowadzę działalność w obszarze przetwórstwa mięsnego. Tworzę wiele nietypowych potraw, a później je sprzedaję restauracjom, sklepom, itp. Moja główna specjalizacja to peklowanie. Używam azotynowej soli peklującej z oferty mars1998.pl. Idealny moim zdaniem skład chemiczny, brak oszustw na wydajności opakowania, bezpieczne pakowanie, że nawet odrobina soli się nie zmarnuje. Jestem ich lojalnym klientem i jest też drobne pole do negocjacji cenowych, więc gorąco polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×