Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

matka polka swawolna

na czym polega bezstresowe wychowanie?

Polecane posty

matko - niby takie rozumowanie jest logiczne, bo ostatecznie wszyscy kiedyś nauczą się załatwiać do ubikacji czy jeść samodzielnie, ale chodzi chyba o coś więcej. Każde dziecko kiedyś będzie miało obowiązki i zastanawiam się czy dobrym przygotowaniem do tego jest podejście "nie chcesz, nie rób". Owszem, dziecko może do 7 lat spać w pieluszce, ale już nie da się do tego podejść na zasadzie "Nie chcesz uczyć się pisać, nie ucz, w końcu każdy kiedyś się tego nauczył". Oj, chyba trochę zboczyłam z tematu, bo to raczej nie bezstresowe wychowanie. Chodziło mi bardziej o nienarzucanie dziecku żadnych rygorów, o zezwolenie, aby to ono rządziło, robienie z siebie kumpla a nie rodzica.

Ja mysle ze bezstresowe wychowanie nie ma nic wspólnego ze stwierdzeniem ze dziecko nie moze sie stresowac!!!! To jest zbyt doslone i bledne rozumienie pojecia. Wbrew pozorom 'bezstresowe wychowanie' jest o wiele trudniejsze do zrealizowania niz 'stresowe'. I o wiele latwiej popelnic przy 'bezstresowym wychowaniu' cala mase bledów. Podstawa 'beztresowego wychowywania dziecka' jest: - traktowanie go jak równego sobie; czlowieka, który ma takie same prawa i potrzeby; szanowanie tych praw i potrzeb - bycie oparciem dla dziecka w potrzebie i krzywdzie - brak kar cielesnych, przemocy, krzyku - konsekwentne tlumaczenie od malenkosci co jest zle a co dobre, jasne zasady postepowania, jasne i zrozumiale polecenia, jasne wyznaczanie granic, konsekwentne przestrzeganie zasad przez wszystkich czlonków rodziny - system kar i nagród które pozwalaja odróznic co jest dobre a co zle - ignorowanie zachowan które nie sa warte krytyki i otwarta krytyka tego co jest zdecydowanie zle lub niebezpieczne dla dziecka - nie naduzywanie slowa NIE - w starszym wieku pomaganie dziecku wyciagania wniosków z jego zachowan i tego jak inni na nie reaguja - spedzanie z dzieckiem duzo czasu, angazowanie sie w jego zabawy ale tez angazowanie dziecka w prace domowe i obowiazki, uczenie dziecka wplywu jakie jaki jegoz achowanie/slowa/ emocje maja na otaczajacy swiat - Chwalenie dziecka za wieksze osiagniecia i sukcesy i mobilzowanie do wlasnych odkryc i kreatywnosci (nie chwalimy natomiast dziecka za to ze przelyka 2 kesy kotleta bo jedzenie jest czynnoscia codzienna/obowiazkiem) - dawanie dziecku swobody wyboru w kwestiach które nie sa kwestia zycia lub smierci (np. koloru skarpetek, czy ulubionej bluzki), i brak takiego wybory w sytuacjach które musza byc absolutnie oczywiste (nie wkladamy olówka do kontaktu!!!). Ja od razu zastrzegam ze nie wychowuje swojego dziecka sposobem 'bezstresowym' bo przede wszystkim brakuje mi konsekwencji.

Gość jhajdh
O rany to wg tej definicji wychowuję córkę bezstresowo.

"- traktowanie go jak równego sobie; czlowieka, który ma takie same prawa" Czy dziecko ma takie same prawa? Według mnie - nie, chyba że źle rozumiem to stwierdzenie. W relacji rodzic-dziecko nie ma miejsca na partnerstwo. Rodzic jest odpowiedzialny za funkcjonowanie domu i on wydaje polecenia. Natomiast dziecko ma jak najbardziej prawo do złego humowru (byle nie za często), do wyrażenie swojego zdania, do posiadania własnych preferencji (oj, czy na pewno?)

Gość jhajdh
A dlaczego bronić dziecku wyrażać własne zdanie czy własne preferencje? Niech mówi co myśli, ważne jak my na to reagujemy. A preferencje? Niech ubiera się w rózowe wstążki jak uważa, że to ładne. Samo dojdzie do tego, że to kicz. Wychowanie to trudna sprawa ale szanujmy dzieci jak małych ludzi a nie jak trochę mądrzejsze zwierzęta.

Gość anika28047
dziecko ma takie same prawa , ale nie takie same obowiazki jak rodzic.

jhajdh - przeciez napisałam wyraźnie, że dziecko ma prawo do własnego zdania. Dlaczego ludzie, którzy nie potrafią zrozumieć tekstu pisanego zaczynają dyskutować na forach? Co do preferencji- preferencje to nie tylko kolor ubrania, może sie ubierać jak chce, byle odpowiednio do pogody. Ale np. zgodnie z preferencjami mojego syna codziennie powinien być schabowy z kluskami. Czy narzucenie mu, ze będzie równiez ryba i jarzyna, to nieszanowanie jego preferencji? I czy dziecko ma takie samo prawa? Nie, bo rodzic to (w duzym uproszczeniu) szef. Ma prawo narzucić dziecku, ze musi siąść i uczyć się tabliczki mnożenia. W druga stronę to tak nie działa.

Gość jhajdh
messol a Ty zawsze jesteś taka agresywna czy tylko cię poniosło? Napisałaś w nawiasie więc uznałam, że może to dotyczyć całego zdania.

Nie jestem agresywna, tylko nie lubię, jak ktoś nie potrafi zrozumieć tego, co jest napisane i potem mi wmawia bzdury. Gdzie tu widzisz agresję?

Gość anika28047
dziecko ma takie same prawa jak ty . prawo do rozwoju , prawo do posilku , ubrania , odpoczynku itp, jesli dziecko nie chce jesc jarzyn ( mijemu dozylnie bym musiala podac) to mo prawo odmuwic podilku , ale ty nie masz obowiazku stac nastepne pare godzin przy garach i gotowac kotleta i klusek , bo masz prawo do odpoczynku . moim i wszystkich rodzicow obowiazkiem jest zapewnienie dziecku posilku, jasli skarb nie zyczy jesc to ok ale niech liczy sie z tym ze nie ma batona , frytek w MD, bo objad byl , ty spelnilas obowiazek . ja to tak widze .

Gość anika28047
wspaniala wolna sobota rano u moich znajomych 2 chlopcow 14 l i 10 l . sniadanie - ten nie je tego ten tamtego , to nie takie , za zimne , za cieple , wiec co robi moja znajoma - po tym oczywiscie jak wstala o 7 zeby dac zrobic dzieciom sniadanie ( bo oczywiscie w dni wolne graja na kompie od 6 rano) siedzi w kuchni nastepna godzine i robi kazdemu co innego do jedzenia i jest ok wydawalo by sie ze jej prawo do odpoczynku zachwile zostanie zrealizowane ale budzi sie malzonek .....